Een hond of kat chippen is erg belangrijk, maar waarom? Honden en katten snuffelen de hele dag rond en kunnen nog wel eens verdwaald raken of terechtkomen in een schuurtje waar ze niet meer uit kunnen. Door je huisdier te laten chippen zorg je ervoor dat je ze altijd terug kan vinden. Lees meer over je hond of kat chippen in dit adviesartikel.

Wat is chippen?

Elke chip heeft een uniek identificatienummer die op een klein onbreekbaar buisje van bioglas of kunststof staat. Deze chip wordt door de dierenarts onder de huid van je hond of kat geplaatst met een naald, meestal tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals. Je huisdier voelt hierbij het prikje, maar heeft verder geen last van het zetten van de chip en voelt hem daarna ook niet zitten. Een hond of kat chippen is dus pijnloos.

Er zijn veel voordelen van een kat of hond chippen, zoals:

 • Je kunt je huisdier altijd terugvinden.
 • Een hond of kat chippen is niet pijnlijk, je huisdier heeft dus geen last van de chip.
 • Een chip blijft een heel dierenleven lang zitten.
 • Een chip tast de gezondheid van je huisdier niet aan.

Waarom is het belangrijk om je huisdier te chippen?

Bijna alle huisdieren kunnen gechipt worden; honden, katten, paarden, vogels, fretten, konijnen en nog veel andere dieren. Voor honden en katten is chippen verplicht, en voor alle andere huisdieren is het verplicht als je naar het buitenland wilt. Ondanks dat het niet voor alle huisdieren verplicht is, is het altijd goed om je huisdier te laten chippen. Maar waarom moet je je hond of kat chippen?

Als je huisdier na het zetten van de chip besluit om op avontuur te gaan en je kan hem niet meer vinden, kunnen dierenartsen en dierenambulances de chip uitlezen met een afleesapparaat en zo jouw gegevens in zien. Ons advies is dus ook, chip je huisdier!

info vachttype

Europese ISO-chip

In Europa voldoen alle chips aan de ISO-standaard. Dit betekent dat alle chips op dezelfde manier afgelezen kunnen worden. Als je huisdier niet uit Europa komt, maar toch is gechipt, dan kun je deze chip het beste laten vervangen bij de dierenarts door een Europese ISO-chip.

Hond of katten chippen bij Vets Place

Wil je graag je hond of kat chippen? Pets Place heeft een aantal dierenartsen klinieken genaamd Vets Place. Deze dierenartsen klinieken vind je bij geselecteerde Pets Place Boerenbond winkels. In deze klinieken kan je terecht om je huisdier te chippen, maar ook voor advies, medicijnverkoop, vaccinaties, bloedonderzoek en operaties.

Heb je nog vragen over een hond of kat chippen? Je kunt telefonisch of aan de balie altijd terecht met je vragen. Online en telefonisch kan je gemakkelijk een afspraak maken of je kan altijd even langslopen bij de balie. Kijk voor het telefoonnummer of het mailadres van de gewenste kliniek op vetsplace.nl, of maak direct een afspraak.

CHIP JE HOND OF KAT BIJ VETSPLACE

Chip registreren van je hond of kat

Een hond of kat chippen is de eerste stap, maar na het zetten van de chip kan je online de chip registreren. Bij het registreren wordt dan het unieke identificatienummer gekoppeld aan jouw gegevens, zoals je adres en telefoonnummer. Zo weten dierenartsen en dierenambulance personeel altijd welk dier bij welk baasje hoort. Registratie is dus erg belangrijk! Ga je verhuizen of veranderen je gegevens? Geef dit dan ook altijd door, zodat je gegevens altijd up-to-date zijn.

Er zijn meerdere portalen waar je de chip van je hond of kat kunt registreren. Via de website www.chipjedier.nl kan je een portaal kiezen die past bij jouw wensen. Zo zijn er verschillende prijzen en mogelijkheden.

Kosten hond of kat chippen

De meeste fokkers chippen katten of honden zelf al binnen 7 weken na de geboorte. Heb je een hond of kat gekocht die nog niet is gechipt? Dan kan je dit laten doen bij jouw dierenarts. Een hond of kat chippen kost meestal tussen de €25 en €55. Sommige huisdieren zorgverzekeraars vergoeden de kosten van chippen.

Wanneer je hond of kat chippen?

Je kan altijd een afspraak maken bij de dierenarts om je hond of kat te laten chippen, of je kan je hond of kat chippen wanneer je de jaarlijkse vaccinaties laat zetten. Dit scheelt je ook weer consultkosten bij de dierenarts.

Tijdens de Juni Chipmaand wordt speciale aandacht gevraagd voor het belang van het controleren van de geregistreerde adresgegevens. Want ook als een huisdier wel geregistreerd is, wordt er vaak niet aan gedacht om aan de databank een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. En dat is erg, want stel dat je dier vermist raakt, dan heeft de vinder van jouw hond of kat niets aan een chipnummer zonder de daaraan gekoppelde juiste gegevens van de eigenaar.

MAAK EEN AFSPRAAK OM JE HOND OF KAT TE CHIPPEN

Tips

 • Nummer 1

  Chipmaand

  Veel dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken, dierenpensions en dierenasielen ondersteunen de Chipmaand door het organiseren van allerlei acties in juni. Vaak kun je je dier voor een klein prijsje laten chippen.

 • Nummer 2

  Chip registratie

  Op www.chipnummer.nl of www.europetnet.com kun je zien of het chipnummer van je hond of kat en de bijbehorende registratie nog juist zijn.

 • Nummer 3

  Kattenluik met microchip

  De chip is niet alleen handig als je je huisdier kwijt raakt. Wist je dat er kattenluiken zijn die de chip van je kat herkennen? Zo zorg je ervoor dat alleen jouw kat naar binnen kan. Dit is bijvoorbeeld het chipluik Sure Flap.

 • Nummer 4

  Voerbakjes met microchip

  Heeft je huisdier dieetvoeding? Dan hebben we goed nieuws! Er bestaan voerbakjes die open gaan wanneer de juiste chip wordt geïdentificeerd, zoals deze van Surefeed. Voor katten hebben we van Surefeed speciale drinkbakken.

BEKIJK MEER MICROCHIP KATTENLUIKEN