Herkomst

De groene leguaan is de meest gehouden leguaan in Nederland. De leguaan komt van nature voor in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook op een aantal Caribische eilanden. Ze leven vooral in de tropen, met name in vochtige gebieden. Het zijn boombewoners, waarbij de oudere dieren vaak hoger in de bomen leven dan jongere dieren. Leguanen worden, inclusief staart tussen 150 en 200 centimeter. Het lichaam van een mannetje kan ongeveer 50 centimeter lang worden, dat van het vrouwtje ongeveer 40 centimeter. Ze hebben donkere banden op de staart en op het lichaam. Over de rug en op de staartbasis loopt een kam en onder de kop hangt een grote keelwam. Op de onderkaak zit een grote, ronde schub.

Gedrag

De leguaan staat bekend om zijn makheid, maar toch worden leguanen lang niet zo tam als hun verzorgers zouden willen. Leguanen communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, zoals kopknikken en krabbewegingen. Je kunt je leguaan tam maken, maar je hebt hier veel geduld voor nodig. De beste methode is om het vertrouwen van dieren te verdienen.

Voeding leguaan

Van nature eten leguanen vooral bladgroente, bloemen en fruit. Ook insecten worden soms gegeten. Je kunt je leguaan het beste veelzijdig te eten geven. Een aantal groenten die je kunt voeren zijn boerenkool, andijvie, bloemkool, wortel en spinazie. Ook koolsoorten zijn gezond om te geven. Daarnaast kun je fruit geven zoals aardbeien, banaan, kiwi en mandarijn.

Huisvesting & verzorging

Er komt heel wat kijken bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium. Leguanen zijn groepsdieren en moeten daarom niet alleen gehouden worden. Het wordt afgeraden om meerdere mannen bij elkaar te houden vanwege dominantieproblemen.

Schaf een groot terrarium aan met voldoende klim- en schuilmogelijkheden. Zet een grote waterbak in het terrarium en maak deze dagelijks schoon. Leguanen hebben namelijk de neiging om hun behoefte in de waterbak te doen. Deze reptielen rusten en zonnen graag op horizontale plaatsen zoals takken, hoog in het terrarium onder een warmtespot. De temperatuur in het terrarium moet tussen de 25 en 30 graden Celcius zijn, met plaatselijk onder warmtelampen een temperatuur van 35 tot 40 graden. Leguanen hebben UV-licht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Dag en nacht moeten ieder 12 uur duren, dit is te regelen door een schakelklok te gebruiken voor de lampen. De luchtvochtigheid in het terrarium moet overdag 60 tot 80% zijn en ’s nachts tussen 80 en 100%. Besproei het terrarium en de dieren iedere dag, maar maak ze niet blijvend nat.

Gezondheid & ziekte

Een gezonde leguaan is alert, kijkt helder uit zijn ogen en heeft een gladde huid. Leguanen zijn gevoeliger voor stress dan andere hagedissensoorten. Stress kan leiden tot ziekten, of aandoeningen verergeren. Door kalk- en vitaminetekort kan rachitis ontstaan, een ziekte waardoor het dier misvormde botten en breuken krijgt. Ook kan legnood ontstaan bij vrouwtjes die haar eieren niet kwijt kan. Andere aandoeningen zijn parasietinfecties. Twijfel je aan de gezondheid van je leguaan? Raadpleeg dan een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

null

Een leguaan wordt gemiddeld 15 - 20 jaar oud

Gedurende deze periode vertrouwt dit prachtige dier op jouw volledige zorg. Hij is afhankelijk van jouw liefde en aandacht!
BEKIJK ALLE REPTIELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over reptielen

Wil je meer informatie over reptielen? Klik dan hier.