Wist je dat je hond na de geboorte de eerste 10-14 dagen blind is? De ogen van een hond zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar zijn ook nog eens uniek. In dit adviesartikel gaan we dieper in op hoe de ogen van een hond werken, hoe honden de wereld zien, welke oogproblemen er vaak voorkomen bij honden en wat je er aan kan doen!

Ogen van de hond uitgelegd

De ogen van een hond zijn heel gevoelig voor de kleinste bewegingen in hun omgeving. Ze geven al hun aandacht aan wat er op de grond en op hun ooghoogte gebeurt. Honden letten totaal niet op wat er in de lucht gebeurt en dat heeft een reden!

Honden kunnen namelijk alleen maar jagen op iets wat op de grond loopt. Alles wat er verder om hen heen gebeurt, vinden ze gewoon niet interessant. Doordat de ogen van een hond alleen maar gefocust zijn op wat er om hen heen gebeurd, zien zij de wereld ook anders en dit heeft bepaalde consequenties voor hun gedrag. Honden kunnen snel objecten na jagen, zoals katten, rennende kinderen, joggers, enzovoort. Sommige honden kunnen dan ook territoriaal gedrag vertonen.

Hond oog
info vachttype

Kleur ogen van de hond

De ogen van de hond kunnen blauw of bruin zijn bij de geboorte. Als pup kan een hond blauwe ogen hebben, maar dit kan later nog veranderen naar bruin. Sommige honden hebben maanogen. Een maanoog houdt in dat de hond een kleurafwijking in het oog heeft, waardoor er pigment in de iris mist. De hond heeft dan een bruin en blauw oog.

Hond en territoriumgedrag

Veel honden ontwikkelen overdreven territoriumgedrag, doordat wij erfgrenzen zoals hekjes en struiken neerzetten. Dat is ook een reden waarom veel honden blaffen als er een bezoeker langs hun tuin loopt. Zonder erfgrenzen heeft een hond vaak iets minder last van territoriumgedrag.

Veel honden ontwikkelen overdreven territoriumgedrag, doordat wij erfgrenzen neerzetten. Dat is ook een reden waarom veel honden blaffen als er een bezoeker langs hun tuin loopt. Zonder erfgrenzen heeft een hond vaak iets minder last van territoriumgedrag.

Bij het trainen van je hond is het ook erg belangrijk om met de ogen van je hond rekening te houden. Honden zien namelijk de kleinste veranderingen in een handbeweging, lichaamshouding of mimiek. Alle handgebaren op taillehoogte en lager zien zij beter dan handgebaren boven taillehoogte. Gebruik je hele hand bij het trainen en niet alleen een vinger. Geef ook bij het geven van een snoepje je hele hand, anders zien honden het verschil niet tussen een snoepje en je vinger.

Door heel bewust bezig te zijn met het trainen van je hond en te letten op de ogen van je hond, kan je ongewenst gedrag voorkomen.

info vachttype

Afleren van ongewenst gedrag bij je hond

Bijt je hond je vaak of blaft hij elke keer als er een bezoeker langsloopt? Met duidelijke regels en grenzen te stellen, kan je dit ongewenste gedrag bij je hond afleren. Ben je benieuwd hoe? Lees het in dit adviesartikel!

Zicht van een hond

Wij mensen hebben drie kegeltjes waardoor wij de kleuren rood, groen en blauw kunnen waarnemen en kunnen wij alles in alle kleuren zien. Het zicht van een hond is dit anders. De ogen van de hond hebben namelijk maar twee kegeltjes, waardoor zij alleen blauw, violet en geel kunnen zien. Doordat een hond maar twee kegeltjes heeft, is de kleur rood en groen voor honden bruin/geelachtig.

Een hond ziet voer dat bijvoorbeeld rood is niet direct als voer, maar gaat heel erg op zijn neus af. Extra kleurstoffen die zijn toegevoegd aan de voeding van een hond zijn dan ook overbodig. Ook felgekleurde hondenspeeltjes kunnen wegvallen in het gras, omdat de hond dit ook waarneemt als een soort groene kleur. Een geel speeltje valt dan wat meer op dan een rood speeltje. Hieronder zie je een foto van het zicht van een hond.

zicht van een hond
info vachttype

Zichtjagers

Wist je dat het zicht van een hond ook belangrijk is voor het jagen? Voor jachthonden is hun reuk niet alleen heel belangrijk, maar ook hun zicht. Windhonden zijn bijvoorbeeld zichtjagers. Als zij wild spotten, kunnen zij door een snelle sprint en uithoudingsvermogen gemakkelijk snel dichtbij hun prooi komen. Een hond kan dus het wild met zijn ogen goed volgen en direct reageren als de hond iets ziet.

Oogproblemen

Oogproblemen komen regelmatig voor bij honden. Aangezien de ogen van een hond zijn opgedeeld in verschillende delen, bestaan er ook verschillende oogproblemen. Hieronder bespreken we de meeste voorkomende oogproblemen bij honden. Dit kan pijnlijk zijn voor je hond. Om deze reden is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden en naar de dierenarts te gaan als je iets ziet bij de ogen van je hond.

Ontstoken oog van je hond

Bij een oogontsteking van je hond is het bindvlies van het oog ontstoken. Dit is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid en aan de buitenkant van de oogbol. Het is belangrijk om de oorzaak van het ontstoken oog te vinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond allergisch is voor een bepaalde stof, gevoelig is voor virussen en/of bacteriën of dat je hond een oogaandoening heeft.

Maar hoe ontdek je ontstoken ogen bij je hond? Je ziet het aan de volgende symptomen aan de ogen van je hond:

  • Het oog van je hond kan rood worden en opzwellen.
  • Er kan heldere of etterige uitvloeiing uit het oog komen.
  • Er zit pus of vuil in de ooghoek van je hond.
  • De ogen van je hond heeft veel tranen.
  • Je hond knijpt zijn oog vaak dicht of knippert veel met het oog.

Door deze symptomen vroeg te herkennen, kan je je hond veel pijn besparen door direct even langs de dierenarts te gaan.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

Entropion en Ectropion

Entropion en Ectropion zijn erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen bij honden. Entropion komt bijvoorbeeld voor bij een Sint-Bernard, Mopshond, Engelse Bulldog en een Shar-Pei. Ectropion komt vaker voor bij een Boerboel.

Entropion

Bij Entropion kan het ooglid van je hond naar binnen krullen, waardoor de oogharen de oogbol kunnen gaan irriteren en oogontstekingen kunnen veroorzaken. In het begin komt het vaak alleen voor aan het onderooglid, maar het kan ook voorkomen bij het bovenooglid. Als dit erger wordt, kunnen de ogen van je hond ernstig beschadigen, waardoor je hond minder kan zien.

De symptomen van Entropion zijn:

  • Je hond heeft vaak tranende en natte ogen.
  • Je hond knijpt heel vaak met zijn ogen.
  • Je ziet een rood ontstoken oogslijmvlies.
  • De ogen van je hond krijgen een donkere kleur van het hoornvlies.
  • Er zit veel vocht aan de buitenzijden van het oog van je hond.

De dierenarts kan deze aandoening gemakkelijk herkennen door het oog van je hond goed te inspecteren en door speciale druppels kan de dierenarts zien of het hoornvlies is beschadigd. 

Ectropion

Bij Ectropion krult het ooglid niet naar binnen, maar zakt het onderste ooglid juist uit. Hierdoor kan je het oogslijmvlies goed zien en kan het gaan ontsteken, wat erg pijnlijk is voor je hond. Als het oogslijmvlies gaat ontsteken, wordt het rood, zwelt het op en gaat het oog meer tranen.

De symptomen van Ectropion zijn:

  • Het onderste ooglid is naar beneden gezakt.
  • De ogen van je hond zijn tranerig of worden juist heel erg droog.
  • Het binnenste van het oog is rood en gezwollen.

Mocht je dit al snel herkennen bij je hond, neem dan contact op met de dierenarts. Bij veel honden is Ectropion namelijk bijna altijd een aangeboren aandoening. 

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

Cataract en Glaucoom

Cataract en Glaucoom zijn ook twee erfelijke aandoeningen die voor kunnen komen bij de ogen van je hond.

Cataract

Als je hond Cataract heeft, heeft je hond staar, je ziet dan een witte/grijze waas over het oog. Door Cataract ontstaat een vertroebeling van de ooglens, waardoor de lichtstralen niet meer in de binnenkant van het oog komen. Deze aandoening kan komen door ouderdom, maar ook door suikerziekte. Als je hond overgewicht heeft, kan suikerziekte sneller ontstaan. Let dus goed op dat je je hond niet te veel voeding geeft en hij genoeg beweegt.

De symptomen van Cataract zijn:

  • Je hond schrikt van onverwachte bewegingen.
  • Je ziet je hond vaak struikelen of ergens tegen aanlopen.

Staar kan worden geopereerd bij honden, maar je hond moet hierbij wel onder narcose. De troebele ooglens van je hond wordt verwijderd tijdens deze operatie. Bespreek goed met je dierenarts wat de risico’s zijn en of de operatie echt noodzakelijk is voor je hond, zeker als ze wat ouder zijn.

Glaucoom

Bij Glaucoom heeft je hond een verhoging van de oogboldruk en ontstaat er een waas over het oog. Dit is een pijnlijke aandoening voor je hond die snel behandeld moet worden, anders kan je hond schade oplopen aan het netvlies.

De symptomen van Glaucoom zijn:

  • Het oog van je hond puilt een beetje uit.
  • Je hond knijpt vaak met zijn ogen.
  • Als je je hond aait, wilt hij niet over zijn kop geaaid worden.
  • De ogen van je hond krijgen een blauwe of witte waas.

Heeft je hond suikerziekte? Dan kan je hond sneller Glaucoom krijgen. Mocht je één van deze symptomen herkennen en denkt de dierenarts dat het Glaucoom is, dan kan je hond medicatie krijgen die de oogboldruk verlagen.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Vets Place

In een aantal Pets Place winkels zijn er Vets Place dierenklinieken aanwezig. Hier kan je altijd terecht met vragen over je huisdier, voor medicatie, operaties en veel meer. Je kan gemakkelijk telefonisch of online een afspraak maken. Zit er een Vets Place bij jou in de buurt? Kom dan gerust even langs!

Hondenogen schoonmaken, zo doe je dat!

Als de ogen van je hond een beetje vies zijn, betekent dit niet gelijk dat hij een aandoening heeft. Houd het in de gaten en bel de dierenarts als je veel van de bovenstaande symptomen vaker voorbij ziet komen.

Om de ogen van je hond goed schoon te maken, heb je goede verzorgingsproducten, wattenstaafjes en lauwwarm water nodig. Goede verzorgingsproduct voor honden zijn bijvoorbeeld Jean Peau – Oogverzorgingsmiddel en de Versele-Laga Oropharma Cotton Sticks Oorstokjes.

  • Nummer 1

    Maak een wattenstaafje vochtig met wat afgekoeld gekookt water. Het gekookte water dood de bacteriën in het water.

  • Nummer 2

    Begin in de hoek van het oog van je hond en ga dan langzaam richting de buitenkant. Moet je de beweging nog een keer maken? Pak dan een nieuw wattenstaafje.

  • Nummer 3

    Als je een verzorgingsproduct gebruikt, doe dan het verzorgingsproduct op het puntje van de wattenstaaf.

  • Nummer 4

    Dep de vacht droog rond de ogen van je hond met een droog watje of papieren zakdoekje.

  • Nummer 5

    Heeft je hond lang haar bij zijn ogen? Knip dit dan voorzichtig weg met een hondenvachtschaar.

tip

Traanvlekken behandelen

Zie je bij je hond bruine vlekken tussen de ogen en de neus? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van traanvlekken. Dit moet je dagelijks behandelen en kan je gemakkelijk doen met Beaphar Traansmeerremover - Oogverzorgingsmiddel.
BESTEL IN DE WEBSHOP