Strenge vorst, koude wind, regen of sneeuw. Deze weersomstandigheden zijn typerend voor de herfst of winter. Sommige katten vinden het geweldig om in deze tijd buiten te lopen, terwijl andere katten weigeren om naar buiten te gaan. Met hun dikke vacht is jouw kat goed verweerd tegen de kou, maar toch kan je kat last krijgen van de natte of koude weersomstandigheden. Lees hier de tips hoe je jouw kat kunt beschermen tegen de kou!

null

Wist je dat?

Jonge, oude en zieke katten extra gevoelig zijn voor kou en vocht? Zorg ervoor dat jouw kitten of oude/zieke kat binnen is op een warme plek. Deze plek mag niet bij tochtende ramen of deuren zijn, want anders heeft jouw kat nog steeds last van de kou!

Binnenkat of buitenkat

Katten hebben een lekkere wintervacht, al verschilt deze per kat. Is jouw kat meer binnen? Of blijft jouw kat liever de hele dag buiten? Check hier wat je kunt doen.

Binnenkatten

Zoekt jouw kat de warmste plekjes van het huis op? Of zie je dat je kat liever de regendruppels of de sneeuwvlokjes vanuit de vensterbank bekijkt in plaats van buiten? Dan is de kans groot dat je kat een binnenkat is tijdens het koude weer. Toch kan het zijn dat jouw kat naar buiten moet om zijn behoeftes te doen en te krabben aan zijn favoriete plekje. Zorg ervoor dat je kat altijd naar binnen of naar buiten kan. 

Gebruik een kattenluikje en kijk regelmatig of deze nog goed werkt. Bekijk hier ons advies over kattenluikjes voor katten. Doet jouw kat binnen zijn behoeftes? Verschoon de kattenbak vaker om ongewilde ongelukjes te voorkomen. Lees hier de tips om jouw kat of kitten zindelijk te maken. 

tip

Isoleer het kattenluik!

Heb jij een kattenluik? Dan doe je er goed aan om deze te isoleren! Het kattenluik zorgt namelijk voor warmteverlies in de winter. Dit kun je voorkomen door deze te isoleren óf tochtvrij te maken. Hoe je dit doet, lees je in het adviesartikel over het kattenluik isoleren.
LEES ALLES OVER HET KATTENLUIK ISOLEREN

Buitenkatten

Is jouw kat meer een buitenkat? Dan blijft je kat waarschijnlijk meer buiten dan binnen. Terwijl de dagen in de herfst steeds kouder wordt, krijgt je kat een dikkere vacht en voldoende afweer om zichzelf te beschermen voor de gure kou in de winter. Wanneer het voor lange tijd koud is, moet je wel op je kat letten. Zorg voor een droge, tochtvrije plek met extra dekens of een lekkere zachte mand, zoals de Ferplast Queen. Zorg ervoor dat dit plekje wat hoger gelegen is, zodat jouw kat geen last krijgt van optrekkende kou van de grond. Check laatste regelmatig of het water en het kattenvoer niet bevroren zijn. Je kunt eventueel gebruik maken van een verwarmingskabel in de drinkbak van jouw kat. Deze verwarmingskabel zorgt ervoor dat het drinkwater niet bevriest tijdens de ijskoude kagen.

BESTEL KATTENMANDEN IN DE WEBSHOP
null

Let op!

De bovenste laag van een kattenvacht is waterafstotend, maar niet waterdicht! Is jouw kat doorweekt door de regen of sneeuw? Zorg ervoor dat je de vacht met de haarrichting afdroogt met een handdoek. Check hier de Pawise Handdoek voor dieren!

Buiten warme plekjes zoeken

Wanneer jouw kat buiten is tijdens de kou, dan kan jouw kat zelf warme plekjes gaan zoeken. Je ziet dat je kat kan gaan kruipen naar de warme autoblok of aan de bovenkant van jouw autobanden, dus controleer de auto voordat je de weg op gaat! Daarnaast kunnen katten ook warme plekjes zoeken bij andere mensen, zoals in de garage van de buurvrouw of in de schuur van de buurman. Ga je jouw schuur of garage binnen? Controleer of er geen kat zichzelf verstopt.

Kat en sneeuw

Pas op met antivries en strooizout!

Veel mensen vullen de auto met extra antivries, want zo wordt schade door bevriezing voorkomen. Omdat jouw kat in de koude dagen snel warme plekjes in en rondom de auto zoekt, kan je kat in aanraking komen met antivries. Pas op: een kleine hoeveelheid antivries is giftig voor jouw kat! Je kat kan het binnenkrijgen bij het schoonmaken van de pootjes, of door het op te likken. Na 30 minuten zie je symptomen zoals braken, veel drinken en plassen. Bel de dierenarts meteen na verdenking van een vergiftiging! Wil je meer tips tijdens een vergiftiging? Lees hier meer over giftige stoffen voor honden en katten

Strooizout kan de zoolkussentjes en de buik aantasten. De zoolkussentjes en het huid drogen uit en er kunnen scheurtjes ontstaan, wat kan zorgen voor pijnlijke irritaties! Je kunt je kat beschermen door de zoolkussentjes in te smeren met voetzoolkussen balsem, spray, kruidenzalf of uierzalf.

BESTEL VOETZOOLVERZORGING
null

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Hou je kat bezig

Als je kat meer binnen is vanwege de kou of nattigheid, kan het zijn dat je kat minder calorieën verbruikt dan normaal. Wanneer je dezelfde hoeveelheid voeding geeft als in de zomer, kan overgewicht op de loer liggen. Check hier onze tips voor het herkennen en voorkomen van overgewicht

Katten zitten meer binnen dan normaal en kunnen minder goed hun behoeftes kwijt dan normaal. Je kat kan niet meer buiten spelen en kan gaan krabben aan meubels. Zorg voor genoeg stimulatie om jouw kat lekker bezig te houden tijdens de dagen binnen! Ga lekker met je kat spelen of laat je kat spelen met speeltjes die catnip bevatten. Daarnaast kun je in huis ook verrijking voor je kat toevoegen in de vorm van wandmeubels. Katten houden ervan om vanaf een hoge plek het huis te overzien. Hiervoor is de Scratcher Hammock perfect en kan je kat lekker klimmen, klauteren en chillen aan de muur!

BESTEL WANDMEUBELS IN DE WEBSHOP