Heb je last van een groene waas op de tegels, de schutting, meubels of bloempotten in je tuin of terras? Groene aanslag bestaat uit algen en wieren die op verschillende plekken rondom je huis kunnen groeien. Hoe ontstaat groene aanslag en hoe kom je er vanaf? Lees hier wat je (juist niet) moet doen bij verwijdering.

Hoe ontstaat groene aanslag?

Groene aanslag is een natuurlijke groei van algen en wieren en komen vooral voor op plekken waar weinig zonlicht komt. Algen en wieren groeien graag op vochtige en schaduwrijke plekken in de tuin. Op deze plekken beginnen tegels, schuttingen, muren, het dak en tuinmeubels al snel onder de aanslag te zitten. Sommige materialen zijn gevoeliger voor groene aanslag dan andere. Een coating op schuttingen en tuinmeubels kun groene aanslag niet 100% voorkomen, maar wel sterk verminderen.

info

Wist je dat?

De groene waas treedt het meest op in en na de herfst- en wintermaanden omdat het dan relatief meer regent en de dagen donkerder blijven. Oppervlaktes hebben minder kans om te drogen en blijven langer vochtig.

Hoe verwijder je groene aanslag? – don’ts!

Er zijn verschillende methoden om de groene waas te verwijderen, wat verschilt van doe-het-zelf tips tot bestemde producten. Je leest hier de don’ts van het verwijderen van groene aanslag.

Hogedrukreiniger

Het gebruik van een hogedrukreiniger zorgt voor een snelle verwijdering. Helaas bevat deze methode meerdere nadelen wat kan zorgen voor meer problemen. Als eerst worden de voegen uit het terras gespoten, waardoor de stenen kunnen verzakken. Daarnaast worden tegels en stenen meer beschadigd, wat ervoor zorgt dat algen, wieren en mos dieper in de tegels komen te zitten. Je bent dit jaar snel klaar, maar voor volgende jaren gaat het meer moeite kosten!

Chloor

Chloor wordt veel gebruikt om het terras vrij te maken van groene aanslag. Dit chemische goedje is helaas heel schadelijk voor de natuur in jouw tuin omdat het chloor in het grondwater trekt. Dit zorgt voor schade voor planten en dieren onder- en boven de grond. Ook kan chloor jouw tegels en andere tuinelementen verbleken. Zonde van de materialen en tegels!

Hoe verwijder je groene aanslag? – do’s!

Er zijn verschillende manieren hoe je jouw terras en meubels vrij kunt maken van de groene waas. Lees hier wat je kunt doen:

Anti-groene aanslag middelen

Anti-groene aanslag middelen zijn biociden die ervoor zorgen dat alleen de groene aanslag op producten zoals steen, hout, kunststoffen en andere materialen weg wordt gehaald. Er bestaan terrasreinigers die gebruiksklaar zijn, zoals de Ecostyle Terrasreiniger. Deze middelen zijn handig voor reinigen van kleinere oppervlaktes. Wil je een grotere oppervlakte vrij maken van glibberige groene aanslag? Gebruik dan een concentraat. Een concentraat moet je zelf verdunnen met water maar je kunt er wel 200m2 tot 500m2 mee behandelen! Een voorbeeld wat je kunt gebruiken is één van de ecologisch verantwoorde producten van Bsi.

Gebruik van biociden

De gebruiksklare terrasreinigers zijn eenvoudig te gebruiken aangezien deze producten al in een spuitfles worden verkocht. Het concentraat moet worden verdund, dit verschilt per product. Gebruik een drukspuit met een spuitscherm om het concentraat op de oppervlakte te spuiten. De groene aanslag zal verkleuren en na enkele dagen afsterven. Je kunt de groene aanslag weg laten verteren, wegspoelen, wachten op regen of wegvegen met een bezem. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het product voor gebruik.

Mechanische bestrijding

Naast anti-groene aanslag middelen, kun je ook aan de slag gaan met mechanische bestrijding! Mosgroei tussen de stenen wordt binnen mum van tijd blinkend schoon. Een voorbeeld wat je kunt gebruiken de Gloria Multibrush Onkruidborstel die naast de voegen, ook het groene aanslag wegveegt!

BEKIJK DE GLORIA MULTIBRUSH IN DE WEBSHOP