Canicross is ook wel hardlopen samen met jouw hond. Samen actief bezig zijn bouwt een goede band op met jouw huisdier. In dit advies wordt verteld wat canicross precies is, voor wie canicross geschikt is, het ontstaan van canicross en wat je hiervoor nodig hebt.

Wat is canicross?

Canicross is het samen rennen met jouw hond. Vind jij het zelf heerlijk om buiten in de natuur op onverharde paden te rennen? Jouw hond vindt dit ook! Canicross is een mooie manier om samen sportief bezig te zijn. Het is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest.

Een voordeel van het samen hardlopen is dat de hond voor een extra stuk snelheid zorgt. Bij canicross mag jouw hond aan de lijn trekken, hierbij trekt hij jou vooruit. Canicross is dus niet alleen hardlopen met jouw hond, maar ook harder lopen met jouw hond.

Hoe is canicross ontstaan?

Canicross is ontstaan door training voor de sledehondensport. Buiten het seizoen als er geen sneeuw lag, werden de honden getraind door samen met de baas voorttrekkend te gaan hardlopen.

Voor wie is canicross geschikt?

Niet alleen de sledehonden maar elke gezonde, volwassen hond kan aan canicross doen. Het ene ras zal natuurlijk sneller zijn dan het andere, maar ze vinden het allemaal leuk om samen met de baas te rennen. Er zijn zelfs honden die hun baas zo gemotiveerd voorttrekken dat die het gevoel krijgt dat hij nauwelijks nog de grond raakt.

null

Wist je dat?

Wist je dat je met canicross snelheden van ruim twintig kilometer per uur bereiken?!

Canicross wedstrijden of recreatief?

Canicross kan samen met je hond worden beoefend, maar ook samen met een groepje. Je kan ook meedoen aan wedstrijden. Canicross Nederland organiseert twaalf wedstrijden per jaar. Er is zelfs een Nederlands- en wereldkampioenschap canicross.

Bij de wedstrijden kun je starten op een korte afstand van twee à drie kilometer of op de lange afstand van vijf à zes kilometer. Deze wedstrijden zijn ingedeeld in klassen voor kinderen, volwassenen en veteranen. Om te voorkomen dat de honden te dicht op elkaar lopen, starten de deelnemers om de dertig seconden. De route wordt gemarkeerd met pijlen en lint. Omdat de hond voor je uitloopt, is het belangrijk dat jij hem de goede kant op stuurt.

Wat heb je nodig voor canicross?

Uiteraard is het belangrijk dat je een hond hebt die gezond is en graag buiten loopt. Maar ook een goed en passend tuig voor jouw hond, een heupgordel voor jezelf en een elastische lijn om jou met je hond te verbinden zijn belangrijk. Een sportoutfit voor jezelf en een paar goede hardloopschoenen komen ook goed van pas. Canicrossers die in het bezit zijn van een hond met veel trekkracht en looplust hebben schoenen met een goed profiel nodig.

Deel jouw foto met @petsplacenl

Maak een leuke foto of video van jouw hond die een hondensport beoefent, deel deze met @petsplacenl en maak kans op een 20 euro cadeaubon en een plekje op onze website.

null

Meer informatie over hondensporten

Wil je meer informatie over andere hondensporten? Klik dan hier.