Is het nieuwe coronavirus gevaarlijk voor honden, katten, konijnen en andere huisdieren? In dit artikel vind je veelgestelde vragen en advies over het virus en de ziekte COVID-19 met betrekking tot huisdieren.

Kunnen huisdieren corona krijgen?

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) huisdieren kan infecteren en ziek maken. Daarnaast is er ook geen bewijs dat dieren een rol spelen in het verspreiden van het virus naar mensen.

Echter kun je uit voorzorg beter wat voorzichtiger zijn in de omgang met dieren, we weten namelijk nog lang niet alles over het virus. Laat je huisdier niet likken aan je handen en gezicht en was je handen goed na contact met je huisdier, de voerbak, speeltjes en uitwerpselen.

Heb je klachten als huisdierbaasje?

Ben je als huisdierbaasje besmet met het coronavirus of heb je klachten die kunnen wijzen op het virus, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Dan is het verstandig om de verzorging van je dier zoveel mogelijk aan iemand anders over te laten die gezond is.

null

Besmette hond in Hong Kong?

Er is een bericht vanuit Hong Kong gepubliceerd dat een keeshond positief getest was op de aanwezigheid van het virus. De hond werd getest omdat zijn baasje als coronapatiënt in het ziekenhuis was beland. Inmiddels is er een bloedtest afgenomen bij de hond waaruit is gebleken dat de hond GEEN Corona COVID-19 heeft.

Moeten honden en katten binnen blijven?

Huisdieren hoeven niet binnen te blijven. Je kunt gerust lekker gaan wandelen met je hond. Maar wees ook hier wat terughoudender in het ontmoeten van andere huisdierbaasjes. Houd minimaal een armlengte afstand.

null

Verschillende coronavirussen?

Jazeker, er bestaan veel verschillende soorten coronavirussen. Ook honden en katten hebben eigen coronavirussen die van nature voorkomen. Je noemt ze feline coronavirussen (FCoV) bij katten en canine coronavirussen (CCoV) bij honden.

Hamsteren voor huisdiervoeding?

Geen zorgen, hamsteren voor diervoeding is niet nodig. Wij hebben voldoende voeding om jullie huisdieren van hun maaltijd te voorzien. Zorg er wel voor dat je in ieder geval een week vooruit kunt, de levertijden zijn namelijk wel wat langer dan normaal. Dit heeft te maken met de verwerking van alle bestellingen, niet de hoeveelheid voeding dat beschikbaar is. Heb je toch sneller jouw producten nodig? Dan verwijzen wij je graag door naar één van onze Pets Place winkels.

NAAR DE DE WEBSHOP

Maatregelen in Pets Place winkels

Gezondheid en veiligheid van onze klanten en medewerkers staan voorop, met deze maatregelen houden wij onze winkels geopend:

 • Alleen toegang voor kopende klanten
 • Houd 1,5 meter afstand in de winkel en bij de entree
 • Alleen toegang met een winkelwagen of -mand
 • Beperk je bezoek tot het hoognodige
 • Geen toegang bij koorts, hoest of verkoudheid
 • Raak alleen het product aan dat je nodig hebt
 • Betaal bij voorkeur contactloos en houd daarbij afstand
 • Het maximaal aantal klanten verschilt per winkel, let op de poster bij de entree van de winkel!
 • Pinapparatuur, handgrepen, deurklinken evenals de handen van het personeel worden zeer regelmatig ontsmet.
 • Houd je aan de instructies van ons personeel
 • Neem van te voren contact op met de winkel in verband met de beschikbaarheid van jouw producten. Bekijk hier alle locaties en contactgegevens.

Aangepaste openingstijden
Momenteel hanteren wij in veel Pets Place en Pets Place Boerenbond winkels geen koopavonden meer. Kijk voor de meest actuele openingstijden voor Pets Place winkels hier.

houd 1,5 meter afstand hond

Hoe moet je omgaan met je huisdieren tijdens en na het coronavirus?

4 tips voor huisdiereigenaren met honden

Jouw hond geniet van de tijd die hij samen met jou kan doorbrengen. Sommige honden kunnen zich zo extreem hechten aan het samenzijn met hun baasje, dat de overgang naar het af en toe alleen thuis moeten blijven wennen wordt.

1. Weiger af en toe toegang aan jouw hond.

Sluit af en toe de deur om te voorkomen dat jouw hond je bij elke beweging achtervolgt. Houd je hond bijvoorbeeld binnen wanneer je buiten in de tuin werkt of eventjes het vuilnis weg gaat gooien.

2. Creëer een plek voor jouw hond

Creëer een plek waar jouw hond kan rusten wanneer je bezig bent. Op dit plekje kan hij zich terugtrekken als hij niet gestoord wil worden. Train jouw hond om naar deze plek toe te gaan en daar alleen te blijven. De hond zal uiteindelijk vanuit zichzelf naar deze plek toegaan wanneer je niet thuis bent.

3. Jij bent de initiatiefnemer

Jij bepaalt de momenten die je samen doorbrengt met jouw hond. Geef niet toe aan alle verzoeken van jouw hond en negeer hem als hij te speels of te aanhankelijk wordt.

4. Koop een rustgevende verdamper

Wanneer de maatregelen weer opgeheven worden en je weer veel weg van huis bent, kan je een Adaptil verdamper aanschaffen. Deze 100% natuurlijke verdamper kan in het stopcontact worden geplaatst in de ruimte waar jouw hond het meeste aanwezig is. De rustgevende feromonen zullen jouw hond geruststellen en hem helpen zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

4 tips voor huisdiereigenaren met katten

Jij en je gezin brengen op dit moment waarschijnlijk veel tijd thuis door. Dit zorgt ervoor dat de dagelijkse routine afwijkt van de routine voor de uitbraak van het Coronavirus. Deze verandering in de routine kan heel stresserend zijn voor jouw kat.

1. Blijf rustig!

Ben jij onrustig vanwege het Coronavirus? Jouw kat kan dit gevoel oppikken en hier gestrest van raken. Probeer je kat te observeren en zijn behoeften beter te begrijpen. Wanneer jouw kat zich veel verstopt, buiten de kattenbak plast en zijn nagels scherpt op ongewenste plekken in huis, kunnen dit tekenen zijn van stress. Wanneer jouw kat deze tekenen vertoont is Feliway classic misschien een oplossing. Feliway classic is een verdamper die kateigen feromonen verspreidt door jouw kamer. Deze 100% natuurlijke verdamper stelt jouw kat gerust en vermindert uitingen van stress.

2. Speel met je kat.

Spelen moedigt jouw kat aan om actief te blijven en het natuurlijke jachtinstinct te uiten. Varieer met speeltjes en geef deze speeltjes niet allemaal tegelijk. Wissel de speeltjes wekelijks af, zo verras je jouw kat elke week met een ”nieuw” speeltje.

3. Respecteer de behoeftes van jouw kat.

Je kat brengt het grootste deel van de dag door met slapen. Het vinden van een rustig plekje om te slapen kan nu als moeilijker worden ervaren. Zorg er dus voor dat jouw kat te allen tijde toegang heeft tot zijn favoriete rustplaatsen. Wanneer je merkt dat jouw kat rust nodig heeft, geef je jouw kat de ruimte. Leer ook jouw kinderen dat zij de kat niet mogen storen wanneer hij slaapt.

4. Zorg voor observatiepunten voor jouw kat.

Je kat ziet graag wat er om zich heen gebeurt. Observatiepunten op hoogtes zal jouw kat op prijs stellen. Denk aan een hoge krab/klimpaal of een kast. Je kat kan de controle over zijn omgeving behouden en zichzelf isoleren van de drukte wanneer hij daar behoefte aan heeft.

Thuiswerken met honden en katten

Ben je vanwege het coronavirus thuis aan het werk? Je huisdier zal het waarschijnlijk geweldig vinden! Maar hoe ga je hier het beste mee om?

Afleiding tijdens het werk

Wil jouw hond of kat de hele dag met je spelen? Dan kan dat best voor wat afleiding zorgen tijdens het werken! Leg een mandje, matras of kleed bij jou in de buurt, eventueel met iets lekkers erbij om op te kauwen. Grote kans dat je dier rustig bij je komt liggen. Zorg daarnaast voor voldoende (nieuwe) speeltjes in de woonkamer waarmee je dier zichzelf goed kan vermaken. Is jouw hond het gewend om in de bench te gaan? Dan kun je hem prima af en toe in de bench doen.

Teveel afleiding is natuurlijk niet goed. Maar een beetje afleiding is juist hartstikke goed! Ga tijdens je werkdag af en toe lekker naar buiten, spelen en knuffelen met je huisdier. Dit werkt stressverlagend en het is gezond om af en toe de benen te strekken! Soms kom je tijdens een rondje wandelen juist op hele creatieve ideeën.

null

Huisdieren als anti-stress!

Natuurlijk weet je als huisdierbaasje al lang dat huisdieren je blij maken! Helemaal niet erg dus als je tijdens het werken af en toe wat afleiding krijgt van je beestje. Dit werkt stressverlagend!