Bijna elk dier, hond, kat of konijn, gaat minimaal één keer in zijn of haar leven onder narcose. Een operatie is erg ingrijpend voor jouw huisdier, maar ook voor jou als baasje! Je kat slaapt veel na operatie? Is je hond onrustig na narcose? Of gaat de dwangvoeding lastig bij je konijn? Dit zijn enkele dingen die jij kunt verwachten als een operatie van je dier is geweest. Wees voorbereid en zorg dat beetje extra liefde voor je huisdier, want dat verdient ‘ie! Lees hier meer over de nazorg van een operatie bij je hond, kat of konijn.

Nazorg narcose hond

*Tring, tring!*  De dierenarts belt. Je mag je hond bijna ophalen! In de tussentijd kan je jouw huis voorbereiden om je hond het zo comfortabel mogelijk te maken. Is je hond net terug van de operatie? Wees voorzichtig! Ook al heeft je hond een gebitsreiniging, castratie of sterilisatie of een kruisbandoperatie ondergaan, je moet voorzichtig omgaan met je hond. Lees hier de belangrijkste aspecten van de nazorg na een operatie.

Rust voor een spoedig herstel

Tijdens het herstel zal je hond de eerste 10 dagen even rustig aan moeten doen. Dit betekent: niet springen, traplopen of wild spelen. Richt je huis daar ook op in! ‘s Nachts als jij op één oor ligt, kan je minder het overzicht houden wat je hond precies uitspookt. Zorg eventueel voor een bench of een ren waar hij/zij rust moet behouden in de nachten, maar doe dit niet als je hond het niet gewend is. Plaats overdag de lekkerste mand op een warm plekje: als je dier onder narcose is geweest, kan de temperatuur sneller dalen. Dit gebeurt zowel tijdens als na de operatie, dus zet een lekkere, zachte hondenmand, zoals de Adori Bangalor, lekker in de buurt van de verwarming.

info

Hond onrustig na narcose

De eerste 12 tot 24 uur na de narcose kan je hond wat onrustig zijn. Je hoort je hond piepen, janken of heen en weer gaan, maar geen paniek, dit is de nasleep van de narcose. Je hond ervaart geen pijn op dit moment door de pijnstilling die bij de dierenarts zijn gegeven.

Eten en drinken na de operatie

Vóór de operatie heb je vast de instructie gekregen dat je hond nuchter moet zijn. De reden hiervoor is simpel: het narcosemiddel maakt je hond misselijk, wat kan zorgen voor complicaties tijdens de operatie. Het narcosemiddel zit ook ná de operatie nog in het lichaam van je hond en kan nog zorgen voor braakklachten.

Geef bij thuiskomst niet meteen hondensnacks uit de trommel of een bak met koud water, maar wacht hier even mee. Begin met een kleine bak lauw water. Is jouw hond ‘s ochtends geopereerd? Dan mag je hem ‘s avonds de helft van het hondenvoer bieden. Blijf erbij en let op je hond, maar forceer het eten niet! 

BESTEL EEN HONDENVOER IN DE WEBSHOP
info

Hoe lang blijft de narcose in het lichaam van een hond?

Iedere hond is weer anders. Hoe lang de narcose in het lichaam van de hond blijft? Dat is ook anders! Bij jonge en volwassen honden zal je zeker nog 1 dag merken dat de narcose in het lichaam zit. Oude honden hebben iets meer tijd nodig, want het kan tot wel 5 dagen duren totdat jouw hond weer de oude is. Vanaf een week is de narcose uit het lichaam van je hond.

Medicijnen en beschermende kleding

Na thuiskomst van de dierenarts heb je hoogstwaarschijnlijk medicijnen ontvangen. Als dit een pil is, kan het zijn dat het geven van de pil lastiger gaat dan verwacht. Geef de pil met behulp van een Easypill of duw de pil in een lekkere hondenworst. Waarschijnlijk zal je hond de pil met liefde aannemen! Blijf wel opletten of de pil niet wordt uitgespuugd. Geef hem nogmaals als dat het geval is. 

Na een operatie kan je dier ook beschermende kleding aan krijgen. Meestal krijgt je hond een beschermkraag, wat sommige honden zien als de ‘cone of shame’. Zorg voor meer comfort met een opblaasbare beschermkraag of een operatiehesje. Op deze manier kan je hond niet aan de wond en de hechtingen komen en is er comfort.

Nazorg narcose kat

Een operatie is erg spannend, of dit nu een geplande operatie of een onverwachte operatie is. Je zal je kat de eerste dagen extra moeten verwennen en rust geven. Hoe je dat doet? Lees snel verder.

Kat slaapt veel na operatie

Zorg voor een lekker warm plekje waar je kat kan uitzieken na de operatie! Dit kan in een doos naast de verwarming zijn of in een heerlijke kattenmand: kies hetgeen waar jouw kat het liefste ligt! Geef je kat de rust en stoor je kat niet om te spelen of om aandacht te geven; een beetje is prima maar teveel kan zorgen voor onrust. Je kat slaapt veel na operatie en dat is normaal.

BESTEL EEN KATTENMAND IN DE WEBSHOP

Eten en drinken met mate

Net zoals hierboven genoemd bij honden, kunnen katten gaan braken na inname van voer na een operatie. Dit hoort nog bij de nasleep van de operatie, dus schrik niet als het gebeurd! Bied je kat na thuiskomst een klein bakje met lauw warm water. 12 uur na de operatie mag je jouw kat een beetje voeding aanbieden. Katten zijn na de operatie nog wel een beetje beduusd, dus het kan voorkomen dat je kat niets eet. Zorg ervoor dat je altijd een beetje natvoeding in huis hebt, want natvoer heeft een sterkere geur en eten katten vaak sneller dan een bakje met kattenbrokjes

BESTEL EEN KATTENVOER IN DE WEBSHOP

Houd de kattenbak in de gaten

De kattenbak moet je elke dag leegscheppen van poep en urine. Naast dat de kattenbak dan toegankelijker is voor je kat, kan jij als kattenbaas goed de urine en de ontlasting van je kat in de gaten houden. 

Medicatie toedienen

Katten zijn lastige dieren om medicatie toe te dienen. Met hun slungelige lichaam lukt het meestal al te goed om te ontsnappen uit jouw armen. Na operatie zal jouw kat ook medicatie krijgen. Bespaar de lichamelijke strijd en geef de medicatie via een Easypill. Lees hier ons advies over het geven van een pil aan jouw kat.

LEES MEER OVER HET GEVEN VAN EEN PIL AAN JE KAT
info

Kat overleden na narcose

Het komt in ons land gelukkig weinig voor, maar zeg nooit nooit. De meeste dierenartsen voeren een uitgebreid vooronderzoek uit waarbij er op tijd wordt geadviseerd of een operatie nog kan. Mocht het overlijden na narcose bij jouw kat gebeuren, dan kan dit jou een heel boos of ongelukkig gevoel geven. Praat hierover met het personeel van de dierenartsenpraktijk, vrienden en familie en krop het niet op. Lees hier eventueel meer over het rouwproces bij mens en dier.

Nazorg narcose konijn

Wanneer één van je konijnen onder narcose moet, kan dit enorm spannend zijn! Konijnen zijn geen honden of katten en moet je ook anders behandelen tijdens de nazorg. De nazorg bij een konijn kan wat intensiever zijn, dus neem het geduld en de tijd om je konijn zo rustig en aangenaam mogelijk te houden.

Zowel voor als na de operatie: blijven eten

Wat bij honden en katten een echte no-go is, moet je het bij konijnen juist wél doen. Laat je konijnen zowel vlak voor als vlak na de operatie eten! Konijnen hebben, in tegenstelling tot honden en katten, geen braakreflex en zullen niet gaan braken tijdens of na de operatie. Daarnaast is het probleem van niet voeren nog gevaarlijker, want stilliggende darmen liggen op de loer! Bij stilliggende darmen zal het spijsverteringskanaal van je konijn van slag raken. Een langere tijd zonder voeding kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Om je konijn na de operatie te voeden, krijg je van de dierenarts een voederspuit en dwangvoeding. Ook daar krijg je de uitleg over de handelingen. Bied daarnaast voldoende groenvoer, hooi en konijnenvoer.

BESTEL KONIJNENVOER IN DE WEBSHOP

Zorg voor een warm plekje

Daarnaast koelen konijnen enorm af na een operatie. Een warm plekje naast de verwarming, met een warmtekussen of met een warmtelamp zijn onmisbaar! Heb je deze even niet in de buurt? Vul een plastic fles met warm water. Zorg ervoor dat de dop goed dichtgedraaid is en wikkel de fles met warm water met een handdoek. Leg dit in het konijnenhok, lekker tegen je konijn aan. Je konijn zal vanzelf weglopen wanneer het te warm wordt. Zorg daarnaast voor zachte bodembedekking, zoals wat handdoeken tijdens de zomerdagen en extra Supreme Supasoft bedding tijdens de winterdagen.

BESTEL SUPREME SUPASOFT BEDDING IN DE WEBSHOP

Konijnen buiten of binnen houden? Zolang ze maar samen zijn

Veel konijnen halen hun steun en rust bij een soortgenootje. Dit is daarom één van de vele redenen waarom je meerdere konijnen in huis moet hebben. Heb je een binnenkonijn? Dan kan je jouw konijn het beste binnen verzorgen (zowel in de winter als in de zomer). Jouw buitenkonijn kan je prima buiten houden, maar hou de temperatuur goed in de gaten! Bied je konijn een plekje in de schaduw tijdens de zomerdagen en laat je konijnen in de schuur of bijkeuken tijdens de koudste dagen.

tip

Wist je dat?

Veel Pets Place winkels bevatten een dierenartsenpraktijk! Bekijk hier of één van onze Vets Place dierenartsen bij jou in de buurt zit en combineer de afspraak bij de dierenarts met een bezoekje aan de dierenwinkel!
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS