Vogels kunnen op verschillende manieren een bad nemen. De meest bekende vorm van badderen is in water, maar wist je dat vogels ook een bad kunnen nemen in zand? In dit artikel lees je alles over de verschillende manieren van badderen bij vogels.

Een frisse duik

In de natuur hebben vogels verschillende mogelijkheden om zichzelf schoon te houden. Dit kan door bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid of door een nabijgelegen riviertje. Veel vogels zijn dus van nature gewend om te leven in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid, maar in de woonkamers waar zij nu gehouden worden, is dit vaak niet het geval. De meeste woonkamers zijn erg droog en daarom zal je je vogel een handje moeten helpen. In de winter is de luchtvochtigheid nog lager dan in de zomer.

Eén van deze opties is door een vogelbadje aan de kooi te hangen. Veel exotische vogels gebruiken een vogelbadje om zichzelf goed te poetsen, en het stof uit het verenkleed te halen. Door het badderen blijven de veren in topconditie.

Een andere manier om een vogel zijn verenkleed te laten verzorgen is door het gebruik maken van een plantenspuit. Zet deze op de fijnste stand en spray de waternevel van een klein afstandje richting de vogel. Let hierbij wel op dat er geen tocht aanwezig is, natte vogels zijn erg gevoelig voor tocht en kunnen hier erg ziek van worden. Ook is het mogelijk om een verenconditioner te gebruiken.

null
Maak het vogelbadje dagelijks goed schoon, en spoel deze eerst goed af voordat je hem weer terug hangt. Vogelbadjes zijn plekken waar gemakkelijk bacteriën nestelen.

Ten slotte kun je je vogel meenemen onder de douche of onder de kraan houden. Uiteraard zal je de vogel hier stapsgewijs aan moeten laten wennen, en zal je rekening moeten houden met de temperatuur van het water. Ook moet je de vogel niet in contact laten komen met mensenshampoo.

Scrubben voor vogels

Naast een natte douche zullen de meeste vogels ook een zandbadje op prijs stellen. Dit zorgt ervoor dat parasieten zoals mijten en luizen gedood worden. Deze parasieten zijn ongunstig en veroorzaken o.a. jeuk en een slechte conditie van de veren. Daarnaast kunnen deze uitwendige parasieten ziektes veroorzaken, dus het is belangrijk om hierbij preventief te behandelen. Door het badderen in zand, zal er zand geschuurd worden langs de parasieten waardoor deze zullen sterven.

Mocht je toch nog het idee krijgen dat je vogel last heeft van een parasiet, zoals een soort luis of een soort mijt? Dan zijn er middelen beschikbaar waarmee je alle parasieten van je vogel kunt weghalen. Dit zijn vaak pipetten die op de huid in de nek leeggeknepen moeten worden, of een nevel spray. Deze middelen doden zowel inwendige als uitwendige parasieten.

BEKIJK HIER ALLE ANTI-PARASIET MIDDELEN VOOR VOGELS

Lekker zonnen

Naast badderen in water of zand is er nog een derde manier van badderen. Veel vogels kunnen een ‘zonnebad’ nemen. Hierbij zullen de vogels de vleugels helemaal spreiden en richting de zon gaan staan. Hierdoor zullen de vogels opgewarmd worden, wat na een waterbad vaak niet overbodig is. Naast het opwarmen van de vogel heeft het echter nog een functie; parasieten kunnen deze hitte vaak niet waarderen en zullen uit het verenkleed trekken.

Je zou dus je vogel soms in een stukje zon kunnen zetten. Hou hierbij wel rekening met het welzijn van de vogel; geef de vogel ten alle tijden de mogelijkheid om naar een plek te gaan waar hij niet vol in de zon staat, anders is er ernstige kans op oververhitting, met alle gevolgen van dien. Een bad is dus zeker van belang voor alle vogels binnen of buiten, en is zeker niet alleen voor het plezier. Aan het einde van de zomer gaan veel vogels in de rui, en het badderen is daar een belangrijk onderdeel van.