Menu

Herkomst

Baardagamen leven in Australië. Baardagamen kun je vinden in de woestijn, in rotsachtige- en beboste gebieden. Een baardagaam leeft op de grond, maar kan ook goed klimmen. Ze zijn afhankelijk van zonlicht en schaduw om hun lichaamstemperatuur te regelen. Daarnaast kunnen ze zelf hun lichaamstemperatuur beïnvloeden. Door bijvoorbeeld hun bek open te sperren, kunnen ze zichzelf laten afkoelen.

Gedrag

Baardagamen zijn van nature alleenlevende dieren. Om die reden is het, zeker voor beginners, verstandig om één dier te houden. Wanneer je er toch voor kiest om meerdere baardagamen te houden, let er dan op dat er niet gevochten wordt. Mannen, maar ook vrouwtjes kunnen onderling soms erg onverdraagzaam zijn naar elkaar. Wanneer een baardagaam opgewonden is, zet hij zijn baard op. De baard verkleurt dan zwart. Vrouwtjes kunnen dit ook, maar doen dit bijna nooit.

Voeding baardagaam

Baardagamen zijn omnivoor; alleseters dus. De helft van hun voedsel bestaat voornamelijk uit krekels, sprinkhanen, buffalowormen en kleine knaagdieren zoals nestmuizen. De andere helft dient te bestaan uit diverse bladgroenten, zoals andijvie, paksoi, witlof en sperziebonen. Hierbij kun je afwisselen door af en toe wat fruit en verse kruiden voor te schotelen. Volwassen baardagamen kun je meerdere malen per week voeren. Zorg er voor dat jouw baardagaam voldoende vitaminen, kalk en mineralen binnen krijgt. Dit kun je doen door het voer te bepoederen met een speciaal supplement.

Baardagamen hebben een grote eetlust en blijven vaak dooreten. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het gewicht van je baardagaam. Let dus op dat je niet te veel voert.

Huisvesting & verzorging

Bij de huisvesting van je baardagaam komt heel wat kijken. Zorg ervoor dat je een terrarium koopt, en helemaal klaar hebt als je een baardagaam aanschaft. Voor één baardagaam heb je een terrarium nodig van minimaal 100 x 50 x 50 centimeter, maar het liefst groter. Zet het terrarium op een rustige plaats en zorg ervoor dat er goed geventileerd kan worden.

Je kunt het terrarium inrichten met boomstronken en andere elementen waar je baardagaam op kan zitten om te zonnen. Verder kun je het terrarium aankleden met wat kunstplanten. Als bodembedekking wordt er meestal zand of een ander natuurlijk substraat zoals beukensnippers gebruikt. Zorg voor een ondiepe en niet te grote waterbak, waar de baardagaam een bad kan nemen. Ververs het water dagelijks. De temperatuur in het terrarium moet overdag 32 tot 35 graden Celsius zijn in het warme gedeelte, in het koelere gedeelte ongeveer 25 graden. Onder de spots moet het warmer zijn en mag de temperatuur oplopen tot zo’n 45 graden. Let wel op dat de baardagaam zich niet kan branden. ’s Nachts moet de temperatuur ongeveer 20 graden zijn. Gebruik goede UVB lampen en vervang deze elke zes maanden. Zorg daarnaast voor warmtespots.

Gezondheid & ziekte

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je baardagaam ziek wordt. Als je weet waar je op moet letten en hoe je dier zich gedraagt als het gezond is, merk je het eerder wanneer er iets aan de hand is en kun je bijtijds actie ondernemen. Gezonde baardagamen zijn alert en kijken helder uit hun ogen. Het gewicht moet op peil zijn; een gezonde baardagaam heeft een rond buikje en de heupbeenderen mogen niet duidelijk zichtbaar zijn. Veel voorkomende aandoeningen bij baardagamen zijn verstopping, diarree en stress. Een andere veel voorkomende aandoening is rachitis. Dit is een ziekte welke ontstaat door kalk- en vitaminetekort of door te weinig UV straling. Door rachitis kunnen de dieren misvormde botten en breuken krijgen. Wanneer een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan legnood ontstaan wat dodelijk kan zijn. Andere ziekten zijn bijvoorbeeld mondrot, longaandoeningen en schimmelinfecties. Controleer bij aankoop van een baardagame of de staart en pootjes intact zijn. Koop geen zieke dieren en laat eens per jaar een mestcontrole uitvoeren door een dierenarts.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. De inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een baardagaam wordt gemiddeld 11 tot 15 jaar oud en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BEKIJK ALLE REPTIELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over reptielen

Wil je meer informatie over reptielen? Klik dan hier.