Konijnen worden ongelukkig als ze alleen moeten leven. Het zijn namelijk groepsdieren van nature. Maar wat is het beste gezelschap voor jouw konijn? Dat en meer lees je in dit artikel.

Gezelschap voor je konijn?

Konijn

Konijnen zijn dus groepsdieren. Als je ze alleen zet kunnen ze ongelukkig worden. Ze hebben dan niemand om mee te communiceren of tegen aan te liggen. Het ontbreken van een speelmaatje kan zorgen dat jouw konijn minder beweegt en gezondheidsproblemen ontwikkeld.

Meerdere konijnen houden is dus het advies. Wij kunnen immers niet aan alle behoeftes voldoen die ze onderling ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat 63% van de konijneneigenaren een konijn alleen houdt. In dat geval is het erg belangrijk om veel aandacht aan het konijn te besteden. Zorg voor veel ruimte of laat het konijn elke dag lekker door de kamer rondrennen, speel met je konijn (ze kunnen zelfs allerlei trucjes aanleren) en zorg voor voldoende speel- en knaagmateriaal in de kooi. Ondanks deze tips raden we toch aan een soortgenoot te nemen.

Welk gezelschap?

Als je hebt besloten dat je graag een konijntje erbij neemt dan is het zaak om te bepalen wat voor gezelschap het wordt. Twee mannetjes? Of twee vrouwtjes? Of is een mannetje en een vrouwtje het beste? We zullen elke combinatie bekijken om te bepalen welke het beste voor jou is!

Man – Man

Konijnen

Twee mannetjes, ook wel rammen genoemd, in een kooi kan voor problemen zorgen. Onder invloed van de hormonen kunnen ze gaan vechten. Zelfs castratie is geen garantie dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Rangorde of territoriaal gedrag stimuleert de hormonen, waardoor alsnog gevechten kunnen ontstaan. Er zijn gevallen waar deze combinatie wel goed kan gaan.

Bijvoorbeeld als twee gecastreerde broertjes hun hele leven al bij elkaar leven. Toch is deze combinatie niet aan te raden. Als je de groep toch uit wilt breiden of er komt een vrouwtje in de buurt, dan kan de balans verstoord worden, met gevechten tot gevolg.

Vrouw – Vrouw

Twee vrouwelijke konijnen

Twee vrouwtjes, ook wel voedsters genoemd, kunnen goed met elkaar opschieten als ze volwassen en gesteriliseerd zijn. Toch is deze combinatie geen gegarandeerd succes. Territoriumgedrag of nestdrang stimuleert de hormonen en kan er dus voor zorgen dat de voedsters alsnog gaan vechten.

Als ze aan elkaar gewend zijn, genoeg ruimte hebben en gesteriliseerd zijn, kan een vrouw-vrouw combinatie prima werken in jouw konijnenkooi

Man – Vrouw

mannelijk en vrouwelijk konijn

Als je voor deze combinatie gaat moet je natuurlijk wel zorgen dat de ram gecastreerd is. Anders zit je in een mum van tijd met een hele familie. Het steriliseren van de voedster heeft ook voordelen. Zij zal minder sproeien en de kans dat ze schijnzwanger wordt zal verminderen. Deze combinatie gaat vaak het beste. Met een mannetje en een vrouwtje heb je de minste kans op gevechten.

Zorg er wel voor, als je een konijntje er bij neemt, dat ze genoeg ruimte hebben en een tijdje aan elkaar hebben kunnen wennen, voordat ze bij elkaar gaan wonen.

Konijn – Cavia

Konijn en cavia

Ook deze combinatie komt nog regelmatig voor. Echter raden wij dit niet aan, ondanks dat er vaak niets aan de hand lijkt. Beide dieren communiceren al op een andere manier, waarbij allerlei problemen op de loer liggen.

null

Asiel konijntje

Bekijk ook eens het asiel of opvang voor een speelkameraad voor jouw konijn. Vaak zitten hier genoeg konijnen te wachten op een nieuw baasje.
Bekijk het gehele konijnenassortiment