Wil jij het denkvermogen en de creativiteit van je hond stimuleren? Dan kun je jouw trouwe viervoeter uitdagen met een hondenpuzzel! Met intelligentiespeelgoed wordt het concentratie- en doorzettingsvermogen van je hond op een leuke manier al snuffelend getest. Maar wat is een hondenpuzzel precies en wat zijn de moeilijkheidsgraden hierin? In dit artikel lees je er alles over!

null

Goed om te weten!

Honden die vanwege een operatie of ouderdom niet teveel mogen spelen, maar wel energie over hebben, kunnen zich extra goed vermaken met een hondenpuzzel! Ook wanneer jouw loopse hond wat minder vaak buiten komt om hitsige reutjes te ontlopen of wanneer het erg warm is buiten, zijn hondenpuzzels dé oplossing om jouw trouwe viervoeter bezig te houden.

Wat is een hondenpuzzel?

Bij het maken van hondenpuzzels gaat je hond op zoek naar snoepjes die verstopt zitten in de puzzel. Deze vorm van braintraining is een leuke, uitdagende manier om je hond te trainen en om een band op te bouwen met jouw pup. Bij het gebruiken van een hondenpuzzel is het belangrijk dat je het spelletje rustig opbouwt. Op die manier voorkom je dat je puppy of volwassen hond gefrustreerd raakt en het spelletje niet meer leuk vindt. Zorg er daarom voor dat je stapsgewijs laat zien wat de bedoeling van de hondenpuzzel is!

null

Wist je dat?

Nina Ottosson en Adori ook denkspellen hebben voor katten? Zo kun je niet alleen je trouwe viervoeter uitdagen met braintrainers, maar ook de andere dieren in huis!
BESTEL HIER INTERACTIEF KATTENSPEELGOED

De verschillende soorten hondenpuzzels

Er zijn een heleboel verschillende soorten puzzels te vinden voor honden. Hieronder maken we onderscheid in drie soorten puzzels.

Er zijn puzzels van het merk Trixie, waarbij je hond verschillende uitdagende vakjes moet openen om zo bij de beloning te komen. Ook zijn er hondenpuzzels van het merk Nina Ottosson. Bij die puzzels wordt je hond uitgedaagd om bijvoorbeeld een draaiende schijf te verplaatsen, om zo de snoepjes te kunnen bereiken.

Behalve de braintrain puzzels waarvan de vakjes geopend moeten worden, zijn er ook nog andere varianten op de intelligentiespellen voor honden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lik- of snuffelmatten voor je hond! Bij snuffelmatten worden snoepjes verstopt in de mat en moet je hond al snuffelend op zoek naar de beloningen. Bij likmatten wordt natvoer of worst voor honden uitgesmeerd in de mat en moet je hond al likkend het voer opeten.

Ook het merk Kong heeft leuke varianten op braintrainers voor honden. Deze trainers zijn er voor zowel volwassen honden als puppy’s. Bij deze interactieve speeltjes stop je een beloning in bijvoorbeeld een Wobbler voor puppy’s en moet je pup het speeltje zo draaien dat de snacks eruit komen vallen. Dit is een eenvoudige manier om je hond te laten wennen aan het geduld dat nodig is voor hondenpuzzels.

tip

Likmatlekkerijen

In dit artikel lees je hoe je zelf de lekkerste likmatlekkernijen maakt voor jouw hond of kat!
SHOP HIER HONDENPUZZELS

De moeilijkheidsgraden van intelligentiespellen voor je hond

Zoals bij spelletjes voor mensen, zijn er ook bij hondenpuzzels verschillende moeilijkheidsgraden. Door de juiste moeilijkheidsgraad voor jouw hond te kiezen, zorg je ervoor dat je beestje niet te snel afhaakt omdat het spel te lastig is. Hieronder maken we onderscheid tussen drie moeilijkheids-categorieën, namelijk: beginners, gevorderden en experts.

tip

Je hond is nooit te oud

Ongeacht de leeftijd van je hond is het nooit te laat om te beginnen met hondenpuzzels, de puzzels zijn er namelijk voor jong en oud!

Beginners 

Er zijn voor pups en volwassen honden, die nog nooit eerder denkspelletjes hebben gedaan, genoeg leuke hondenpuzzels om uit te kiezen! Zoals eerder benoemd zijn de Wobblers van Kong erg geschikt om mee te beginnen. Ook is het spelen met deze likplaat van Trixie en de snuffelmatten van Adori een leuke, laagdrempelige manier om je hond te laten wennen aan braintrainers. Om jouw puppy nog nét iets meer uitdaging te bieden kun je ook eens deze niveau 1 hondenpuzzel van Trixie uitproberen. Ideaal om de spanningsboog van jouw puppy te verhogen! 

Gevorderden 

Voor de trouwe viervoeters die toe zijn aan wat meer uitdaging, zijn er een hoop hondenpuzzels waar ze mee aan de slag kunnen gaan. Trixie heeft een grote collectie van denkpuzzels voor honden, met daarin o.a. deze niveau 2 hondenpuzzel. Je beestje hoeft zich dus nooit te vervelen! Deze hondenpuzzels zijn er voor zowel gevorderden als experts. Zo kun je wanneer de puzzels goed bevallen, de moeilijkheidsgraad langzaam maar zeker opschroeven. Voor je het weet is jouw hond ineens een expert in hondenpuzzels!

Experts 

Wanneer jouw hond zijn poot niet meer omdraait voor een gemakkelijke hondenpuzzel is het tijd voor nóg meer uitdaging! Dit is waar het denkspellenmerk Nina Ottosson komt kijken. Hoewel het merk denkspellen met meerdere moeilijkheidsgraden verkoopt, zijn de meeste spellen in onze webshop een échte uitdaging. Met deze spellen, waaronder dit niveau 4 denkspel van Nina Ottonson, hou jij je beestje – met een beetje geluk – uren zoet!

null

Speel niet te lang

Laat je hond niet te lang met de denkspellen spelen, dan gaat de lol er namelijk snel af. Wel spelen, maar niet denken? Neem dan eens een kijkje van het andere speelgoed in de webshop!
BESTEL HONDENSPEELGOED IN DE WEBSHOP