Merk je dat je hond vaak last heeft van tranende ogen of dat er vuil in het oog zit? Dan kan het zijn dat je hond een ontstoken oog heeft. Oogontstekingen en oogproblemen komen namelijk regelmatig voor bij honden. In dit adviesartikel leggen we je uit wat een oogontsteking is, hoe je het kan herkennen en wat je kunt doen om de pijn bij je hond te verlichten.

Wat is een oogontsteking bij je hond?

Als je hond een ontstoken oog heeft, kan dit erg pijnlijk zijn. De ogen van een hond zijn namelijk opgedeeld in verschillende delen, waardoor er ook verschillende oogproblemen voorkomen. Eén van de meest bekende is toch wel de oogontsteking.

Als je hond een ontstoken oog heeft, is het bindvlies ontstoken. Het bindvlies is het slijmvlies wat een de binnenkant van het ooglid van je hond zit en aan de buitenkant van het oog. Een oogontsteking kan ontstaan door meerdere redenen, bijvoorbeeld omdat je hond allergisch is voor een bepaalde stof, een lage weerstand heeft waardoor je hond gevoeliger is voor virussen en/of bacteriën of je hond heeft een oogaandoening.

Hoe herken je bij je hond een ontstoken oog?

Je kunt bij je hond een ontstoken oog goed herkennen. Herken je één van de symptomen? Maak dan een afspraak bij de dierenarts om te checken of je hond een ontstoken oog heeft. Let op met grasaren! Als er een grasaar in het oog zit en het er niet op tijd wordt uitgehaald, kan dit het hoornvlies erg aantasten. Zie je de grasaard niet, maar knippert je hond veel met zijn ogen? Ga dan alsnog langs de dierenarts. Het kan namelijk zijn dat het grasaar achter het ooglid is gekropen.

Als je hond een ontstoken oog heeft, kan je het herkennen aan de volgende symptomen:

  • Het oog kan opzwellen en rood worden.
  • In de ooghoek van je hond kan pus of vuil zitten.
  • Er komt heldere of etterige uitvloeiing uit het oog.
  • Je hond heeft vaak traanogen.
  • Je hond knijpt zijn oog vaak dicht of knippert veel met het oog.
oog van de hond
null

Vets Place

In een aantal Pets Place winkels zijn er Vets Place dierenklinieken aanwezig. Hier kan je altijd terecht met vragen over je huisdier, voor medicatie, operaties en veel meer. Je kan gemakkelijk telefonisch of online een afspraak maken. Zit er een Vets Place bij jou in de buurt? Kom dan gerust even langs!
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE DIERENARTS

Is een oogontsteking besmettelijk?

Als je hond een ontstoken oog heeft, hoef je je hond niet binnen te houden. Het is niet besmettelijk voor andere huisdieren. Wel moet je het oog goed in de gaten houden. Als de dierenarts aangeeft dat de ontsteking besmettelijk is, moet je wat voorzichtiger zijn. Daarom raden wij aan om voor én na het toedienen van oogdruppels of oogzalf altijd je handen te wassen.

info vachttype

Chronische oogontsteking

Merk je dat je hond vaak een ontstoken oog heeft? Het kan dan ook zijn dat hij een chronische aandoening heeft. Wij adviseren om dan even langs de dierenarts te gaan om te kijken waar je hond last van heeft. Het kan ook een onderliggende aandoening zijn zoals entropion, ectropion, cataract of glaucoom. Wil je meer weten over deze aandoeningen? Lees hier meer over oogaandoeningen en de ogen van de hond.
LEES MEER OVER OGEN VAN DE HOND

Wat kan ik doen?

Je kan bij je hond een ontstoken oog goed verzorgen. De dierenarts kan oogdruppels of oogzalf voorschrijven die je gemakkelijk kan aanbrengen op het oog van je hond. Zorg er altijd voor dat je bij je hond het ontstoken oog voorzichtig behandelt.

Wat ook kan helpen als je hond een ontstoken oog heeft, is om het te spoelen met water. Gebruik altijd gekookt water dat is afgekoeld en was je handen van te voren. Ook kan kamillethee werken tegen de oogontsteking, zorg er hier ook uiteraard voor dat het gekookte water helemaal is afgekoeld.

Hoe breng je gemakkelijk oogdruppels aan?

  • Nummer 1

    Was eerst altijd je handen voordat je de oogdruppels bij je hond aanbrengt.

  • Nummer 2

    Als het flesje uit de koelkast komt is het nog erg koud, verwarm daarom het flesje in je handen tot het op kamertemperatuur is.

  • Nummer 3

    Bij een middelgrote en grote hond is het soms iets lastiger om oogdruppels aan te brengen. Bij een middelgrote hond raden we je aan om op een stoel te gaan zitten en de hond met zijn rug naar jou toe te laten zitten. Zo kan je de hond gemakkelijk vasthouden met je benen. Bij een grote hond kan je de hond beter met de achterkant en één zijkant tegen de muur plaatsen. Lukt dit niet? Vraag dan of iemand je helpt om het hoofd van je hond vast te houden.

  • Nummer 4

    Verwijder dan de dop van het flesje en neem het flesje in je meest handige hand. Houd het flesje met je wijsvinger en duim vast, leunend op je middelvinger. Pak met je andere hand de onderzijde van de bek van je hond vast en laat je hond omhoog kijken.

  • Nummer 5

    Nu kan je met je duim of andere vingers de huid onder het oog iets naar beneden trekken. Leg dan je pink boven het ontstoken oog van je hond om het boven ooglid iets omhoog te trekken.

  • nummer 6

    Zorg ervoor dat het flesje ongeveer 3 cm boven het oog hangt als je de druppels gaat toedienen. Als de oogdruppels in het oog van je hond komen, zal je hond gaan knipperen met zijn ogen. Dit is goed, want hierdoor verspreiden de druppels zich in het oog van je hond.

  • Nummer 7

    Beloon je hond met wat lekkers of iets leuks!

info vachttype

Let op bij kortsnuitige honden

Je mag bij deze honden namelijk niet aan de onderkant en bovenkant van het ooglid trekken, omdat er dan een kans is dat het oog gemakkelijk uit kan puilen of in sommige gevallen zelfs buiten het oogkas kan raken. Het oogkas van deze honden is al ruim genoeg om de druppels aan te brengen. Trek dus niet aan de oogleden of de kophuid van deze honden!
BESTEL IN DE WEBSHOP