Honden gebruiken de zintuigen anders dan elk ander diersoort, zo ook de oren! Ze nemen een breder gebied van tonen waar die bijvoorbeeld mensen niet kunnen horen. Ultrasone tonen zijn tonen die honden haarscherp waarnemen en waar de mensen geen last van hebben. Daarnaast zijn de oren een broedplek voor ziekteverwekkers, want oormijten en oorontstekingen bij honden kunnen flink last geven! Oren schoonmaken bij honden is gelukkig snel gedaan met verschillende producten en tips en helpt tegen vervelende ziekteverwekkers. Lees hier alles over de oren, schoonmaken van oren en ziekteverwekkers, zoals oorontsteking, bij honden! 

info

Waar komt het geluid vandaan?

Om de richting van het geluid te bepalen heeft de hond grote, apart draaibare oorschelpen. In een cirkel van 360 graden wordt een bepaald geluid op vijf graden nauwkeurig onderscheiden! Jonge, onervaren puppy’s kunnen dit nog niet. Bij het roepen van de naam of een ander commando kijkt, kijkt de puppy wat verwilderd om zich heen om je te lokaliseren. Volwassen honden draaien het hoofd onmiddellijk in de richting van de commando.

Oren van de hond uitgelegd

Geluid wordt waargenomen door middel van geluidstrillingen die via het oor binnen komen. Deze trillingen worden met behulp van het oor omgezet in seintjes die de hersenen herkennen als geluid. Geluidstrillingen lopen door 3 delen van het oor door om vervolgens de hersenen te bereiken: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.

Hoe horen honden?

Het buitenoor vangt constant de geluidsgolven in de omgeving op. Via de gehoorgang wordt uiteindelijk het middenoor bereikt, waar drie gehoorbeentjes de trillingen doorgeven aan de opening van het slakkenhuis. Deze drie gehoorbeentjes zijn de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Wanneer de trillingen worden doorgegeven via het ovale venster, komen de geluidsgolven in het slakkenhuis en bereiken ze het binnenoor. Het slakkenhuis is gevuld met vloeistof die het geluid weer doorgeven. Duizenden trilhaartjes bevinden zich aan de binnenkant van het slakkenhuis, worden getriggerd door de vloeistof die het geluid doorbrengen en zorgen voor elektronische pulsen die opgevangen worden door de hersenen.

Hond oor
info

Ver buiten ons bereik!

Het gemiddelde gehoorbereik bij mensen is tussen de 20 en 20.000 Herz. Dit is nog minder dat de helft wat honden kunnen horen! Het gehoorbereik van honden ligt maar liefst tussen de 15 en 50.000 Herz!

Soorten oren: van tiporen tot hangende oren bij honden

Alles en iedereen is uniek, zo maakt een bepaald type oor een hondenras compleet. In de wereld van vrolijke snuiters zijn er verschillende soorten oren. Welk soort oor heeft jouw hond? Bekijk en vergelijk de onderstaande oren!

Hangoor 

Honden met lange oren hebben hangoren. Zo bestaan er verschillende varianten van de hangoor in de wereld van de hondenoren. Dit zijn de houndears, de kurkentrekkeroor en de loboor.

 • Houndears. De oren hangen recht langs het hoofd van een hond. Voorbeelden van honden met deze oren zijn de Beagle
 • Kurkentrekkeroor. De oren hangen langs het hoofd en maken een draai naast het lichaam. (bv. Bloedhond). 
 • Loboor. De oren hangen langs het hoofd. Bij de aanzet van het oor is het smal en het loopt geleidelijk breder uit. Deze oren zie je bijvoorbeeld bij de Amerikaanse Cocker Spaniel.

Knopoor

De knopoor is een hoog geplaatste oor in een driehoekige vorm. De aanzet laat het oor omhoog wijzen, maar halverwege vallen de oren naar beneden. Een voorbeeld van honden met deze oren zijn terriërs, kijk eens bij de Jack Russell Terriër!

Knopoor

Prikoor

Herders en Noordse rassen (Alaskan Malamute, Samojeed) staan bekend om hun puntige oren. De naam van zo’n oor ‘prikoor’, oftewel een rechtopstaand, puntig oor. Vaak is op jonge leeftijd is het kraakbeen in de oren van deze hondenrassen niet volledig verstevigd. Vanaf een leeftijd tussen de 4 en 6 maanden zullen de oren overeind blijven staan.

Prikoor

Rozenoor

Rechtopstaand en een tikkeltje naar achteren gevouwen: dit zijn de typische kenmerken van een rozenoor. Deze half-hangende oren kan je vinden bij windhonden zoals de Greyhound of de Whippet. Net de vorm van een rozenblaadje: met het puntje naar beneden gezakt.

Rozenoor

Tipoor 

De tipoor lijkt enorm veel op een knopoor, maar hebben uitgevouwen een langwerpige oorvorm. Het is een staande prikoor waarbij het tipje omvalt. Je ziet deze herkenbare oren bij de Manchester Terriër.

Tipoor

Tulpoor of ‘vleermuisoor’

Je hebt in het rijtje ‘staande oren’ nog meer soorten dan de herkenbare tipoor! De tulpoor is de andere, enige rechtopstaande oorsoort die bij honden voorkomt. Het oor is breed bij de aanzet, maar rond erg af: net een tulpenblaadje. Je ziet dit type oor voornamelijk bij de Franse Bulldog.

info

Couperen van hondenoren is verboden in Nederland!

Bij sommige hondenrassen, voornamelijk de Dobermann en de Bouvier, zie je dat de oren worden gecoupeerd. De hangende oren worden met sneetjes veranderd in tiporen om schoonheidsidealen. Deze manier van manipulatie puur voor schoonheid is in Nederland verboden sinds 1 oktober 1996, maar in andere landen zijn de regels anders.

Oorproblemen bij honden

Elk lichaamsdeel kan in mindere gezondheid verkeren: zo ook de oren van een hond. Oorproblemen zoals oorontsteking kunnen voorkomen bij alle hondenrassen, maar hondenrassen met hangende oren hebben sneller kans op infecties dan hondenrassen met rechtopstaande oren. De meest voorkomende oorproblemen bij honden zijn de oorontsteking en de oormijt. 

Oorontsteking hond

Een ooronsteking komt voor in één van de externe delen van het oor, namelijk het buitenoor of het middenoor. Deze delen van de huid hebben de meeste blootstelling aan parasieten zoals oormijt en zijn het meest gevoelig voor huidproblemen. 80% van alle gevallen van oorontsteking hebben als onderliggende oorzaak een huidprobleem. (Omgevings)allergieën of vervelende parasieten zijn de grootste veroorzakers van oorontsteking bij honden. Een oorontsteking kan je verhelpen met verzachtende zalf die je bij de dierenarts kunt krijgen. Voorkomen is echter beter dan genezen! Dit doe je door regelmatig de oren schoon te maken bij je hond. 

Symptomen oorontsteking hond

Een oorontsteking is gemakkelijk te herkennen door verschillende symptomen. Wanneer één van de volgende symptomen zich voordoet bij een hond, is het zaak om een kijkje in het oor te nemen!

 • Overmatig krabben aan het oor.
 • Veel met de kop schudden. 
 • Veel oorsmeer.
 • Pijn bij aanraking van het oor.
 • Roodheid van de huid in en rond het oor.

Oormijt hond

Oormijt is een kleine spinachtige parasiet die zich nestelt in de oren van de hond. De cyclus van de oormijt blijft zich herhalen in het oor: eitjes worden gelegd, drie weken na het uitkomen van de eitjes zijn de jonge mijten volwassen en leggen deze op hun beurt weer nieuwe eieren. Een oormijt voedt zichzelf met oorsmeer en (dode) huidschilfers. Een infectie aan oormijt kan doorslaan tot een vervelende oorontsteking. Daarnaast kunnen mijten overspringen naar andere huisdieren, die daar ook weer last van ondervinden. Oormijten springen niet over naar de mens. Voorkom een overvloed aan oorsmeer en een potentiële oormijtinfectie door regelmatig de oren schoon te maken met een oorreiniger.

Symptomen oormijt hond

Oormijt kan je gemakkelijk detecteren door een lamp op het buitendeel van de oor te plaatsen. De mijten zie je door het licht heen door de zwarte spikkels die het licht niet doorlaten. Ook kan je oormijt herkennen door één van de volgende symptomen.

 •  Jeuk en overmatig krabben.
 • Bruin oorsmeer.
 • Stinkend oor.
null

Oude honden

Oude honden worden vaak wat doof. Voorkom beschuldigingen dat de hond niet luistert door vanaf het begin handgebaren combineren met verbale commando’s. Irritaties worden op deze manier voorkomen!

Oren schoonmaken bij honden

De meestvoorkomende problemen met het oor kunnen gemakkelijk voorkomen worden door regelmatig de oren schoon te maken bij de hond. Het is erg belangrijk om jouw hond van puppy af aan te wennen aan het poetsen en wroeten in de oren. Lees hier stap voor stap wat je moet doen om oren schoon te maken bij honden.

 • Nummer 1

  Stap 1

  De oorgang van de hond loopt niet zoals bij mensen horizontaal, maar juist verticaal. Til bij honden met (lichte) hangoren het oor zachtjes omhoog, zodat de gehoorgang vrij komt.

 • Nummer 2

  Stap 2

  Gebruik een droge doek om een gedeelte van het oorsmeer te verwijderen. 

 • Nummer 3

  Stap 3

  Druppel een beetje oorreiniging in het oor door het tuitje van de fles in de gehoorgang te plaatsen. 

 • Nummer 4

  Stap 4

  Pak de basis van het oor en masseer het zachtjes in het oor. Wanneer een hond de kop schudt, is dit geen probleem.

 • Nummer 5

  Stap 5

  Verwijder nogmaals het oorsmeer met een droge doek. 

BESTEL OORVERZORGING IN DE WEBSHOP