Jouw hond uitlaten in het donker, het kan soms een waar avontuur zijn voor jou en je hond! Maar, wist je dat honden beter zien in het donker dan wij mensen? In de wintermaanden wordt het weer sneller donker buiten, waardoor het extra belangrijk is om goed op te vallen. In dit artikel geven we je tips over hoe je jezelf én je hond op laat vallen en wat je nog meer kan doen om veilig over straat te gaan!
Tip 1: Laat jouw hond wennen aan het donker!
Honden zien dan wel beter in het donker, maar dat wil nog niet zeggen dat ze zich fijn voelen. Ze kunnen zelfs bang zijn en daar kunnen wij onze honden bij ondersteunen. Dit kan je doen door jouw hond al van puppy af aan in het donker uit te laten of lekker met hem buiten te spelen.
Als jouw hond pas op een latere leeftijd in aanraking komt met een donkere omgeving, kan hij sneller een angst ontwikkelen. Laat hem dus wennen aan donker en onguur weer en pak dan vooral een lichtgevende halsband om goed zichtbaar buiten een ommetje te maken!
Tip 2: Wandel samen met een andere hond!
Als jouw hond pas op een later moment in aanraking komt met de donkere lucht, kan hij een angst ontwikkeld hebben. Het is nu de uitdaging om jouw hond te laten zien dat donker niet eng is. Het is hierbij belangrijk om zelf niet bang of twijfelachtig over te komen. Je hond zal dit namelijk herkennen en de situatie niet vertrouwen. Wat kan helpen is door de eerste paar keren samen met een buurhond de uitlaatronde te lopen. Jouw hond zal deze hond gaan volgen, waardoor hij steeds meer positieve ervaringen krijgt en sneller naar buiten wilt!
Tip 3: Zorg dat je hond opvalt in het donker!
Een hond ziet erg goed in het donker, maar wij mensen hebben daar soms wat meer moeite mee. Om jouw hond beter in het zicht van automobilisten en fietsers te krijgen, is het verstandig om jouw hond te verlichten.
Dit is niet alleen veilig, het is ook gemakkelijk! Een donkere hond is namelijk vaak lastig te zien. Door gebruik te maken van lichtgevende of licht reflecterende halsbanden of tuigjes weet je nu altijd waar jouw hond rondloopt. En daar komt bij; nu zal de buurman niet meer van jouw hond schrikken! Wil je weten hoe je jouw hond beter zichtbaar kan maken? Lees hier meer over de verschillende veiligheidsproducten voor honden tijdens het uitlaten in het donker. Zo kan, naast een lichtgevende halsband, een reflecterend harnas of een veiligheidslampje helpen tijdens de donkere wandeling.
Tip 4: Zorg dat je zélf ook verlicht bent!
We kunnen onze honden natuurlijk omtoveren tot echte discohonden, maar het is ook wel zo veilig om zelf op te vallen. Draag daarom reflecterende kleding, neem een zaklamp mee of zorg dat je in ieder geval niet al te donkere kleding draagt. Je kan ook een neon kleurende hondenriem gebruiken, zo vallen jullie beide op!
Tip 5: Kies een verlichte route!
Je kan het jezelf al een stuk gemakkelijker maken als je een verlichte route kiest. Hiermee word je verlicht door de lantaarnpalen om je heen, waardoor je beter opvalt. Helaas is een compleet verlichte route niet altijd haalbaar, waardoor het verstandig is om goed verlicht over straat te gaan.
Tip 6: Probeer de route eerst in het daglicht!
Zorg dat je in het donker geen nieuwe routes gaat verkennen. Doe dat overdag, zodat je 's ochtends vroeg of 's avonds laat in het donker niet voor verrassingen komt te staan. Jouw hond kan hiervan schrikken en vindt het fijner om eerst rustig de omgeving te verkennen.
Tip 7: Houd je hond aan de lijn!
Houd je hond in het donker bij voorkeur aan de lijn. Ook al is hij goed verlicht, het kan voor automobilisten of fietsers nog steeds lastig zijn om jouw hond tijdig te zien. Daarnaast wordt er in de winterse maanden meer vuurwerk afgestoken, vooral in het donker. Hier kan je hond van schrikken en in paniek wegrennen. Zorg er dus voor dat je jouw hond goed aan de lijn houdt! Schrikt je hond van de harde knallen? Lees hier hoe je vuurwerkangst bij jouw hond kunt verminderen!
mijn hond geeft elke nacht over(gris achtig , eet onder het wandelen gras , soms na 7 keer plassen plas ze snachts op de keukenmat
Lady is 10 jaar oud , is een beagle(teef)
Hallo, ik heb een boomertje die nu 15 mnd is. Het is een vrouwtje?? Maar is nog niet loops geweest, en zit wel een paar keer per dag in haar benz met een kleed erover. Ze staat dan heel hard te blaffen dat ze erin wil. Is dat normaal??
Hallo Adje,
Vaak kunnen teefjes onrustig worden vóór de loopsheid. Merk je dat ze dit al veel langer doet en na die tijd nog steeds niet loops is geworden? Dan adviseer ik je om contact op te nemen met de dierenarts voor een gezondheidscheck. Dit kan je doen bij één van onze dierenartsen van Vets Place (https://www.vetsplace.nl/) of bij jouw eigen dierenarts.
Gr. Dieke