De eikenprocessierups heeft Nederland in zijn greep. Verspreid door het land hangen nesten vol met deze rupsen en er lijkt geen kruid tegen gewassen. Toch vinden we een groot deel van de oplossing dichter bij huis dan we denken. Ook al zijn ze klein, de mezen en diverse insecten zijn een veelvraat als het gaat om een lekker rupsenhapje. Nog meer redenen om de tegels te vervangen voor groen en onze tuinen in te richten voor o.a. sluipwespen, kool- en pimpelmezen.
De eikenprocessierups
Een nachtvlinder komt voort uit de eikenprocessierups. ’s Nachts gaan de harige rupsen groepsgewijs (in processie) naar de toppen van de eikenboom. Daar doen ze zich tegoed aan de bladeren en zorgen er zo voor dat ze wel vijf keer kunnen vervellen. Al sinds 1991 komen de rupsen in ons land voor. De laatste jaren konden zij echter explosief groeien, omdat de natuurlijke vijanden zijn afgenomen of verdwenen en gemeentes nieuwe lanen vol zetten met nieuwe eiken. Voedsel te over en nauwelijks een vijand die hen in de weg zit.
Processie
Rupsennest
Nachtvlinder
Brandharen van de processierups
De kleinste haartjes, ook wel brandharen genoemd, zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en luchtwegen. Je doet er verstandig aan om niet te dicht in de buurt van de eikenbomen te komen, maar pas op! De brandharen kunnen zelfs tot 2 km door de lucht reizen. Ben je toch in contact gekomen? Ga niet krabben, gebruik (duct)tape, spoel met water en was kleding op 60 graden om de brandhaartjes te verwijderen. Na 1 à 2 weken verdwijnt de jeuk, maar de brandharen kunnen wel 6 tot 8 jaar actief blijven!
Gevleugelde hulp
Koolmezen en pimpelmezen zijn vaak geziene gasten in onze tuinen. De mezenfamilie is gek op rupsen en kan ons helpen in de strijd tegen o.a. de eikenprocessierups. Toch heeft onze gevleugelde verdedigingslinie het zwaar. Voeding, beschutting en nestplaatsen ontbreken steeds vaker in onze tuinen, waardoor jonge vogels moeizaam opgroeien en plagen zoals de eikenprocessierups dichterbij ons komen dan ooit.
Hoe zorg je voor meer mezen in jouw tuin?
Een tuin die het hele jaar door van voeding is voorzien, genoeg beschutplekken heeft en een nestplaats biedt, heeft grote kans dat een mezengezin zich er zal vestigen. Let op dat je de nestkasten voor mezen minimaal 3 meter van elkaar vandaan hangt. Op korte afstand dulden ze namelijk geen concurrentie.
Naast rupsen eten mezen ook graag mezenbollen, pindakaas, strooivoer en pinda’s, het liefst vanuit een silo. Hang bijvoorbeeld de voedersilo London op, verkrijgbaar in 4 varianten. Deze silo’s houden grotere vogels op afstand en geeft kleine vogelsoorten de kans rustig te eten. Kijk in onze webshop voor een gevarieerd menu en het ideale ‘bestek’ hiervoor.
Insecten als wapens
Kevers en larven van sluipwespen en sluipvliegen doen zich graag tegoed aan de eikenprocessierups. De eitjes worden in de eikenprocessierups geplaatst. Als een parasiet gaat de larve van binnenuit aan het werk en eet de rups vervolgens leeg. Het verwijderen of verbranden van de rupsnesten heeft dus ook tot gevolg dat natuurlijke vijanden verdwijnen. Plaats een insectenhuis voor een veilig onderkomen en plant groen aan dat sluipwespen aantrekt, zoals: dille, malva (kaasjeskruid), goudsbloemen, duizendblad, cosmos en lobelia.
De insecten dringen door tot in het nest en bestrijden het zo van binnenuit. Zaai bloemen en creëer plekjes waar insecten zich kunnen vestigen. Insecten zijn goed voor andere bloemen in je tuin, maar helpen je dus ook om vervelende gasten weg te houden. Bij Pets Place zijn diverse insectenhuizen verkrijgbaar, plaats deze op een zonnige plek, maar niet richting het zuidwesten i.v.m. de regen. Lees hier waar je een insectenhuis kunt plaatsen. Wil je lekker creatief te werk zijn? Bekijk hier hoe je jouw eigen insectenhuis maakt!
Kom ook in actie!
Wist je dat in 2017 uit een grootschalig Europees onderzoek bleek dat de totale biomassa aan vliegende insecten al met 75% is afgenomen en het aantal insectensoorten per jaar nog altijd met 2,5% afneemt. Hiermee sterven de insecten acht keer zo snel uit als zoogdieren, vogels en reptielen. Om plagen tegen te gaan en een kleurrijke tuin te behouden is het noodzaak dat we nu in actie komen. Laat het zoemen maar komen en verander jouw tuin ook in een insectentuin!
Koop je een product met daarop het logo van de Vogelbescherming of Natuurmonumenten, dan steun je indirect ook deze organisaties. Zij onderhouden en creëren leefgebieden voor de flora en fauna in Nederland. Geniet zelf van de vogels en insecten in je tuin en help ondertussen mee om ook de dieren buiten je tuin een goede omgeving te bieden.