Discusvissen zijn fantastische zoetwatervissen die in een breed patroon aan kleurslagen voorkomen. Meestal zijn discussen een echte eyecatcher binnen dierenwinkels en aquariumspeciaalzaken. Het zijn echter geen goede beginnersvissen maar voor hobbyisten met voldoende ervaring is het een echte aanrader!

Over de discusvissen

Discusvissen zijn vissen die alleen in Zuid-Amerika voorkomen. Ze leven in de Amazone en zwemmen in scholen. Discusvissen kunnen behoorlijk groot worden, ze bereiken namelijk een lengte van zo’n 20 cm lang!

null

Wist je dat?

Discusvissen hun naam hebben gekregen doordat de vorm van hun lichaam lijkt op een discus? (platte schijf)

Omdat discusvissen uit de Amazone komen, hebben zij een hoge temperatuur nodig. Een temperatuur tussen de 26 en 31 graden Celsius is dan ook noodzakelijk voor deze prachtvissen! Een thermostaat mag dus absoluut niet ontbreken! Ook houden ze van zacht en lichtelijk zuur water. Ze kunnen het beste gehouden worden in een school van minimaal 7 exemplaren. Hierbij gaat de regel op dat hoe meer exemplaren er in een school zitten, hoe prettiger de discus zich zal voelen.

discusvis

Geef je vissen de ruimte

Uiteraard is het wel belangrijk dat je aquarium dan groot genoeg is. Een aquarium van 1,50 m is dan ook het minimum voor deze vissen. Wanneer deze vissen nog jong zijn voldoet een aquarium van 1,20 m ook nog, echter zul je in dit geval wel moeten upgraden naar een grotere bak naarmate ze groter worden!

Een krachtige filter

Het is belangrijk dat discussen op kwalitatief goed water zitten. Dit komt mede door hun dieet; naast discusvoer is het belangrijk om je vissen regelmatig bij te voeren met diepvriesvoer of levend voer. Het is dan ook aan te raden om een krachtige filter te installeren voor je aquarium. Wij raden aan om een Eheim Professioneel 4 filter te gebruiken voor je discusbak!

De inrichting voor discusvissen

De inrichting van het aquarium voor discussen kan het beste zo nauw mogelijk bij het oorspronkelijke habitat overeenkomen. Het is in dit geval belangrijk om een fijne bodem te nemen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een fijn en licht zand. Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende soorten hout. Drijfhout of spiderwood zullen je discussen zeker waarderen!

De plantselectie moet echter met meer aandacht gebeuren; door de hoge temperaturen van het water zullen veel planten niet geschikt zijn. Het is daarom belangrijk om planten te kiezen die tegen deze temperaturen kunnen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Echinodorus soorten
  • Anubias soorten
  • Alternanthera soorten
  • Microsorum
  • Bacopa soorten
  • Vallisneria

Het is wel belangrijk om je planten goed te verzorgen. Hier hoort een volledige plantenvoeding bij. Je kunt hier prima Profito van Easy-Life voor gebruiken! Wil je meer lezen over de verzorging van aquariumplanten? Klik dan hier!

Discusvoer en het dieet van een discus

Discussen zijn niet de makkelijkste eters. Dit komt omdat ze van karakter nogal verlegen zijn. Daarnaast zijn het ook nog eens trage vissen. Deze factoren maken het voeren van de discussen soms nogal een uitdaging. Omdat ze traag zijn is het belangrijk niet te snelle visjes bij deze vissen te houden.

Je kunt je discussen voeren met een discusgranulaat. Het is daarentegen ook belangrijk om je discussen regelmatig bij te voeren met diepvriesvoer. Hier kun je het beste een discusblister voor gebruiken, maar ook regelmatig rode muggenlarven zullen je discussen erg op prijs stellen! Door meerdere keren per week diepvries te voeren zullen je discussen goed op gewicht zijn en vibrante kleuren hebben!

null

Zuurstofgehalte

Door de hoge temperatuur van het aquariumwater kan het zuurstofgehalte aan de lage kant zitten. Je kunt dit verhelpen door gebruik te maken van een luchtpompje, een luchtslangetje, een terugslagventiel en een uitstroomsteentje!
BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR AQUARIA