Herkomst
Na de lachduif is de diamantduif de meest gekweekte wilde duivensoort die we in de Nederlandse volières kunnen vinden. Oorspronkelijk komen ze uit Australië. Diamantduiven hebben hun naam te danken aan de vlekjes die als edelstenen over hun vleugels gestrooid liggen. Je kunt ze herkennen aan hun rode, ronde ring om de ogen.
De diamantduif is de kleinste duivensoort ter wereld, en komt in veel verschillende kleurvarianten voor. Dit dwergduifje is zeer levendig, verdraagzaam en vlug vertrouwd met jou als eigenaar. Mannetjes en vrouwtjes zijn lastig te onderscheiden. Mannetjes spreiden tijdens het baltsen hun staart uit; dit is eigenlijk het enige waarin je het geslacht kunt onderscheiden.
Voeding
Wat voedsel betreft heeft de diamantduif eigen voer. Daarnaast is een zadenmengsel voor kleine tropische vogels ook geschikt. Het is belangrijk om naast het zaadmengsel grit aan te bieden om de spijsvertering te stimuleren. Geef je diamantduif daarnaast ook wat eivoer, gewassen sla, in melk geweekt brood of gekiemde zaden. Verschoon dagelijks het voer en het drinkwater.
Huisvesting & verzorging
De diamantduif komt oorspronkelijk uit Australië, het is dus van groot belang om te zorgen dat ze het niet te koud krijgen, vooral als je er voor kiest om deze vogel buiten te houden. Diamantduiven kunnen vrij goed tegen ons klimaat, maar het is verstandig om ze tijdens koude winters toch tijdelijk naar een beschutte en vorstvrije ruimte te verplaatsen. Natuurlijk kun je er voor kiezen om de diamantduif binnen te huisvesten. Diamantduiven zijn gemakkelijke volièrevogels welke prima samen kunnen met andere vogels, zoals zangvogels of kwartels.
Rivierzand op de bodem van de volière is prima geschikt als bodembedekking, omdat diamantduiven graag op een droge bodem naar zaadjes en ander voedsel zoeken. Om het de duifjes zo aangenaam mogelijk te maken is het goed om zowel grote als kleine takken in de volière te plaatsen. Het zijn echte zonaanbidders, zorg dus voor een volière waar voldoende zonlicht naar binnen kan komen. Daarnaast doe je er goed aan om verschillende broedmogelijkheden en nestmateriaal beschikbaar te stellen, zodat ze zelf een geschikt plekje kunnen vinden.
Voortplanting
Kweken met diamantduiven is erg leuk en gemakkelijk; het ideale vogeltje voor beginners. Diamantduifjes leggen twee eieren welke na 14 dagen uitkomen. Na ongeveer twee weken vliegen de jongen uit, dit zijn bijna altijd een mannetje en een vrouwtje. Diamantduiven leggen regelmatig eieren en broeden ze vaak ook allemaal uit, als je een koppeltje hebt, zul je hier vaak jongen van krijgen. Het aantal broedsels moet wel beperkt worden tot 3-4 per jaar.
Gezondheid & ziekte
Diamantduiven leven van oorsprong in droge gebieden. Het is daarom erg belangrijk om hun verblijf zo droog mogelijk te houden om ziekten te voorkomen. Bij diamantduiven komt de ziekte coccidiose nog wel eens voor; een gevaarlijke darmziekte die de duiven sterk verzwakt. Bij een ernstige vorm van coccidiose is deze ziekte zelfs dodelijk. Door het verblijf van je duif zo droog mogelijk te houden, kun je deze ziekte grotendeels voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om je vogels regelmatig te controleren en te monitoren. Zie je afwijkend gedrag, bijvoorbeeld bol zitten, stil in een hoekje zitten of verminderde eetlust, neem dan contact op met een dierenarts. Is je vogel ziek? Zet hem dan apart zodat de andere vogels niet besmet kunnen worden.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.
Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een diamantduif in gevangenschap kan zo’n 10 tot 14 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.