Gefeliciteerd! Je bent in bezit van een aquascape aquarium en je kent alle fijne kneepjes van het vak betreft het inrichten van jouw aquarium. Naast een goede start en de mooie inrichting, is het ook belangrijk om periodiek jouw aquascape aquarium te snoeien. Dit artikel geeft je tips en tricks om de visie van jouw onderwaterwereld te optimaliseren.

Bekijk hieronder de video waarin aquascaper Jelle van den Brink alles uitlegt over hoe je jouw aquascape aquarium periodiek moet onderhouden. Wil je de aquascape in de video in het echt bekijken? Neem een kijkje in Pets Place Barendrecht, dé aquariumspecialist onder alle Pets Place winkels. Voorzien van een aquarium showroom, uitgebreid assortiment en deskundig personeel kan je met al jouw vragen en plannen kwijt!

Benodigdheden tijdens het snoeien en schoonmaken van jouw aquascape aquarium

De belangrijkste benodigdheden voor het hele aquascape-proces hebben we op een rijtje gezet in ons adviesartikel ‘het starten van jouw eigen aquascape. Trouw de bak periodiek schoonmaken kan resulteren tot een mooie bak waar jij en de mensen om je heen kijkplezier van hebben! Tools helpen bij de periodieke schoonmaak van jouw aquascape aquarium. Bekijk hier alles wat je nodig hebt bij het snoeien en schoonmaken van jouw aquascape aquarium. 

Borstel

Voor het schoonmaken van de ruitjes en het zand, kan je een zachte borstel, een afwasborstel of een tandenborstel gebruiken. Je kunt ook de Superfish stofzuiger gebruiken om het zand van jouw aquascape algenvrij te krijgen.

tip

Multifunctioneel product

Met de Europet Bernina Aquariumstofzuiger kan je meer dan alleen stofzuigen! Om water gemakkelijk uit jouw (kleine) aquarium te zuigen, kan je deze ook prima gebruiken. Voorkom natte voeten en zorg voor een emmer die het water kan opvangen.

Spons

Om de hardnekkige algen op jouw aquarium ruitjes te verwijderen, maak je gebruik van de Jbl Blanki Set of een huis-tuin-en-keukensponsje. Heb je last van extra veel algen op de ruiten van jouw aquarium? Gebruik de Mag-Float Algenmagneet of gebruik de Oase Aquarium Ruitenreiniger.

Schaar

Om jouw planten goed in model te knippen, is een schaar onmisbaar! De Superfish Schaar is dankzij de lange nek ideaal om lastige plekken te bereiken. Daarnaast is deze schaar gemaakt van roestvrij staal; echt gemaakt voor het werken onder water.

Schepnet

Een schepnet is bij ieder aquarium te vinden. Je kunt kiezen voor een grof schepnet of een fijn schepnet. Een grof schepnetje gebruik je bij de verwijdering van grof vuil in je aquarium, denk bijvoorbeeld aan stukken geknipte waterplaten. Een fijn schepnet verwijderd fijn vuil uit je aquarium, waar je moet denken aan algen. Daarnaast is een fijn schepnet ideaal om vissen en garnalen mee te verplaatsen.

Waterverbeteraar

Maak het leidingwater wat je toevoegt tijdens het verversen van jouw aquascape aquarium visvriendelijk met behulp van de Easy Life Waterverbeteraar. Voeg dit elke keer na de schoonmaakbeurt toe. Deze waterverbeteraar neutraliseert schadelijke stoffen uit het leidingwater.  Denk hierbij aan chloor, chloramine en zware metalen zoals koper en zink. Daarnaast bevatten waterverbeteraars voedingsstoffen en verzorgende colloïden om het viswelzijn te verbeteren.

Vloeibare bemesting

Sommige planten groeien met hun wortels buiten de voedzame bodem (aquasoil), maar in het zand of grond. Deze planten krijgen minder voedingsstoffen dan planten die wel geworteld staan in het aquasoil. Bied deze waterplanten daarom voedingsstoffen in het water met bijvoorbeeld Easy Life Plantenmeststoffen door wekelijks de vloeibare bemesting toe te voegen.

Handdoek

Droog alle losvliegende spetters op met een handdoek. Tip: leg handdoeken rondom het aquarium om de meeste losvliegende spetters op te vangen.

BEKIJK ALLE BENODIGDHEDEN VOOR HET AQUASCAPEN

Stappenplan voor het snoeien en schoonmaken van jouw aquascape aquarium

Schoonmaken, snoeien en opruimen: het klinkt makkelijk. Toch moet je secuur te werk gaan tijdens de periodieke schoonmaak van jouw aquascape aquarium. Lees hier de 6 tips voor het snoeien en schoonmaken van jouw aquascape aquarium.

 • Nummer 1

  Maak de stenen en het zand in het aquarium schoon.

  Dit doe je met behulp van een kleine borstel of een tandenborstel. Borstel de stenen algvrij met de (tanden)borstel. Vervolgens gebruik je de achterkant van de (tanden)borstel om zachtjes in het zand te woelen, want zo maak je het zand algvrij. Ook kan je de aquariumstofzuiger gebruiken om het zand vrij van algen te krijgen.

  Let op: Doe voorzichtig bij de bodem vlakbij de planten! Daarnaast moet je ook oppassen dat je het aquasoil niet aanraakt. Veel planten zijn geworteld in het aquasoil, wat ertoe kan leiden dat je waterplanten los raken.

 • Nummer 2

  Maak de ruitjes schoon

  Met een spons maak je de binnenkant van de ruitjes schoon. Kom je in de buurt van de onderkant van de ruitjes en de bodem? Dan moet je, voorzichtig met haren van de tandenborstel, de onderkant van de ruitjes schoonmaken. Zorg ervoor dat je de bodem zo min mogelijk raakt.

 • Nummer 3

  Start het snoeien!

  Het is tijd om te schaar uit de zak te halen en te gaan snoeien. Knip de planten iets korter dan hoe jij het in gedachte hebt. Vanaf het moment dat je 1 stengel van een plantje knipt, zullen er 2 stengels uit het plantje groeien. Dit zal op lange termijn leiden tot een volle bos met planten. Hoe vaker je knipt, hoe voller de bos dus! Schep vervolgens alle geknipte planten en algen uit de bak met een schepnet.

 • Nummer 4

  Verwijder dode plantjes

  Geen paniek! Bij een startende aquascape aquarium kunnen plantjes dood gaan. Verwijder het plantje voorzichtig uit de bak en plant een nieuw plantje ervoor terug. Blijven jouw aquariumplanten dood gaan? Lees hier ons artikel over het gezond houden van jouw aquariumplanten

  Tip: De afgeknipte stengels kan je ook herplanten op plekken waar dode plantjes hebben gestaan. Plaats het geknipte deel van de stengel in de bodem van jouw aquascape aquarium.

 • Nummer 5

  Water verversen

  Bij een aquascape aquarium wat je net hebt opgestart, is het belangrijk om een groot gedeelte van het water te verversen. Opstartende aquascape aquaria hebben veel last van alggroei. Ververs bij een aquascape aquarium zonder vissen ¾ van het water en bij een aquascape aquarium met vissen ⅓ van het water. Vul het aquarium vervolgens met water. 

  Ga voorzichtig te werk: vul het aquascape aquarium langzaam met water. Als je te ruig te werk gaat, dan kunnen de planten los komen uit de bodem.

 • nummer 6

  Gebruik waterverbeteraar en een vloeibare plantenmest

  Maak het nieuwe leidingwater visvriendelijk door waterverbeteraar toe te voegen aan het water. Zorg er daarnaast voor dat je waterplanten optimaal groeien door wekelijks een vloeibare plantenmest te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat niet alleen de bodem, maar ook het water voorzien is van voedingsstoffen. Planten die niet in voedzame grond (zand) staan, worden dan ook voorzien van de juiste voedingsstoffen.

(Her)inrichten van jouw aquascape aquarium

Wil je jouw aquascape aquarium opnieuw herinrichten? Of wil je juist starten met het aquascapen? Lees onze blog over het opstarten van jouw aquascape!

LEES ADVIES OVER HET INRICHTEN VAN JOUW AQUASCAPE AQUARIUM