Tijdens de chipmaand in juni is er extra aandacht voor het chippen en registreren van je huisdier. Chip je hond of kat zodat hij na registratie gevonden kan worden. Lees erover in dit artikel.

Chip je hond of kat!

Elk jaar in juni is het Chipmaand. Deze hele maand staat in het teken van het chippen en registreren van je hond of kat. Voor de maand juni is bewust gekozen omdat deze maand voorafgaat aan de vakantie. Want juist in de zomermaanden blijken de meeste honden- en kattenbaasjes hun huisdier als vermist op te geven. Het LICG, de organisator van de Chipmaand, adviseert huisdiereigenaren dan ook om nog voor de zomervakantie hun huisdier te laten chippen.

Chippen en registreren van je hond of kat

Slechts 10% van de huisdieren zijn gechipt die bij Amivedi-Nederland terecht komen of als vermist worden opgegeven. Chippen is van groot belang, zodat gevonden dieren snel weer bij hun baasjes terechtkomen.

Wat is chippen?

In een klein, onbreekbaar buisje zit een chip, op deze chip staat een uniek nummer. Met een speciaal afleesapparaat kan dit nummer bekeken worden. De eigenaar van het huisdier hoort de chip te registreren, dan wordt het unieke nummer gekoppeld aan de gegevens van het dier en het baasje. Zo weet je altijd welk dier bij welk baasje hoort. Registratie is dus erg belangrijk! Je huisdier krijgt de chip met een injectie. Na dit prikje voelt je hond, kat of ander huisdier niet dat hij een chip heeft. Bijna alle huisdieren kunnen chipt worden; honden, katten, paarden, vogels, fretten en nog veel andere dieren.

null
In Europa voldoen alle chips aan de ISO-standaard. Dit betekent dat alle chips op dezelfde manier afgelezen kunnen worden. Als je huisdier niet uit Europa komt, maar toch is gechipt, dan kun je deze chip het beste laten vervangen bij de dierenarts door een Europese ISO-chip.

Juni = de chipmaand

Tijdens de Chipmaand wordt speciale aandacht gevraagd voor het belang van het controleren van de geregistreerde adresgegevens. Want ook als een huisdier wel geregistreerd is, wordt er vaak niet aan gedacht om aan de databank een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. En dat is erg, want stel dat je dier vermist raakt, dan heeft de vinder van jouw hond of kat niets aan een chipnummer zonder de daaraan gekoppelde juiste gegevens van de eigenaar.

Tips

  • Veel dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken, dierenpensions en dierenasielen ondersteunen de Chipmaand door het organiseren van allerlei acties in juni. Vaak kun je je dier voor een klein prijsje laten chippen.
  • Op www.chipnummer.nl of www.europetnet.com kun je zien of het chipnummer van je hond of kat en de bijbehorende registratie nog juist zijn.
  • De chip is niet alleen handig als je je huisdier kwijt raakt. Wist je dat er kattenluiken zijn die de chip van je kat herkennen? Zo zorg je ervoor dat alleen jouw kat naar binnen kan. Dit is bijvoorbeeld het chipluik Sure Flap.