Fyball is een teamsport waarbij je hond dol moet zijn op ballen. In dit advies wordt er meer verteld over wat flyball nu eigenlijk is, over de wedstrijden van flyball, hoe je flyball aan je hond leert en welke hond hier geschikt voor is.

Wat is flyball?

Flyball is niet alleen maar achter een balletje aanrennen, hier komt veel meer bij kijken. Flyball is een teamsport en lijkt op een soort estafette, maar dan met honden.

Jouw hond springt over vier hindernissen en aan het einde van de hindernissen staat een apparaat waarin een bal zit. Je hond maakt een draai op het apparaat, neemt de bal mee en springt weer over de vier hindernissen. Zodra de neus van jouw hond over de finish gaat, mag de volgende hond beginnen. Dit gebeurt vier keer achter elkaar.

Trixie Dog Activity Agility Horde

De horde is een hindernis waarbij de hond over een horde heen moet springen. De horde wordt in de hoogte versteld van jouw hond. De horde stelt de sprongkracht van jouw hond op proef. Wil jij de hordes thuis oefenen met jouw hond? Dat kan!

BESTEL HIER DE HINDERNISSEN

Welke hond is geschikt voor flyball?

Alle hondenrassen komen voor in de flyball sport; van Herder tot Jack Russel. Je mag beginnen met trainen als je hond één jaar oud is. Dan is jouw hond namelijk volgroeid en mag hij springen.

Na veel trainen kent je hond uiteindelijk het spelletje. Hij springt netjes en snel over de vier hindernissen, neemt de bal mee en neemt de vier hindernissen weer netjes mee op de terugweg. Maar dit betekent jammer genoeg nog niet dat je al mee kan doen met een wedstrijd. Je moet namelijk jouw hond nog leren wisselen. De bedoeling bij de wedstrijd is dat de wissels tussen de twee honden zo strak mogelijk is. Een ideale wissel is als de neus van de hond die heeft gelopen tegelijkertijd door de finish gaat met de neus van de hond die start met lopen. Hoe groter de afstand tussen de neuzen hoe meer tijd er tussen de wissel zit. En hoe meer tijd je laat liggen in de race.

Flyball wedstrijden

Flyballteam

Een flyballteam bestaat uit zes baasjes en honden, een coach en een ballenlader. De ballenlader steekt tijdens de race de ballen in het apparaat. Een flyballteam bestaat dus in totaal uit 8 personen en 6 honden.

Flyballwedstrijd

Wanneer jij en je hond het spel kennen en goed kunnen wisselen met de verschillende honden uit het team is het tijd voor de eerste wedstrijd. Een flyballwedstrijd bestaat uit een ochtend- en middagprogramma. Het ochtendprogramma is de kwalificatie voor het middagprogramma.

Ochtendprogramma

Bij het ochtendprogramma gaat het om de snelste tijd die je als team loopt. Hoe sneller je loopt hoe beter je kwalificatie voor het middagprogramma is. Afhankelijk van het aantal teams in de divisie kan dit betekenen dat je als winnaar van de ochtend in de middag één race minder mag lopen.

Middagprogramma

Het middagprogramma wordt altijd gelopen volgens het principe ‘dubbele afvalling’. Dit betekent dat je in de middag altijd een keer mag verliezen. Verlies je twee keer van de tegenstander dan is het middagprogramma voor jouw team afgelopen.

De finale is een onderdeel van het middagprogramma. Wanneer je zonder te verliezen in de finale komt en win je die ook? Dan heb je gewonnen. Kom je met één keer verliezen in de finale en win je de finale? Dan krijg je een kans om alsnog met de beker naar huis te gaan. De herkansing moet dan beslissen wie de winnaar wordt.

Flyball voor jou en je hond?

Ben jij enthousiast geworden en wil jij met je hond gaan flyballen? Bestel de hordes hier en oefen in je eigen tuin. Wil jij wedstrijden gaan doen? Kijk dan voor een vereniging bij jou in de buurt en schrijf je in!

Deel jouw foto met @petsplacenl

Maak een leuke foto of video van jouw hond die een hondensport beoefent, deel deze met @petsplacenl en maak kans op een 20 euro cadeaubon en een plekje op onze website.

null

Meer informatie over hondensporten

Wil jij meer informatie over andere hondensporten? Klik dan hier.