Menu

Hoe komt het toch dat sommige honden hun eten laten staan? En waarom lijkt het soms dat je hond met ‘lange tanden’ eet? In dit artikel lees hoe het komt dat honden er soms voor kiezen om hun maaltijd over te slaan.

Als je hond niet wilt eten is dat natuurlijk erg vervelend. Niet alleen voor de hond maar ook voor jou als eigenaar. In deze video legt Susan van Vets Place uit bij welke symptomen je geen zorgen hoeft te maken en bij welke symptomen je contact moet opnemen met je dierenarts.

Mijn hond eet niet, is hij dan ziek?

Uit rondvraag onder hondenbezitters blijkt dat meer dan de helft van de honden wel eens minder of zelfs niet eet. Grote zorgen hierover hoef je je overigens niet te maken. Het hondenlichaam zit namelijk zo ingenieus in elkaar dat het gemakkelijk dagen tot zelfs enkele weken zonder vast voedsel kan. Gelukkig zal een gezonde hond het zover niet laten komen. Toch maken veel hondeneigenaren zich zorgen zodra hun viervoeter niet of moeizaam eet. “Een hond moet toch eten?” of “Hij zal toch niet ziek zijn?” zijn de eerste gedachten die door het hoofd van de eigenaar schieten zodra er voeding over blijft.

Wat te doen als je hond niet eet?

  • Houd hem goed in de gaten en let hierbij op signalen van ziekte of pijn. Ga bij twijfel langs de dierenarts.
  • Haal de voerbak weg zodra hij niet begint aan zijn eten of na enkele happen stopt. Geef zijn eten pas vanaf het volgende voedingsmoment.
  • Geef zijn hondenvoer op een andere plek en eventueel in een andere voerbak.
  • Verander de manier van eten van een voerbak naar bijvoorbeeld een Kong voerspeeltje. Hierdoor kan de interesse voor eten weer terugkomen.
  • Mocht er sprake zijn van stress? Dan kan een anti-stress verdamper en/of  een anti-stress halsband van Adaptil je hond helpen om hier beter mee om te gaan.

Wat moet je niet doen als je hond niet eet?

  • Geef je hond geen (overdreven) aandacht zodra hij niet eet of stopt met eten. Haal zijn voerbak tijdelijk weg en laat het daarbij.
  • Koop niet direct een ander soort hondenvoeding. Hiermee verschuif je het probleem en maak je het onbedoeld groter.
  • Dring hem zijn eten niet op. Hierdoor kan de druk bij je hond toenemen met als gevolg dat je hond onzeker of zelfs angstig wordt.
  • Het is niet verstandig om je hond extra snacks tussendoor te geven als hij zijn eigen voeding niet meer eet. Ook dit geeft lost het probleem niet op.

De oorzaken als je hond niet eet:

Je hond is ziek
Een hond die zich niet lekker voelt, heeft weinig tot geen behoefte om te eten. Dit gaat meestal gepaard met andere signalen die kunnen duiden op een ziekte.  Andere symptomen die hierop kunnen duiden zijn: ruste- of lusteloosheid, een verhoogde lichaamstemperatuur, afwijkend gedrag zoals agressie, glazig uit de ogen kijken, piepen/hijgen/kwijlen, braken. Lees hier meer over signalen van een zieke hond.

Je hond heeft pijn
Je hond hoeft niet persé ziek te zijn om pijn te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte tand of splinters in de bek door het kauwen op stokken. Er kan ook sprake zijn van een andere vorm van opstopping in het maag-darmkanaal. Pijn gaat meestal gepaard met de eerder beschreven symptomen van ziekte. Let met name op gedrag waarmee je hond duidelijk wilt maken dat er iets mis is. Denk hierbij aan agressie bij aanraking van bepaalde lichaamsdelen.

tip kattenspeeltjes maken

Vermijd kiespijn!

Honden eten niet of minder wanneer ze erg last hebben van hun tanden. Laat de tanden van je hond regelmatig controleren en lees hier meer over het gebit van een hond.

Je hond heeft stress
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een verandering van de omgeving voor je hond na een verhuizen. Ook de komst van een ander (niet) soortgenootje of de komst van een baby kunnen voor stress zorgen. Maar ook honden die moeite hebben om alleen thuis te zijn, kunnen bij het opmerken van de eerste signalen (sleutels pakken, jas aantrekken etc.) die erop duiden dat ze verlaten worden hun eten laten staan. Lees hier meer over je hond alleen leren zijn.

Loopsheid bij teefjes
Teefjes die (voor de eerste keer) loops worden, kunnen hun eten tijdelijk laten staan. Maar ook reutjes waarvan de buurhond loops is, kunnen plotseling totaal ongeïnteresseerd zijn in hun voeding.

Je hond is overvoerd
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het oppeuzelen van een kadaver tijdens de wandeling of het krijgen van (meerdere) hondensnoepjes van iemand.

Afname voedingsbehoefte
Zodra honden voor het grootste gedeelte zijn uitgegroeid (meestal tijdens of na hun puberteit), neemt hun behoefte aan hoeveelheid voeding behoorlijk af. Dit is één van de oorzaken waardoor honden stapsgewijs dikker worden. Dit gaat vaak heel geleidelijk zonder dat je dit als eigenaar in de gaten hebt. Lees hier meer over overgewicht bij honden.

Castratie
Bij veel honden die gecastreerd zijn, gaat de lichaamsverbranding in rusttoestand (ook wel basaal metabolisme genoemd) een stuk omlaag. Dit houdt simpelweg in dat de hond relatief minder voeding nodig heeft. Lees hier meer over castratie en sterilisatie bij honden.

Aandacht
Een niet-lichamelijke reden om niet te eten is door aandacht van de eigenaar af te dwingen. Dit ontstaat meestal zodra de hond om eerder genoemde redenen zijn eten laat staan en de eigenaar uit bezorgdheid de hond onbedoeld extra aandacht geeft door sterk op de hond te letten zodra hij (weer) zijn bak onberoerd laat. Als dit ook nog eens gepaard gaat met het aanschaffen van andere voeding zodra de hond zijn eten laat staan, kan de hond stoppen met eten om zichzelf een gevoel van controle over (het gedrag van) de eigenaar te krijgen. We spreken dan van manipulerend gedrag.

Veel honden kiezen er vroeg of laat een keer voor om hun eten te laten staan. Raak niet gelijk in paniek en ga rustig na of er sprake is van ziekte. Verwijder zijn eten zonder omhaal en bied het de volgende dag weer aan.

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
KLIK HIER VOOR EEN VETS PLACE BIJ JOUW IN DE BUURT