De zomer is aangebroken, heerlijk! De zomer laat je vijver weer opbloeien maar kan ook vervelende problemen met zich mee brengen. Vaak kunnen problemen zoals groen vijverwater of draadalg de overhand nemen binnen no-time! In dit artikel geven we je tips om je vijver er weer top bij te laten staan deze zomer!

Groen vijverwater

Dit is één van de meest voorkomende problemen die vijvers tijdens de zomer krijgen te verduren. Maar waarom is je water nou helemaal groen? De oorzaak zijn zweefalgen. Zweefalg is een eencellig plantaardig organisme die zich snel kan vermeerderen.

info

Zweefalgen

Zweefalg zorgt niet alleen voor lelijk troebel water, maar verhinderd ook de groei van je waterplanten. Tijd om snel actie te ondernemen dus!

 

Zweefalgen bestrijden

Zweefalgen moeten dus bij voorkeur zo snel mogelijk uit je vijver verwijderd worden. De beste manier om van je zweefalgen af te komen is door een UV-filter te installeren. De UV-straling zorgt ervoor dat je zweefalgen gedood worden waardoor je water snel weer helder en gezond wordt! Wil je meer lezen over algen in je vijver? Klik dan hier!

Meten is weten!

Algen kunnen de waterwaardes in je vijver behoorlijk aantasten. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je vijverplanten en je vijvervissen. Zorg dat je regelmatig je water test op de belangrijkste waterwaardes. Je kunt hiervoor de 6 in 1 test strips van Tetra gebruiken of de testkoffer van Superfish.

Lees hier meer over waterwaardes in je vijver!

Nieuwe frisse look

Niet specifiek last van algen in je vijver? Maar staat je vijver er toch niet helemaal lekker en fris bij? Haal dan oude en lelijke vijverplanten eruit en plant nieuwe gezonde vijverplanten! Dit helpt niet alleen mee om je vijver er weer prachtig uit te laten zien, maar helpt ook mee om je water schoner te houden!

tip

Verzamelen!

De oever van je vijver kun je een leuke en natuurlijke uitstraling geven door mooie keien te plaatsen. Zorg ervoor dat je ze niet symmetrisch plaatst, dit geeft een onnatuurlijk gezicht!
Zoek een Pets Place Boerenbond bij jou in de buurt!

Advies en tips over jouw vijver tijdens ieder seizoen

Het is belangrijk om tijdens ieder seizoen aandacht te schenken aan je vijver. Wanneer je consistent en actief bezig bent met je vijver zul je hier gedurende het jaar de vruchten van plukken. Kortom; er valt altijd wel iets te doen aan de vijver. Je kunt gemakkelijk ons vijveradvies per seizoen bekijken door  op de onderstaande afbeeldingen te klikken.