Diarree komt zowel bij kittens als bij volwassen katten regelmatig voor. Als je kitten last heeft van diarree, moet je niet alleen op de ontlasting letten, maar ook op de totale indruk die je katje maakt.
Diarree bij kittens kunnen verschillende oorzaken hebben. De darmen van je kitten kunnen bijvoorbeeld door een infectie, wormen of verkeerde voeding overstuur raken. Wat kun je doen tegen diarree? En wanneer kun je beter naar een dierenarts gaan?
Speciale kittenvoeding
Het is van groot belang om je kitten speciale kittenvoeding te geven; deze voeding bevat alles wat je kitten nodig heeft voor een goede en gezonde groei en ontwikkeling.
Licht verteerbare voeding
Bij wat grotere kittens die al bijgevoerd worden en verder gezond lijken, kun je proberen om wat lichter voedsel te geven. Dan lost het probleem meestal vanzelf op. Een voorbeeld van lichte voeding is bijvoorbeeld gekookte kip met rijst. Een goed alternatief is speciaal voer dat bij de dierenarts te koop is. Dit voer zit in een handig blikje, en het is een aanrader om altijd zo’n blikje voer in huis te hebben. Het is niet alleen geschikt voor kittens, maar ook voor volwassen katten en zorgt ervoor dat je kat niet uitdroogt.
Wat je vooral niet moet doen bij diarree is je kitten laten vasten; geen voer geven. Katten kunnen absoluut niet zonder voeding. Als ze een paar dagen niet eten; kunnen katten leverproblemen krijgen.
Zodra de diarree over is kun je weer overschakelen op het normale kittenvoer. Lees hier meer over kittenvoeding en de voordelen daarvan.
Soorten diarree bij kittens
Diarree bij kittens kun je onderscheiden in twee groepen:
Kortdurende diarree (ofwel acute diarree)
Kittens met diarree die niet algemeen ziek zijn hebben vaak zogenoemde acute diarree. Acute diarree gaat meestal na een aantal dagen over. Deze diarree kan verschillende oorzaken hebben:
Het geven van voeding die niet geschikt is voor kittens of overvoeding (te vaak of teveel melk geven) komt vaak voor. Dit is gemakkelijk op te lossen door je kitten op een juiste manier te voeden. Kan je kitten nog geen vast voedsel opnemen? Geef dan speciale kittenmelk.
Zodra je over kunt stappen op vast voedsel; geef dan speciale kittenbrokjes of natvoer voor kittens.
Ook kan het zijn dat je kitten last heeft van lactose intolerantie (lactose is een eiwit dat deel uitmaakt van melk), ze zal dan diarree krijgen na het drinken van melk. Het is van groot belang om dus speciale kittenmelk te geven, en geen gewone melk! Kittenmelk bevat nauwelijks lactose.
Kittens die last hebben van wormen, krijgen diarree. Als de besmetting in een ver stadium is, zul je ook wormpjes terugvinden in de ontlasting. Het is van groot belang om je kitten op tijd en met regelmaat te ontwormen. Je dient je kitten te ontwormen met 3, 5 en 7 weken leeftijd. Vervolgens dien je je kitten minimaal vier keer per jaar te ontwormen.
Langdurige diarree (ofwel chronische diarree)
Als je kitten langer dan 4 of 5 dagen diarree heeft, kun je spreken van chronische diarree.
Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor deze diarree, ook zeldzame aandoeningen. Zo kan een kat met nierfalen of met een schildklierprobleem chronische diarree hebben. De meest voorkomende oorzaken van chronische diarree bij kittens zijn:
- Parasieten: giardia, coccidiose, spoelwormen, tritrichomonas
- Bacteriën
- Voedsel intolerantie (allergie)
- Virussen
Bij chronische diarree is het dus van groot belang om op zoek te gaan naar de oorzaak. Helaas bestaat er geen wonderpilletje tegen allergie; je dient de oorzaak aan te pakken.
Onderzoek door dierenarts
Als je kitten last heeft van langdurige diarree, is het van groot belang om naar een dierenarts te gaan. Een dierenarts kan dan gaan onderzoeken waar de diarree door veroorzaakt wordt. Ook wordt er vaak voeding meegegeven om te voorkomen dat je kitten uitdroogt en ook worden er diarreeremmers gegeven. Hiermee wordt de oorzaak niet aangepakt, maar het zal er wel voor zorgen dat je kitten zich wat beter gaat voelen.
Hierna wordt vaak een ontlastingsonderzoek gedaan; de ontlasting wordt onderzocht op parasieten. Als er geen parasieten gevonden worden, wordt er vaak naar de voeding van het kitten gekeken. Vaak wordt er overgegaan op een licht verteerbare voeding. Het kan zijn dat je kitten last heeft van een voedselintolerantie of eiwitallergie; dan wordt er een speciaal hypoallergeen dieet voorgeschreven. De darmen van je kitten hebben even de tijd nodig om te herstellen en te reageren op de voeding. Dit kan enkele weken duren, maar heeft vaak wel een erg goed resultaat.