Windhondenrensport is een sport waarbij je jouw hond de kans geeft om het werk te doen waar hij geschikt voor is. In dit advies wordt er meer verteld over wat windhondenrensport inhoudt, welke honden hiervoor geschikt zijn, waarom er windhondenrennen bestaat en over het beoefenen van deze sport in wedstrijdverband of recreatief.

Wat is windhondenrensport?

Bij windhondenrensport heb je twee soorten sporten: rennen en coursen. Bij het windhondenrennen lopen de honden over het gras, zand of op een renbaan. De renbaan lijkt op een soort atletiekbaan. Bij coursen rennen de honden in het vrije veld. De windhonden rennen dan achter een lokaas aan, dat aan een draad over het veld getrokken wordt.

Waarom windhondenrennen?

Windhonden hebben veel beweging nodig. Je kan natuurlijk jouw windhond deze beweging geven door te wandelen of te fietsen. Maar het blijft wel lastig, omdat veel windhonden moeilijk losgelaten kunnen worden. Windhonden zijn namelijk zichtjagers, dit betekent dat alles wat snel beweegt wordt gezien als een prooi. Hier willen ze dan ook zo snel mogelijk achteraan. Jagen doen windhonden door met hun ogen het wild op te sporen. Wanneer het wild is opgespoord gaan ze hun prooi achtervolgen en vervolgens vangen.

Windhonden kunnen dit instinct eigenlijk niet meer in de praktijk uitoefenen, omdat deze vorm van jagen hier verboden is. De windhondenrensport zorgt ervoor dat de baas zijn windhond wel deze mogelijkheid kan bieden om de aangeboren werkcapaciteit te laten zien en te gebruiken. Een windhond is namelijk erg dol op jagen en rennen en deze twee passies kunnen worden gecombineerd met het hondenrennen.

Voor welke honden is deze sport geschikt?

Windhondenrensport is alleen geschikt en toegestaan voor windhonden, dit zijn de honden die vallen binnen rasgroep 10, deze honden zijn: de Afghaanse windhond, Azawaki, Barsoi, Chart Polski, Deerhound, Gargo Espagñol, Greyhound, Ierse wolfshond, Italiaanse windhond, Saluki, Sloughi en de Whippet. de Pharaohond, Pondenco Ibicenco, Podenco Canario en Cirnecco Dell’Etna, zijn halfwindhonden uit rasgroep 5. Deze mogen ook deelnemen aan nationale en internationale ren- en coursingwedstrijden. De Basenji en Podengo Português (ook beide uit rasgroep 5) mogen alleen deelnemen aan nationale wedstrijden.

Recreatief of wedstrijd?

Je kan je hond voor de gezelligheid of om energie af te blazen laten rennen op een renbaan of een coursingterrein. Maar vaak wordt er al snel overgestapt op wedstrijden. Windhondenrennen is een sport die op amateurbasis wordt bedreven in Nederland. Het doel hiervan is om windhonden de kans te geven het werk te doen waar ze geschikt voor zijn. Het wedstrijdseizoen loopt van eind maart tot in november. In Nederland vindt er vrijwel elk weekend een baanwedstrijd plaats. Coursingwedstrijden worden zo’n acht tot tien keer per jaar georganiseerd. Wil jij met jouw hond windhondenrennen? Kijk dan voor een vereniging bij jou in de buurt.

Deel jouw foto met @petsplacenl

Maak een leuke foto of video van jouw hond die een hondensport beoefent, deel deze met @petsplacenl en maak kans op een 20 euro cadeaubon en een plekje op onze website.

null

Meer informatie over hondensporten

Wil jij meer informatie over andere hondensporten? Klik dan hier.