Menu

Voor veel honden is oud en nieuw een stressvolle periode omdat ze bang zijn voor het vuurwerk. Niet alleen de harde knallen, maar ook de drukte rond de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je hond bang wordt en vuurwerkangst heeft.

null

Ook met een vuurwerkverbod kan je hond angstig worden

In veel gemeentes i een vuurwerkverbod ingesteld. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er helemaal geen vuurwerk afgestoken wordt en daardoor is het belangrijk om alsnog je hond of kat te ondersteunen. Er wordt namelijk verwacht dat er meer illegaal vuurwerk (met hardere knallen) afgestoken zal worden. Daarnaast zoekt men dit jaar meer afgelegen gebieden op om tóch de knallers af te steken. Daardoor wordt het lastiger om een rustig plekje te zoeken!

Hond voorbereiden op vuurwerk

Al in de weken voorafgaande aan oud & nieuw wordt er stevig geknald met vuurwerk, waardoor je hond angstig kan worden. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met de voorbereiding op de jaarwisseling. Begin alvast met angsttraining door bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden af te spelen op televisie of via een speaker. Daarnaast kun je goed gedrag belonen, dat stimuleert je hond om vuurwerkgeluiden te associëren met iets leuks. Naast deze trainingen kun je tijdig starten met kalmeringsmiddelen. Hieronder vind je meer informatie over de voorbereidingen op de jaarwisseling.

Eén van de beste manieren om stress bij je hond te voorkomen, is door hem te laten wennen aan de knallen. Dit kun je doen door regelmatig te trainen met vuurwerkgeluid. Zet bijvoorbeeld gedurende een paar minuten deze video aan. Je kunt hiermee spelen met het volume en de duur. Start bijvoorbeeld met een zacht volume voor een paar seconden en breid dit uit naar een steeds harder geluid gedurende een paar minuten. Op deze manier went je hond aan de geluiden.

Het is daarnaast van belang om goed gedrag te belonen. Blijft je hond kalm tijdens het beluisteren van de video? Beloon hem dan met een lekker snackje of een leuk spelletje. Op deze manier leert je hond het vuurwerk te associëren met iets leuks.

Sommige honden blijven altijd bang voor vuurwerk. Voor hen is het extra fijn om gekalmeerd te worden. Kalmeringsproducten werken het beste als je hier tijdig mee begint, steek dus bijvoorbeeld een Adaptil verdamper in het stopcontact of maak gebruik van een Adaptil halsband of spray. Daarnaast kun je rustgevende geluidsgolven uitzenden met een Relaxopet speaker. Deze middelen zijn erg effectief om je hond te ondersteunen tijdens stressvolle periodes. Verderop in dit artikel lees je meer over het gebruik van Adaptil en Relaxopet.

Tips tijdens vuurwerk

 • Doe de gordijnen dicht en zorg voor achtergrondgeluid van muziek of televisie om het vuurwerkgeluid wat te dempen.
 • Laat je hond niet alleen tijdens het vuurwerk en gedraag je niet anders dan normaal.
 • Straf je hond niet gedurende het vuurwerk, maar geef ook niet te veel aandacht aan het angstige gedrag. Je kunt hiermee namelijk onbedoeld dit gedrag belonen en versterken.
 • Voor een extra geruststellend effect kun je wat Adaptil spray op de mand of het kussen van je hond sprayen.
 • Houd tijdens het uitlaten je hond aangelijnd. Ook in huis is het verstandig op te letten dat de hond niet onverwachts kan ontsnappen als hij schrikt.
 • Laat de Adaptil verdamper nog minimaal één week na het vuurwerk in het stopcontact zitten.
null

Wist je dat?

Uit onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65% van de honden zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken.

Hoe gebruik je Adaptil?

Adaptil verdamper

De verdamper is een ideaal middel om in te zetten tegen vuurwerkangst. Steek de verdamper in het stopcontact, in de buurt van de plaats waar de hond het meest verblijft. De verdamper heeft een bereik van 50-70 vierkante meter en een werkingsduur van een maand. Met één verdamper kun je meerdere honden geruststellen in dezelfde ruimte. Deze verdamper verspreidt natuurlijke geruststellende feromonen (hormoonachtige stoffen) en is daardoor veilig voor honden. Let op! Steek de verdamper ruim van tevoren al in het stopcontact; ongeveer een week voor Oud & Nieuw; dan kan je hond hier aan wennen.

Adaptil halsband

De halsband kan ingezet worden als alternatief voor de verdamper. De halsband dient uitsluitend om de nek van je hond gedragen te worden. De halsband is gedurende een maand werkzaam. Het voordeel van de halsband is dat de hond deze ook buiten met zich mee draagt. Houd er echter wel rekening mee dat de stress van vuurwerk buiten soms groter kan zijn dan de geruststellende werking van de feromonen.

Adaptil spray

Deze spay kan als aanvulling gebruikt worden door dagelijks te gebruiken op plekken waar je hond vaak zit, ligt of slaapt. Hiermee kun je je hond extra ondersteunen in zijn ‘veilige haven’, door een hoge concentratie van de geruststellende feromonen te sprayen. Dit neemt al enige vuurwerkangst weg. Let op: nooit op de hond zelf sprayen!

RelaxoPet

Eén van de nieuwste manieren om jouw hond te laten ontspannen is door gebruik te maken van RelaxoPet. Deze kleine speakers zenden trillingen uit die voor mensen niet hoor- of voelbaar zijn, maar waarvan jouw huisdier tot rust komt. Fijn voor tijdens de feestdagen!

Hoe werkt RelaxoPet?

De speaker werkt in het onderbewustzijn van jouw hond, waardoor de geluiden die een hond opvat als eng (bijvoorbeeld vuurwerk en onweer) omgezet worden in iets positiefs. Dit gebeurt door verschillende toonvolgordes en vibraties af te spelen, welke specifiek aangepast zijn op honden. Op deze manier wordt de stress weggenomen, waardoor jouw hond zich rustiger zal gedragen. De speaker is gemakkelijk in te stellen op verschillende geluidsniveaus en trillingen. De voordelen van RelaroPet zijn:

 • Dat het zorgt voor een ontspannen huisdier.
 • Dat het een draadloze en compacte speaker is.
 • Dat het zowel hoorbare als niet hoorbare geluidsgolven kan uitzenden.
 • Dat het volume regelbaar is.
 • Dat je het zowel binnen als buiten kunt gebruiken.
 • Dat je het mee kunt nemen tijdens het uitlaten of in de auto.
BESTEL ANTI-STRESSMIDDELEN IN DE WEBSHOP