Is jouw kat te zwaar? Dan is het goed om wat gewicht te verliezen en jouw kat te laten afvallen! Overgewicht bij katten kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen, wat erg vervelend voor de kat is.

null

Is jouw kat te zwaar?

Wil je weten hoe je kan herkennen of jouw kat te zwaar is? Lees de symptomen van overgewicht hier.

Kat laten afvallen

Allereerst is het van belang om katten rustig en gelijkmatig te laten afvallen. Jouw kat mag namelijk slechts 2% van hun lichaamsgewicht per week afvallen. Als je een kat van 5 kilo hebt, betekent dat hij slechts 100 gram per week af mag vallen. Gezond afvallen kan door de beweging van je kat te stimuleren en minder te eten, maar er zijn nog meer tips!

Speciale voeding

Goede voeding is van groot belang om gezond af te vallen. Deze speciale voedingen zijn caloriearm, maar bevatten wel de dagelijks benodigde voedingsstoffen. Je kat moet namelijk ook meer bewegen, waarbij voldoende energie benodigd is. Een kat mag niet vasten, ze moeten blijven eten. Voorbeelden van deze veterinaire voedingen zijn Prins VitalCare Gewichtsverlies & Diabeet, Prins VitalCare Sterilised en Royal Canin Light Weight Care.

BEKIJK ALLE DIEETVOEDING

Beweging voor je kat

Naast de speciale voeding is het belangrijk dat je kat voldoende beweegt. Een kat in beweging krijgen kan soms lastig zijn, maar met deze tips heb je zeker succes:

Lekker spelen vindt een kat altijd goed. Dit zorgt tegelijk voor meer beweging, wat het afvalproces ten goede komt. Een hengeltje is bijvoorbeeld erg populair bij katten. Ook kan je jouw kat meer laten bewegen door een krabmeubel neer te zetten. Hier zal je kat zich heerlijk in kunnen vermaken en door te klimmen gebruikt hij tevens wat calorieën.

Een andere manier om jouw kat te laten bewegen en daarnaast de veterinaire voeding te geven, is door voerspelletjes te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een voerbal en vul deze met een paar brokjes veterinaire voeding. Jouw kat zal er nu achteraan moeten rennen om de brokjes eruit te krijgen!

Een ander leuk spel is een voerpuzzel. Hier kan je de brokjes veterinaire voeding in verstoppen, waardoor je kat langer bezig is met de maaltijd.

Een gemakkelijke manier om de beweging van jouw kat te stimuleren is door de voeding op verschillende plekken aan te bieden. Zet bijvoorbeeld eens een bakje met voeding op een hogere plek. Je kat zal nu moeten klimmen om bij de voeding te komen!

Extra tips om gewicht te verliezen

Naast het bewegen en de veterinaire voeding hebben we nog een aantal tips opgesteld die het afvallen bevorderen:

  • Bied continu voldoende en vers drinkwater aan.
  • Weeg je kat regelmatig, bijvoorbeeld om de week. Hierdoor kan je het afvalproces goed volgen.
  • Zorg dat je de porties veterinaire voeding afweegt en precies voldoende geeft.
  • Voorkom dat je kat op een andere manier aan eten kan komen. Denk hierbij aan tafelrestjes, snacks en voeding van andere (huis)dieren.
  • Maak een foto van je kat voordat je begint met het laten afvallen. Het kan namelijk wel twee maanden duren totdat je resultaat ziet.
null

Een actieve en fitte kat met deze tips!

Wil je meer weten over hoe je jouw kat kan stimuleren om meer te bewegen? Lees dan hier de leuke en inspirerende ideeën voor een actieve kat!