Herkomst
In het wil leven papegaaien in groepen en hebben binnen de groep een vaste partner. Papegaaien versterken hun band door elkaar aandachtig te beknabbelen. Papegaaien in het wild brengen de meeste tijd door in bomen. Ze klauteren maar dan dat ze vliegen, en zitten zelden op de grond. Ze communiceren met elkaar door met elkaar te praten, dit doen ze door het maken van de meest uiteenlopende geluiden. Van fluiten tot schreeuwen, dit verschilt per soort. Er zijn een groot aantal verschillende papegaaiensoorten. De meest voorkomende soorten zijn de grijze roodstaartpapegaai, de Amazonepapegaai en de blauwgele Ara.
Gedrag
Papegaaien zijn erg sociale vogels die behoefte hebben aan genoeg aandacht en gezelschap. Als je er voor kiest om een papegaai aan te schaffen, is het een goed idee om een koppeltje te nemen, zodat je vogels zich niet snel vervelen. Kies je er voor om slechts één papegaai aan te schaffen, dan bestaat de kans dat je vogel jou als zijn/haar partner gaat beschouwen.
Gebrek aan aandacht en verveling kunnen leiden tot schreeuwen en verenplukken. Papegaaien hebben ongeveer de intelligentie van een peuter. Ongewenst gedrag is snel aangeleerd en kan het beste tegengegaan worden door de het gedrag totaal te negeren. Papegaaien spelen graag, rommelen graag in hun kooi of met andere spullen en zijn echte bezigheidsvogels. Voorkom dus dat je vogel zich gaat vervelen door voldoende speelgoed aan te bieden, en door je vogel voldoende aandacht te geven.
Voeding
Papegaaien eten een gevarieerd dieet. Zaden en fruit zijn belangrijk, maar ook nectar en stuifmeel wordt gegeven. Papegaaien zijn dol op fruit, geef dit dus het liefst dagelijks bij het reguliere voer. Het is belangrijk om je papegaai een gevarieerd menu van pellets, vruchten, groenten en zaden en noten aan te bieden. Zaden en noten kun je het beste als beloning of als snack aanbieden. Het voordeel van pellets is dat je vogel niet selectief kan eten, op die manier krijgt je papegaai alle benodigde voedingsstoffen binnen. Het is goed om je papegaai soms bijvoorbeeld wat walnoten of broccoli te geven, dit vanwege het hoge gehalte aan calcium.
Papegaaien eten meestal twee keer per dag; in de ochtend en vlak voordat ze ’s avonds gaan slapen. Verschoon dagelijks het voer en drinkwater en geef om de week wat maagkiezel.
Huisvesting & verzorging
Papegaaien kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Zorg er wel voor dat je papegaaien, indien ze buiten leven, een verwarmd en tochtvrij binnenverblijf hebben. Let er wel op dat papegaaien bij zonsopgang en zonsondergang luidruchtig kunnen zijn, je zult dus maatregelen moeten nemen om eventuele geluidsoverlast te voorkomen.
Zorg voor een ruim verblijf waar je papegaaien voldoende afleiding hebben. Zorg voor voldoende zitstokken, speeltjes en eet- en drinkbakjes. Het is goed om je vogel regelmatig uit de kooi te laten. Een klimboom in de woonkamer is een aanrader, je vogel kan hier lekker vrij zitten en spelen. Onze woonkamers hebben vaak een lage luchtvochtigheid, het is belangrijk dat je je papegaai regelmatig doucht of natsproeit. Veel papegaaien zijn gek op een bad of douche, doe dit dan ook regelmatig!
Gezondheid & ziekte
Papegaaien kunnen allerlei ziekten oplopen, bijvoorbeeld de papegaaienziekte, het circovirus of KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom). De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Symptomen lijken op verkoudheid, zoals neusuitvloeiing, moeilijk ademen en ontstoken ogen. Het is een ernstige ziekte welke lastig te behandelen is. Het circovirus veroorzaakt de beruchte snavel- en veerrotziekte (PBFD). De ziekte komt voornamelijk voor bij vogels jonger dan drie jaar. De belangrijkste symptomen zijn kaalheid, een doffe vacht, snavel- en nagelafwijkingen. KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom) wordt veroorzaakt door het Bornavirus. Hierbij worden de zenuwen welke het maag-darmkanaal besturen aangetast.
De kans dat een huiskamervogel ziek wordt is wel wat kleiner dan wanneer je vogel buiten leeft, maar het is goed om je vogel goed in de gaten te houden. Een gezonde papegaai is alert en levendig. Gezonde papegaaien hebben een vrij stevige ontlasting met een grijsgroene of bruine kleur. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je vogel eet. Als je vogel bol gaat zitten, dien je direct een dierenarts in de schakelen. Ook bij neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, zwaar ademen of verenplukken zijn aanwijzingen dat er iets mis is met je vogel. Een dof verenkleed of gele ontlasting is ook een teken dat je vogel ziek is. Bij papegaaien komt regelmatig verenplukken voor. Hierbij plukt de vogel zijn eigen veren kapot of trekt deze uit. Dit kan verschillende oorzaken hebben; vaak is er sprake van verveling, maar er kunnen ook medische redenen zijn. Het is verstandig om je vogel jaarlijks te laten checken door een vogeldierenarts.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.
Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een papegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo’n 60 jaar oud worden, afhankelijk van de soort. Helaas halen veel papegaaien dit niet en ligt de gemiddelde leeftijd veel lager, rond de 20 jaar. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig. Bedenkt dit dus goed voordat je er voor kiest om een papegaai aan te schaffen! Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.
ik heb goeie informatie gevonden👍😊😁
ik heb info gevonden (veel)