Heeft jouw hond last van een voedselallergie? Dan is het van belang om op een goede manier vervangende voeding aan te bieden en jouw hond te ondersteunen bij deze vervelende allergie. Hij kan er namelijk huid- en vachtproblemen, jeuk en problemen bij de ontlasting van krijgen. In dit artikel lees je hoe je jouw hond ondersteunt bij een voedselallergie.
Voedselallergie & voedingsintolerantie
Wanneer jouw hond last heeft van een voedselallergie, reageert het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof. Bij deze reactie komt de stof histamine vrij, welke de verschijnselen van een allergie veroorzaken. Honden kunnen bijvoorbeeld op kip, rund of tarwegluten reageren.
Bij een voedingsintolerantie reageert niet het gehele immuunsysteem, maar uiten de problemen zich met name in het maag-darmkanaal. De symptomen als huid- en vachtproblemen en jeuk komen overeen met een voedselallergie. De verschillen tussen een voedselallergie en voedingsintolerantie zijn lastig te zien, maar in dit artikel vertellen we je hoe je ermee om kunt gaan.
Voedselallergie herkennen
Er zijn veel verschillende symptomen waar je een voedselallergie aan kan herkennen. De meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Een doffe, vette of vieze vacht;
- Krabben, bijten en/of likken aan de huid en vacht;
- Kale plekken en schilfering van de huid;
- Terugkerende oorontstekingen;
- Maag-darmklachten, bijvoorbeeld diarree, winderigheid en braken.
Voedselallergie vaststellen
Voordat je overgaat tot het behandelen van de voedselallergie, is het belangrijk om te weten waarvoor jouw hond precies allergisch is. In de meeste gevallen gaat het om eiwitten uit rund, kip of tarwe, maar toch wil je dit zeker weten! Dit kan je doen door 8 weken lang een voeding te geven waar eiwitten inzitten die jouw hond nog nooit eerder heeft gegeten, een zogenoemd eliminatiedieet. Je kan hierbij bijvoorbeeld kiezen voor Prins ProCare Huid & Darm hypoallergeen geperste veterinaire voeding of Prins ProCare Skin & Intestinal hypoallergeen krokante veterinaire voeding.
Jouw hond ondersteunen bij een voedselallergie
Zodra alle symptomen van de voedselallergie verdwenen zijn en jouw hond gewend is aan zijn nieuwe voeding, kan je voorzichtig proberen om wat ingrediënten toe te voegen aan het dieet. Gedurende één tot twee weken kan je een nieuwe eiwitbron toevoegen. Gaat dat goed en vertoont je hond geen verschijnselen van een voedselallergie? Dan kan je een nieuw ingrediënt gaan proberen. Keren de symptomen wél terug? In dat geval weet je dat jouw hond allergisch is voor dat dierlijke eiwit of gluten.
Tips ter ondersteuning
Naast het eliminatiedieet zijn er nog een aantal tips om het resultaat te bevorderen.
- Geef tijdens het eliminatiedieet geen andere voeding zoals snacks en voorkom dat je hond bij een voerbak van een ander huisdier kan komen.
- Geef je hond de dagelijks benodigde voeding verspreid over de dag in meerdere kleine maaltijden. Dit zal de overgevoeligheidsreactie verminderen.
- Maak een foto van je hond voordat je begint aan het dieet. Het resultaat is namelijk meestal pas na 2 maanden te zien. Met een foto kan je de veranderingen van de huid en vacht goed vergelijken.