Iedereen wil natuurlijk het beste voor zijn of haar kleine knager. Gezellig rondhuppen in huis of een lekkere snack krijgen vindt ieder konijn en knaagdier heerlijk. Maar hier zitten ook risico’s aan verbonden… Konijnen en knaagdieren, zoals cavia’s, hamsters, muizen, ratten, degoes en chinchilla’s, mogen namelijk niet alles zomaar eten. Wat allemaal giftig is voor konijnen en knaagdieren lees je in dit artikel!

Snacks! Wat mogen konijnen en knaagdieren NIET?

Wil je een lekkere snack kopen voor jouw knager? Dan ben je bij Pets Place aan het juiste adres. Alle snacks die je bij ons kunt kopen zijn veilig voor jouw konijn of knaagdier om te geven. Soms heb je restjes fruit of groenten over of wil je je beestje gewoon verwennen met wat lekkers en gezonds. Dan is het wel handig om te weten wat ze wel en niet mogen hebben om op te knabbelen en wat er dan gebeurt wanneer ze dit per ongeluk wel doen. Hieronder vind je een handige lijst met 6 dingen die konijnen en knaagdieren absoluut niet mogen hebben!

null

Op zoek naar een gezonde snack?

Ben je op zoek naar een gezonde en lekkere snack voor jouw rondhuppelende vriend? Dan zijn snacks zoals de supreme Russel Rabbit Fruities of de Esve Lenterol een goede keus!
BESTEL GEZONDE SNACKS IN DE WEBSHOP

Producten met veel suikers

In producten zoals brood, crackers en knaagstengels zitten veel suikers. Deze stof voedt de schadelijke bacteriën die in de darmen van je knager zitten en dat is niet goed. Wanneer je veel etenswaren met suikers voert, groeien de slechte bacteriën. Dat is niet de bedoeling, want die schakelen ook de goede bacteriën uit. Konijnen en knaagdieren hebben van zichzelf hele gevoelige darmen. Daarom is het belangrijk dat de darmen van je knager continu blijven werken. Een spijsverteringsprobleem, zoals stilliggende darmen, is lastig om van te herstellen en kan fataal zijn voor je knager.

Prei, sjalotten, bieslook en ui 

Geef je knager nooit prei, sjalot, bieslook of ui. Deze etenswaren zijn voor mensen heel lekker, maar voor je knager kan het slecht aflopen wanneer hij dit eet. Als je konijn of knaagdier een van deze dingen eet, krijgt hij last van darmproblemen en gasaanvallen, maar ook van bloedarmoede, donkere urine, wankelen en een zwakke hartslag. Dit kan slechte gevolgen hebben voor je beestje en moet dus voorkomen worden. Pas dus altijd op dat je knager niet in de buurt van je groenbak komt en zorg dat je tijdens het koken goed oplet dat er niets van deze producten op de grond valt.

null

Wat is dan niet giftig voor konijnen en knaagdieren?

Er zijn genoeg groenten en fruit die je knager wel mag eten, zoals appel (behalve de pitjes). In dit artikel lees je welke soorten groenten en fruit je jouw knager veilig te eten kunt geven.

Steenvruchten

Steenvruchten zijn vruchten met een harde pit in de kern van de vrucht. Voorbeelden hiervan zijn kersen, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, avocado’s en olijven. Ook vallen walnoten en bramen hieronder. De hele vrucht is in principe giftig, maar zorg er zeker voor dat je beestje de pit niet te pakken krijgt. In de pit zit namelijk cyanide. Cyanide is een stof die ervoor zorgt dat er geen zuurstof meer in het bloed terecht komt, met het gevolg dat je beestje langzaam stikt… Dat is wel het laatste wat je wil, dus zorg er goed voor dat je steenvruchten uit de buurt houdt van je knager. 

Planten uit de nachtschade familie

Planten uit de nachtschade familie zijn erg giftig voor konijnen en knaagdieren. De hele plant is giftig, dus oppassen geblazen! Voorbeelden van planten uit de nachtschade familie zijn aardappelen, aubergines, tomaten en paprika’s (tomaten en paprika’s zijn wel goed voor je knager, maar zorg er voor dat ze de plant niet eten). Wanneer je konijn of knaagdier (de plant van) een van deze groenten eet, krijgt hij ernstige symptomen. De symptomen zijn als volgt: diarree krijgen, benauwd worden, een snelle hartslag krijgen en in coma raken. Het kan zelfs lijden tot het overlijden van je knager. Dit is natuurlijk te voorkomen door goed te zorgen dat je beestje geen van deze planten op kan eten. Let dus goed op je knager wanneer hij in de tuin huppelt en je een moestuintje hebt!

null

Toch lekker rondhuppelen

Als jouw konijn of knaagdier altijd lekker door het huis huppelt, is het handig om een mooie ren van Trixie in huis te hebben voor wanneer je gaat koken!

Naald- en kerstbomen

Voor naald- en kerstbomen wordt veel gewaarschuwd, omdat in die bomen een bepaalde olie zit die giftig is voor bepaalde diersoorten. Konijnen eten in de natuur wel gewoon dennenappels en sparappels. Soms eten knagers in het wild zelfs schors van sommige naaldbomen. Zo lang ze dit maar met mate eten, is er niks aan de hand. Pas wel op voor grote hoeveelheden hars. Het hars van naald- en kerstbomen bevat namelijk etherische oliën en die zijn erg giftig als ze in grote hoeveelheden of onverdund worden gegeten door knagers. Hieronder een kort lijstje met de verschillende naald- en kerstbomen die giftig zijn voor konijnen en knaagdieren:

  • Sparren: de etherische oliën zijn in grote hoeveelheden giftig.
  • Dennen: zijn giftig én de naalden zijn scherp, dus die kunnen de darmwand doorboren.
  • Noorse spar: de naalden zijn giftig.
  • Maretakken (mistletoe): met name de bessen zijn zeer giftig voor dieren.
  • Kerstster: deze plant is zeer giftig voor je huisdier.

Aardappel

Aardappelen en de schil daarvan zijn erg giftig voor konijnen en knaagdieren. Wanneer je knager dit heeft gegeten zal hij snel ziek worden en krijgt hij de volgende symptomen: diarree, een snelle hartslag, benauwdheid en hij kan in coma raken. Zorg er dus altijd goed voor dat aardappelen en de schillen zorgvuldig worden weggegooid. Ook bevatten aardappels veel zetmeel. Te veel zetmeel is slecht voor de gezondheid van konijnen en knaagdieren. Overgewicht en spijsverteringsproblemen kunnen gevolgen zijn van het eten van (te veel) zetmeel. Wanneer je knager wel iets van een aardappel eet, neem dan snel contact op met de dierenarts en volg het advies op. 

info hondenpoep

Een natuurlijk dieet

Voeding dat het meest dichtbij een natuurlijk grasdieet in het wild komt, is het beste voor je knager, omdat het vol zit met vezels. Dit kan vers gras of hooi zijn, wat je gemakkelijk via een hooiruifje kunt geven.

Heeft jouw knager iets giftigs gegeten?

Het is belangrijk dat je rustig blijft en direct actie onderneemt. Bel de dierenarts, vertel wat er is gebeurd en volg het advies op dat de dierenarts je geeft. De dierenarts zal je adviseren om naar de praktijk te komen en daar zal hij/zij je dier behandelen. Het is handig om een verpakking mee te nemen van het product wat jouw beestje heeft gegeten, als je die hebt.

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in een aantal Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
MAAK HIER EEN AFSPRAAK BIJ VETS PLACE