Veterinaire voeding, ook wel speciale dieetvoeding, wordt voorgeschreven door voedingsconsulenten en dierenartsen. Wanneer jouw hond of kat een bepaalde ziekte of symptomen heeft, kan veterinaire voeding hierbij ondersteuning bieden. In dit advies komen de volgende onderwerpen aan bod: voor welke ziektes bestaat er veterinaire voeding, wanneer geef ik veterinaire voeding aan mijn dier en waar krijg ik veterinaire voeding?
Wat is veterinaire voeding?
Een goede voeding is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van jouw huisdier. Het geven van voeding brengt het baasje in contact met het dier, maar het geeft een baasje ook een signaal over de gezondheidstoestand van het dier. Niet of slecht eten is namelijk vaak een reden om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Voor dieren die met gezondheidsproblemen kampen is voeding zelfs nog belangrijker. De juiste voeding kan bij sommige gevallen namelijk levensverlengend werken.
Er bestaan meerdere speciale dieetvoedingen, waaronder veterinaire voeding. Veterinaire voeding is gebaseerd op dieren die al ziek zijn, het is dus om een bepaalde ziekte te behandelen of de symptomen van deze ziekte te verminderen. Er bestaan ook dieetvoedingen die meer preventief werken en dus voorkomen dat jouw dier ziek wordt of klachten krijgt. Veterinaire voeding wordt vaak voorgeschreven door de dierenarts of een speciale voedingsspecialist. Wanneer jouw hond of kat een aantal symptomen heeft die op een voedingsgerelateerde ziekte lijken, wordt deze speciale veterinaire voeding voorgeschreven.
Voeding gerelateerde ziektes:
Er bestaan verschillende voeding gerelateerde ziektes. Voor deze ziektes bestaat er een speciale voeding die helpt deze symptomen te verminderen of zelfs te verhelpen. Deze ziektes zijn:
- Maag-, darm-, alvleesklier- en leverproblemen;
-
Hart- en longproblemen;
- Problemen van de huid;
- Gebitsproblemen (lees alles over het gebit van je kat of het gebit van je hond);
- Orthopedische problemen (problemen aan gewrichten);
- Problemen bij de hersenen en zenuwen (zoals epilepsie. Meer weten over epilepsie? Lees dan ons advies over epilepsie bij honden);
- Hormonale ziekten (zoals suikerziekte, obesitas, ziekte van Cushing);
- Aandoeningen van het immuunsysteem (afweersysteem, bijvoorbeeld allergieën);
- Kanker.
Waar koop je veterinaire voeding?
Normaal moet je langs de dierenkliniek voor veterinaire voeding. Tegenwoordig zijn er opties voor het verkrijgen de veterinaire voeding online. Wanneer de hond voor de eerste keer klachten vertoont is het advies of hulp van een dierenarts nodig. Na diagnose en advies van de dierenarts kunnen wij dan het voer verstrekken. Het is enorm belangrijk dat de voeding wordt voorgeschreven door de dierenarts. Het gebruik van de voeding wordt dan ook in het dossier van jouw hond of kat bij de dierenarts opgenomen. Hierdoor kan er altijd rekening worden gehouden met het voorgeschreven dieet van de hond of kat bij het uitschrijven van bijvoorbeeld medicijnen.
Geef veterinaire voeding alleen in overleg met je dierenarts, ook al lijken de symptomen duidelijk!! Het geven van verkeerde voeding kan de klachten verergeren!
Soorten veterinaire voeding
Zoals hierboven benoemd bestaan er meerdere soorten dieetvoedingen, waaronder de veterinaire voedingen. Ook van de veterinaire voedingen bestaan meerdere soorten en merken. De meest bekende zijn Royal Canin Veterinary Diet en Hill’s Prescription Diet. De samenstelling van dit voer is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Per ziekte zijn er verschillende samenstellingen gecreëerd om zo de ziekte en/of symptomen van jouw dier te helpen behandelen. Wil je meer weten over andere dieetvoedingen? Lees dan ons advies over dieetvoer voor jouw hond of kat!
Geef dit voer alleen in overleg met je dierenarts. Houd tijdens het voeren van Veterinary Diet regelmatig contact met je arts. Mocht de gezondheid van je dier achteruit gaan, zorg er dan zo snel mogelijk voor dat je bij de dierenarts nieuw advies krijgt. Je dierenarts kan je het beste adviseren over de behandeling, het te volgen dieet en de benodigde hoeveelheden.