Menu

Is je hond bang voor vuurwerk? Het komt meer voor dan je denkt! Voor veel honden is oud en nieuw een stressvolle periode vanwege de angst voor het vuurwerk. Uit onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65% van de honden angstig is als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Niet alleen de harde knallen, maar ook de drukte rond de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je hond bang voor vuurwerk is en vuurwerkangst heeft. Lees hier hoe je jouw hond kunt kalmeren tijdens oud en nieuw.

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Vuurwerkverbod? Zelfs dan kan je hond bang voor vuurwerk zijn!

Veel gemeenten hebben een vuurwerkverbod ingesteld. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er helemaal geen vuurwerk afgestoken wordt en daardoor is het belangrijk om alsnog je hond of kat te ondersteunen. 

Waarom is een hond bang voor vuurwerk?

Vuurwerkangst bij honden ontstaat omdat honden, katten en andere dieren schrikken van de harde geluiden van het vuurwerk. Door een vervelende gebeurtenis of door het constant herhalen van harde knallen in een korte periode, kan angst de overhand krijgen. Wanneer je hond op jonge leeftijd gesocialiseerd is, ook voor harde knallen, is de kans op vuurwerkangst kleiner. Blijf gedurende het leven van je hond oefenen, want wanneer je hond één keer enorm schrikt van een harde knal, kan er een nieuwe angst geboren zijn.

info

Vuurwerkangst bij honden door flitsen, trillingen en geur

De knallen zijn niet de enige redenen waarom vuurwerk spannend is. Zo kunnen flitsen, trillingen en geur ook een reden zijn waarom je hond bang voor vuurwerk is, maar niet voor bijvoorbeeld onweer.

Wat helpt tegen vuurwerkangst bij honden?

Weet je dat je hond bang voor vuurwerk is? Begin dan op tijd met de voorbereidingen van het vuurwerk! Probeer deze 3 tips en wie weet is dit een succesvolle voorbereiding!

 • Nummer 1

  Start angsttraining met knalgeluiden

  Voorkom stress en vuurwerkangst bij honden door vroegtijdig te wennen aan knallen. Train bijvoorbeeld vanaf puppy af aan met vuurwerkgeluiden en zet gedurende een paar minuten deze video aan. Start met een zacht volume met een paar seconden en breid dit uit naar steeds harder geluid gedurende een paar minuten. Op deze manier went jouw hond aan de vuurwerkgeluiden. Zorg ervoor dat je hond gedurende deze training niet alleen is.

 • Nummer 2

  Beloon goed gedrag!

  Het is daarnaast van belang om goed gedrag te belonen. Blijft je hond kalm tijdens het beluisteren van vuurwerkgeluiden in deze video? Geef een lekkere hondensnack, bijvoorbeeld de Pedigree Dentastix of de Boxby Functional Treats, of speel met zijn of haar favoriete hondenspeelgoed! Op deze manier leert je hond het vuurwerk te associëren met iets leuks en kan dit zorgen voor een positieve associatie.

 • Nummer 3

  Start tijdig met kalmeringsmiddelen voor honden.

  Blijft je hond bang voor vuurwerk, zelfs na de vuurwerktraining en de beloningen? Dan is het extra fijn om kalmerende producten te krijgen. Kalmeringsproducten werken het beste als hier tijdig mee is begonnen, dus begin minimaal 1 week voor oudejaarsdag. De rustgevende medicatie van bijvoorbeeld Adaptil of Beaphar komen voor als kalmeringstabletten, verdampers, sprays, banden of snacks. Voor ieder wat wils dus!

BESTEL KALMERINGSMIDDELEN VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP

Hond vuurwerk tips; maak je huis vuurwerkproof!

Wanneer de spannende periode is aangebroken, kunnen wat extra tips voor een relaxte jaarwisseling fijn zijn. 

Op tijd uitlaten

Houd tijdens het uitlaten je hond aangelijnd. Zorg ervoor dat jullie zichtbaar in het donker door lichtgevend of reflecterend te zijn. Laat je hond in het holst van de nacht tussen 22:30 en 02:00 niet buitenshuis om het ergste vuurwerk te ontkomen. Ook in huis is het verstandig op te letten dat de hond niet onverwachts kan ontsnappen als hij of zij schrikt.

BESTEL VEILIGHEIDSMIDDELEN TIJDENS HET UITLATEN

Zorg voor een veilig huis

Doe de gordijnen dicht en zorg voor achtergrondgeluid van muziek of televisie om het geluid van vuurwerk wat te dempen. Geef je hond een heerlijke kauwsnack, een gevulde Kong of kauwspeelgoed om eventuele stress daarop te richten. Laat je hond niet alleen tijdens het vuurwerk en gedraag je niet anders dan normaal. Straf je hond niet gedurende het vuurwerk!

null

Vuurwerkangst bij honden door andere dingen.

Het gebit van puppy’s kunnen blijvende schade krijgen wanneer puppy’s kauwbotten of kauwspeelgoed voor volwassen honden krijgen. Neem daarom snacks en kauwspeelgoed om je puppy op een veilige manier af te leiden!
BESTEL ALLES VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP

Gebruik een rustgevende speaker 

Eén van de nieuwste manieren om jouw hond te laten ontspannen is door gebruik te maken van RelaxoPet. Deze kleine speakers zenden trillingen uit die voor mensen niet hoor- of voelbaar zijn, maar waarvan jouw huisdier tot rust komt.  De RelaxoPet speaker werkt in het onderbewustzijn van jouw hond, waardoor de geluiden die een hond opvat als spannend omgezet worden in iets positiefs. 

Dit gebeurt door verschillende toonvolgordes en vibraties af te spelen, welke specifiek aangepast zijn op honden. Op deze manier wordt de stress weggenomen, waardoor jouw hond zich rustiger zal gedragen. De speaker is gemakkelijk in te stellen op verschillende geluidsniveaus en trillingen. Fijn voor tijdens de feestdagen!

BESTEL RELAXOPET IN DE WEBSHOP

Het gebruik van kalmerende middelen op de avond zelf

Kalmeringsmiddelen werken het beste wanneer je er tijdig mee begint. Hoe je deze kalmerende middelen voor honden gebruikt, lees je hier!

Verdamper

Een verdamper is een ideaal middel om in te zetten tegen vuurwerkangst. Steek de verdamper in het stopcontact, in de buurt van de plaats waar de hond het meest verblijft. De verdamper heeft een bereik van 50-70 vierkante meter en een werkingsduur van een maand. Met één verdamper kun je meerdere honden geruststellen in dezelfde ruimte. Deze verdamper verspreidt natuurlijke geruststellende feromonen en is daardoor veilig voor honden. Voor het beste effect van een verdamper moet je minimaal 1 week van tevoren starten.

Halsband

De halsband kan ingezet worden als alternatief voor de verdamper. De halsband dient uitsluitend om de nek van je hond gedragen te worden. De halsband is gedurende een maand werkzaam. Het voordeel van de halsband is dat de hond deze ook buiten met zich meedraagt. Houd er echter wel rekening mee dat de stress van vuurwerk buiten soms groter kan zijn dan de geruststellende werking van de feromonen van de verdamper.

Spray

De spray kan als aanvulling gebruikt worden door dagelijks te gebruiken op plekken waar je hond vaak zit, ligt of slaapt. Hiermee kun je je hond extra ondersteunen in zijn ‘veilige haven’, door een hoge concentratie van de geruststellende feromonen te sprayen. Dit neemt al enige vuurwerkangst weg. Let op: spray nooit op de hond zelf!

BESTEL KALMERINGSMIDDELEN VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP
null

Niet alleen honden kunnen bang worden van vuurwerk.

Heb je een kat? Ook voor katten zijn er middelen tegen stress, lees meer hierover in het artikel over vuurwerkangst bij katten. Daarnaast kunnen konijnen ook last ondervinden, lees hier meer over konijnen en de jaarwisseling.
LEES HIER MEER OVER VUURWERKANGST BIJ HONDEN