Heeft jouw kat last van een voedselallergie? Dan is het van belang om op een goede manier vervangende voeding aan te bieden en jouw kat te ondersteunen bij deze vervelende allergie. Een kat kan er namelijk huid- en vachtproblemen, jeuk en problemen bij de ontlasting van krijgen. In dit artikel lees je wat je tegen een voedselallergie kan doen.

Voedselallergie & voedingsintolerantie

Niet in alle gevallen is er sprake van een allergie, soms heeft het namelijk te maken met een voedingsintolerantie. Het verschil zit in het immuunsysteem. Bij een allergie reageert het immuunsysteem namelijk op een lichaamsvreemde stof, waardoor een allergische reactie ontstaat. Denk hierbij aan jeuk of maag-darmproblemen.

Bij een intolerantie reageert niet het gehele immuunsysteem op het stofje, maar kan de kat wel last krijgen van bijvoorbeeld de maag. Een voedingsintolerantie is lastig te onderscheiden van een voedselallergie, maar in deze blog lees je hoe je hiermee om kunt gaan.

Voedselallergie herkennen

In de meeste gevallen is jeuk het voornaamste symptoom van een voedselallergie, maar ook onderstaande verschijnselen komen voor:

  • Een vette of juist hele doffe vacht;
  • Met grote regelmaat zichzelf wassen en bijten;
  • Maag- en darmproblemen als diarree, winderigheid, braken en buikpijn;
  • Kale plekken of schilfering van de huid;
  • Overmatig haaruitval.

Jouw kat ondersteunen bij een voedselallergie

Voordat je de mogelijkheden bekijkt om jouw kat te ondersteunen bij een voedselallergie, is het goed om parasieten als vlooien en mijten uit te sluiten. Lees hier meer over het bestrijden van vlooien bij jouw kat. Heb je vlooien of mijten uitgesloten? Dan kan je beginnen aan de eliminatieperiode! Dit is de benaming voor een test waaruit moet blijken voor welke voeding jouw kat allergisch is. Houd gedurende een week goed bij welke ingrediënten jouw kat eet en stap daarna geleidelijk over naar een hypoallergene veterinaire voeding. Lees hier hoe je kan wisselen van kattenvoer. De veterinaire voeding bevat enkel ingrediënten die de kat nog nooit eerder heeft gegeten. Kies bijvoorbeeld voor Prins VitalCare Huid & Darmkanaal of Prins VitalCare Dieet Hypoallergene veterinaire voeding.

null

Geef tijdens de eliminatieperiode geen ander voer!

Om goed te kunnen testen waar jouw kat allergisch voor is, is het erg belangrijk om geen andere voedingen te geven tijdens de eliminatieperiode.

Zodra jouw kat gewend is aan zijn nieuwe voeding, kan je voorzichtig proberen om andere ingrediënten toe te voegen. Zorg er hierbij voor dat je gedurende zo’n twee weken slechts één eiwitbron toevoegt. Zodra de symptomen van de voedselallergie terugkeren, dan weet je dat jouw kat allergisch is voor het toegevoegde ingrediënt. Mocht jouw kat de dieetvoeding lekker vinden, dan is het ook geen probleem om hem deze veterinaire voeding zijn hele leven te blijven geven.

Tips ter ondersteuning

Naast de speciale voeding hebben we nog een aantal andere tips ter ondersteuning van een voedselallergie opgesteld.

  • Om de overgevoeligheidsreacties van jouw kat te verminderen, kan je de voeding verspreiden over de dag. Geef liever meerdere kleine maaltijden op verschillende tijdstippen dan in één keer een volle bak.
  • Maak voordat je begint met het dieet een foto van je kat. De resultaten zijn meestal pas na 8 weken zichtbaar, waardoor de verbeteringen lastig te zien zijn. Met een foto kan je het goed vergelijken!
  • Houd je kat tijdelijk in huis om te voorkomen dat hij buiten wat anders te eten kan krijgen.
BEKIJK VETERINAIRE VOEDING IN DE WEBSHOP