Het maken van een aquascape aquarium wordt steeds populairder, maar wat is aquascaping precies? Bij aquascaping wordt er een onderwaterwereld gecreëerd met allerlei waterplanten, stenen, hout en bodembedekking. Je kan het als het ware vergelijken met tuinieren onder water waarbij ieder zijn eigen stijl kiest. De meeste aquascape aquaria zijn alleen ingedeeld met waterplanten, maar je kunt ook kleine vissen en garnalen toevoegen aan het aquarium. De mogelijkheden zijn dus eindeloos, maar hoe begin je met een aquascape aquarium? Lees alles wat je nodig hebt, volg het stappenplan, start de aquascape en voor je het weet ben jij ook een echte aquascaper!

Bekijk hieronder de video waarin Jelle van den Brink alles uitlegt over hoe je een aquascape aquarium kan opbouwen en inrichten. Wil je dit aquarium in het echt bekijken? Dat kan! Kom snel naar Pets Place Barendrecht, dé aquariumspecialist onder alle Pets Place winkels. 

Benodigdheden voor de start van je aquascape

Voordat je gaat beginnen, is het handig om te weten wat je allemaal nodig hebt voor het aquascapen. Je hebt niet alleen waterplanten nodig, maar bijvoorbeeld ook vloeibare mest voor je planten en een filter. Lees hieronder alle benodigdheden om goed voorbereid aan de slag te gaan! 

Aquarium

Kies een aquarium die voor jou geschikt is. Wil je een kleine, grote, hoge of lage? Het hangt af van verschillende factoren. Bedenk als eerst wat voor soort inrichting je wilt maken en wat voor soort aquarium hier het beste bij past. Ook kijk je naar hoeveel ruimte je in huis hebt en of je vissen in het aquarium wilt. Let op: alleen kleine visjes kunnen in een klein aquarium. Daarnaast raden we je af om bij toevoeging van vissen een rond aquarium te kiezen, want de vissen krijgen onder deze omstandigheden minder zuurstof. Als laatste kan je ervoor kiezen om een aquarium te kopen inclusief filter en verlichting, zoals de Superfish Qubiq 60 Pro, maar je kan deze apparatuur ook los aanschaffen. Bij de Pets Place Boerenbond winkels kan je altijd om advies vragen over wat voor aquarium geschikt is voor jou of lees hier wat het juiste aquarium voor jou is.

BEKIJK ALLE AQUARIA
info

Showroom voor aquaria

Bij Pets Place Barendrecht is een grote showroom te vinden met allerlei soorten aquaria. Hier kunnen ze je professioneel advies geven over welk aquarium het best bij jou past en kun je alle aquaria rustig eens uitgebreid bekijken. 

Apparatuur

Om te zorgen dat alle omstandigheden in het aquarium optimaal zijn, is het sterk aan te raden om te zorgen voor:

 • Verlichting. De verlichting, zoals de Juwel Led Lamp Color, zorgt ervoor dat de planten in jouw aquascape aquarium kunnen groeien. Daarnaast zal de verlichting bieden als leidraad van het dag- en nachtritme van je vissen. Een aquascape aquarium kan dus echt niet zonder verlichting! Lees hier meer over de verlichting in je aquarium
 • Een filter. Het filter, zoals het Tetra Tec In 300 binnenfilter, zorgt dat het water schoner blijft en er dus minder algengroei ontstaat. Het is belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken. Lees hier meer over het schoonmaken van je filter.
 • Verwarming. De verwarming, zoals de Superfish Eco Heater, zorgt ervoor dat het water op een constante, optimale temperatuur blijft. Dit is goed voor de groei van de planten en belangrijk voor tropische vissen.  
 • CO2 installatie. De CO2 installatie, zoals de Colombo CO2 Profi Set, geeft extra CO2 af in het aquarium. Dit is erg belangrijk voor de groei van de planten aangezien er normaliter erg weinig CO2 aanwezig is in het water maar het wel een essentiële stof is voor een plant om te groeien.
BEKIJK ALLE APPARATUUR

Planten

Er zijn erg veel verschillende soorten waterplanten met ieder andere eigenschappen. De een blijft laag en heeft weinig licht nodig, terwijl de ander snel groeit en meer licht nodig heeft. Kijk op welke plek in het aquarium je de beoogde planten het best kan plaatsen. Bedenk vervolgens wat voor soort aquascape je wilt gaan maken, wat voor waterplanten bij het thema passen en laat je informeren bij één van onze winkels. Weet je wat je wilt gebruiken? Dan kan je de waterplanten kopen in een Pets Place bij jou in de buurt. Vergeet ook niet om het artikel over het verzorgen van waterplanten te lezen, vooral als je nieuw bent met het aquascapen. Zo blijft jouw aquascape levendig!

ZOEK EEN WINKEL BIJ JOU IN DE BUURT

Bodembedekking

Bij het kiezen van de bodembedekking is allereerst aan te raden om een voedingsbodem (aquasoil) te gebruiken. Aquasoil bevat de complete voeding voor waterplanten en de waterplanten wortelen sneller in deze bodem. Verder kan je als extra bodembedekking zand en/of grind gebruiken. Let er wel op dat waterplantjes hier minder goed in kunnen wortelen en sneller los kunnen raken. 

BEKIJK ALLE BODEMBEDEKKING

Inrichting

De inrichting van jouw aquascape aquarium is niet compleet met steen of hout. Met steen of hout komt jouw onderwaterwereld tot leven! Verschillende groottes van stenen of stukken hout geven een natuurlijk effect en zorgen voor meer variatie in het onderwaterlandschap. 

BEKIJK ALLES VOOR DE INRICHTING

Hulpmiddelen

Een aantal tools zijn handig om te gebruiken tijdens het opbouwen van je aquascape en het onderhouden hiervan. Een netje, zoals de Europet Bernina Vis Schepnet, is handig om vuil uit het aquarium te halen en visjes langzaam in het aquarium te plaatsen. Lijm, zoals de Juwel Conexo, is handig om waterplantjes vast te maken aan hout of stenen zodat deze niet omhoog drijven. De Superfish Pincet is handig om plantjes in de bodem te drukken zodat ze goed vast blijven zitten. En tot slot is de Superfish Schaar handig om de plantjes te snoeien. 

BEKIJK ALLE HULPMIDDELEN

Voedingsstoffen voor water en planten

Er zijn verschillende voedingsstoffen die je kunt gebruiken voor het water in het aquarium en de waterplanten. Voor een optimale waterkwaliteit gebruik je een waterverbeteraar. Om de waterplanten te voorzien van voldoende voeding, kan vloeibare plantenmest zorgen voor een extra boost. Zonder de vloeibare plantenmest kunnen de waterplanten onvoldoende voedingsstoffen uit de bodem verkrijgen. Daarnaast kunnen planten zonder vloeibare plantenmest minder mooi worden en kunnen ze dood gaan.  ook te zorgen dat je planten voldoende voeding binnen krijgen die ze niet altijd genoeg uit de bodem kunnen halen, vloeibare plantenmest een goede toevoeging. 

BEKIJK ALLE VOEDINGSSTOFFEN

Achtergrond of achterwand

Om jouw onderwaterwereld compleet te maken, kan je kiezen voor een achtergrond of achterwand. Dit zorgt voor een natuurlijk effect en maakt het eindresultaat van jouw aquascape aquarium helemaal af! Een voorbeeld van achtergrond met natuurlijk effect is de Juwel Achterwand Stone Granite.

BEKIJK ALLE ACHTERGRONDEN

Stappenplan voor de start van je aquascape

Deze 7 tips zorgen ervoor dat je jouw aquascape aquarium goed start!

 • Nummer 1

  Bereid het aquarium voor

  Een belangrijke eerste stap is de voorbereiding van het aquarium waarin je de aquascape gaat maken. Plaats je aquarium niet direct voor een raam, want dan kan het water te warm worden. Verder is het voor jezelf handig om het aquarium niet al te hoog te plaatsen, zodat je gemakkelijk aan de binnenzijde van het aquarium kunt komen als je de aquascape gaat onderhouden. Zorg er van tevoren voor dat het aquarium goed schoon is en dat het water helder is. Als laatste kan je de buitenzijde van het aquarium schoonmaken met een schoonmaakmiddel, maar doe dit echter niet aan de binnenzijde van het aquarium! Dit kan de waterkwaliteit verslechteren, wat negatief kan uitpakken voor je waterplanten en eventuele visjes. 

 • Nummer 2

  Zorg voor een bodem

  Giet de aquasoil langzaam in het aquarium en verspreid dit over de bak. Dit hoeft geen horizontale laag te zijn, maar hier kan je ook al spelen met verschillende hoogtes of creëer bijvoorbeeld één grote berg wat zorgt voor meer diepte. Hierna kan je ook op verschillende plekken eventueel zand en/of grind zorgvuldig in de bak gieten. Zorg voor een laag aquasoil van minimaal 4 centimeter en een laag zand of grind van 0,5 - 1 centimeter.

 • Nummer 3

  Maak een mooie inrichting

  Je kan het aquarium inrichting met allerlei stenen of stukken hout. Je maakt hiermee het skelet van het aquarium. Het is verstandig om eerst met de grootste stukken steen en hout een ruwe opzet te maken. Vervolgens kijk je of dit helemaal naar wens is en dan kan je dit aanvullen met kleinere stukken. Hout moet je altijd vastlijmen aan de bodem, anders gaat het drijven wanneer je het aquarium vult met water. 

tip

Een helder aquarium vanaf begin af aan

Als je wilt dat het water niet meteen troebel wordt, spoel dan van tevoren je stenen of hout goed af met water zodat stof en klei al verwijderd zijn.
 • Nummer 4

  Voeg de juiste planten toe

  De planten zijn de spieren van je aquarium die het skelet (stenen of hout) aanvullen. Kies dus planten die goed bij de vorm en hoogte van je inrichting passen. Plaats bijvoorbeeld laag groeiende plantjes vooraan en hoge planten achterin. Spuit je planten en alle onderdelen waarbij je lijm hebt gebruikt even nat, zo drogen je planten niet uit én zal de lijm sneller uitharden omdat dit in contact moet komen met water. 

 • Nummer 5

  Vul het aquarium langzaam met water

  Nadat je de volledige inrichting af hebt, is het tijd om je aquarium te gaan vullen met water. In het begin moet je dit extra langzaam doen omdat je planten nog niet zijn ingeworteld en los kunnen raken. Een manier waarop je dit kan doen is door een plastic zak met water in het aquarium te hangen en vervolgens enkele kleine gaatjes aan de onderkant van de zak te maken. 

 • nummer 6

  Sluit de apparatuur aan

  Nu je aquarium gevuld is met water kan je de apparatuur, zoals een filter, verlichting en een verwarming, gaan aansluiten. Zo wordt vuil uit het water gefilterd, krijgen je planten genoeg licht om te groeien en blijft het water op een constante optimale temperatuur. 

 • Nummer 7

  Je aquarium is klaar! Nu nog onderhouden

  Wil je weten hoe je precies je aquarium moet onderhouden, zoals het in model snoeien van de planten? Bekijk dan het volgende artikel die je stap voor stap uitlegt hoe je als echte aquascaper het best je aquarium periodiek kan onderhouden.

BEKIJK ALLES VOOR JE AQUARIUM