• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf €29,-
 • 30.000 producten op voorraad
 • Gratis Click & Collect
Hond spreekbeurt animatie hondHond spreekbeurt animatie hond

Spreekbeurt maken over je hond

Hallo dierenvrienden!
Wil jij een spreekbeurt houden op school over honden? Dan ben je bij Pets Place aan het juiste adres! Op deze pagina lees je hele handige informatie over honden: waar komen ze vandaan, hoe verzorg je een hond en wat eten ze? Ook vind je op deze pagina een Power Point Presentatie. Hier heb je vast wel eens mee gewerkt op school. Zo niet, vraag dan je ouders of een oudere broer of zus om hulp zodat jullie samen een mooie presentatie kunnen maken. In de presentatie vind je allerlei losse onderdelen, zodat je zelf jouw mooie pagina's kan maken. Met deze hulpmiddelen kun jij snel een mooie spreekbeurt maken.

Speekbeurt downloaden hond in hondenhokSpeekbeurt downloaden hond in hondenhok

Tips voor je spreekbeurt

Honden bestaan al heel erg lang. Er zijn in het Verre Oosten zelfs botten teruggevonden die bijna 15.000 jaar oud zijn. De hond stamt af van de grijze wolf.

Het begon allemaal zo'n 15.000 jaar geleden. Mensen gingen bij elkaar wonen en vormden zo de eerste dorpjes. Het afval wat ze produceerden werd buiten het dorp gedumpt. Dat zou nu natuurlijk niet meer kunnen!

De wilde wolven roken dat afval. Daar zat natuurlijk best nog wat eetbaars tussen. Zo gebeurde het dat de wolven met het meeste lef dichtbij deze dorpjes en dus ook bij mensen durfden te komen. Zo leerden ze elkaar kennen. Wolven werden steeds tammer. Ze lieten zich soms zelfs aaien door de mensen. En de mensen vonden dat ook fijn.

 

tipWist je dat?

Als een dier of plant zich aanpast aan het leven met mensen dan noemen we dat domesticatie.


Honden en mensen kunnen goed samenwerken en ze hielpen bij de jacht, op de boerderij en beschermden de mensen en andere dieren. Tot aan de 19de eeuw was de hond onmisbaar voor de mens! Dit veranderde door de uitvinding van grote machines die het werk overnamen. De meeste honden kwamen hierdoor werkloos thuis te zitten. Sinds die tijd worden honden als echte gezelschapsdieren gehouden. Ze werden de beste vriend van de mens!


tipWist je dat?

Er wordt tegenwoordig nog steeds gewerkt met honden. Denk maar eens aan geleidehonden die hun baasje helpen of speurhonden die op zoek gaan naar drugs of vals geld. Honden hebben een hele goede neus. Je kunt niets verborgen houden voor ze.


Door de jaren heen zijn er steeds meer verschillende soorten honden ontstaan. We noemen dit rassen. Op dit moment zijn er ongeveer 350 verschillende hondenrassen. En ook al lijken de meeste honden niet meer op elkaar, toch behoren ze tot dezelfde familie.

Honden eten het liefst vlees. Hun lichaam is zo gemaakt dat ze dit het best kunnen verteren. En ze zijn er dol op! Tegenwoordig hoeven honden niet zelf meer te jagen op hun eten. Ze krijgen van ons kant en klaar vlees of brokken. Het voordeel van brokken is dat ze alle ingrediënten bevatten die een hond nodig heeft om gezond te blijven. Dus ook vezels, vitamines en mineralen.


tipWist je dat?

Een vleeseter wordt ook wel een carnivoor genoemd. Een planteneter noem je een herbivoor en een dier wat vlees en planten eet noem je een omnivoor.


Een volwassen hond eet normaal gesproken twee keer per dag. Een puppy moet vaker kleine maaltijden eten omdat de maag en darmen nog geen grote hoeveelheden voer aankunnen.

Honden kauwen ook graag op snacks. Dat is goed voor hun tanden en het helpt tegen verveling. Favoriete hondensnacks zijn: gerookte varkensoren, gepofte varkensneuzen, kippenpoten, pens (= maag van de koe) enz.

Een normale volwassen hond heeft maar liefst 42 tanden en kiezen! Dat zijn er een hele hoop. Je begrijpt dat het belangrijk is om het gebit goed te verzorgen.


tip

Wist je dat?

De tanden van een hond gepoetst moeten worden? Etensresten kunnen namelijk voor tandproblemen zorgen. Er bestaat zelfs speciale hondentandpasta met een lekker smaakje.

 


Tegenwoordig zijn veel honden te dik. Dit komt doordat ze teveel eten of snacks krijgen en bovendien te weinig bewegen. Een dikke hond kan last krijgen van suikerziekte. En dat is natuurlijk niet fijn voor het dier! De symptomen van suikerziekte zijn:

 •  Veel drinken
 •  Veel plassen
 •  Honger
 •  Vermageren
 •  Sloomheid

Gelukkig is suikerziekte bij honden goed te behandelen. Door af te vallen en meer te bewegen, wordt de hond al snel een stuk gezonder.

Honden moeten iedere dag bewegen om gezond te blijven. Gewoon wandelen is natuurlijk al goed maar je kunt natuurlijk ook prima spelen met een hond. Daar zijn ze dol op! Je kunt balletjes gooien, rubberen speeltjes verstoppen, met een groot touw spelen maar er bestaan ook denkspellen voor honden. Bij dit soort spellen leert een hond om goed na te denken. En daar word je ook moe van!


tipWist je dat?

Het wereldrecord tennisballen vasthouden staat op naam van een Golden Retriever genaamd Augie. Zij kan maar liefst 5 tennisballen tegelijk vasthouden in haar bek.


Je kunt ook met je hond gaan sporten. Dat is nog eens leuk om samen te doen! Bekende hondensporten zijn:

 •  Behendigheid (apekooi voor je hond)
 •  Canicross (hardlopen met je hond)
 •  Doggydance (dansen met je hond)
 •  Frisbee

Honden en mensen kunnen het heel goed met elkaar vinden. Ze zijn echte vrienden van elkaar. Maar dit betekent niet dat je zomaar alle honden kunt aaien! Sommige honden zijn een beetje bang. Honden die bijvoorbeeld niet opgroeien met kinderen kunnen angstig reageren als er zomaar vreemde kinderen op ze af komen. En bange honden kunnen grommen, blaffen en zelfs in je vingers happen. Dat is niet leuk!

Daarom is het belangrijk dat kinderen leren om niet zomaar op een hond af te stappen of te aaien. Zie jij een leuke hond en wil je deze knuffelen? Vraag altijd eerst aan het baasje of je de hond mag aaien.


tipWist je dat?

Honden vinden het veel fijner om op hun borst of onder hun kin gekriebeld te worden dan boven op hun hoofd of in hun nek.


Honden zijn ook heel lief en je kunt er lekker mee knuffelen. Ook als je een beetje verdrietig of sip bent, is het fijn om samen te zijn met je hond. Als een echte vriend geeft de hond je altijd troost én plezier!

Vind jij puppies ook zo schattig? Zo'n klein onhandig hondje is erg leuk om te zien. Maar kleine puppies worden snel groter. Tot aan acht weken zitten ze samen met broertjes en zusjes bij de moeder. Ze drinken moedermelk want daar zitten veel gezonde stoffen in die helpen om te groeien. Ook krijgen ze brokjes of vlees zodat ze alvast kunnen wennen aan andere voeding.


tip

Wist je dat?

Het grootste nest met puppies ooit bestond uit maar liefst 24 pups! Dat zijn er echt een heleboel. Moederhond Tia had het er maar druk mee om al die maagjes te vullen.


Vanaf de leeftijd van zes maand begint de puberteit. Het schattige puppy wordt dan wel een beetje ondeugend. Ze luisteren wat minder goed omdat ze vooral bezig zijn met alle leuke dingen in hun omgeving en natuurlijk met andere hondenvrienden en -vriendinnen!


tip

Wist je dat?

Een mannetjeshond noem je een reu en een vrouwtjeshond noem je een teef.


Na ongeveer twee jaar is een hond volwassen. Ze zijn dan uitgegroeid en hebben daarom iets minder eten nodig. Sommige hondeneigenaren vergeten dit waardoor hun hond snel dikker wordt.

Vanaf de leeftijd van acht jaar wordt een hond een jaartje ouder. Dit noemen we de ouderdomsfase. Hoe groter de hond is, des te eerder bereikt hij deze fase.

Bij een grote hond als een Berner Sennenhond bijvoorbeeld begint deze fase vanaf de leeftijd van zes jaar. Bij een kleine hond zoals de Teckel begint deze fase pas rond zijn achtse levensjaar.

Oudere honden krijgen net als mensen vaak last van ouderdomskwaaltjes. Ze hebben moeite om op te staan en hun ogen worden minder goed. Oudere honden zijn daarom vaak wat rustiger.


tip

Wist je dat?

De oudste hond ter wereld heet Bluey. Deze Australian Cattle Dog wer maar liefst 29 jaar oud! Dat is echt heel oud voor een hond.


Naast eten en veel liefde heeft een hond ook verzorging nodig. Bij langharige honden moet de vacht regelmatig goed geborsteld worden om klitten te voorkomen. Als jij zelf lang haar hebt, weet je precies waarom klitten niet prettig zijn!

Honden kunnen ook vies worden. Een flinke wasbeurt is dan de enige oplossing. Hiervoor gebruik je speciale hondenshampoo. Deze is beter voor de huid.


tip

Wist je dat?

In sommige winkels van Pets Place vind je een echte hondenwasstraat. De hond wordt lekker ingesopt met hondenshampoo en aan het einde kun je de vacht droogmaken met een fohn.


Honden kunnen ook last krijgen van parasieten zoals wormen, vlooien en teken. Dit zijn hele kleine beestjes die zich voeden met het bloed van de hond. Daar moet een hond natuurlijk snel van worden verlost! Gelukkig bestaan er goede middeltjes zoals pillen en druppeltjes die hierbij helpen.


tip

Wist je dat?

Als een hond plotseling veel krabt dan is de kans groot dat hij last van vlooien heeft. Dit wordt veroorzaakt door het speeksel van de vlo. Het zorgt voor erge jeuk.


Honden moeten soms ook naar de dierenarts voor een inenting of als ze ergens pijn hebben. Een dierenarts kan de hond weer snel beter maken.

De verzorging van een hond kost tijd en geld. Daarom is het verstandig om goed na te denken voordat men aan een hond begint.

Back to top