Gezondheid staat op nummer 1, zo ook bij jouw scharrelaars. Maar, hoe zie je nu of jouw kippen ziek zijn of zich juist ‘kiplekker’ voelen? In dit artikel geven we je een aantal kenmerken van zieke en gezonde kippen en leggen we je uit hoe je bacteriën en parasieten buiten de deur kan houden.
Gewicht & uiterlijk
Gewicht is voor kippen erg belangrijk, ze mogen namelijk niet te mager zijn. Je kan dit gemakkelijk zelf controleren door te voelen aan de borst van jouw kip. Om het borstbeen hoort een laagje vlees te zitten zonder dat het ingevallen is. Bij een zieke kip zal dit vleeslaagje namelijk verminderen, waardoor ook het gewicht lager wordt en de kip er magerder uitziet.
Met uitzondering van de ruiperiode hoort het verenkleed van een kip er mooi glanzend uit te zien. De meeste kippen zijn tweemaal per jaar in de rui. In het voorjaar hebben de meeste kippen een lichte rui welke nauwelijks merkbaar is. In de herfst wordt meestal het hele verenpak van de kip vervangen. De ruiperiode kan ongeveer 3 tot 16 weken duren.
De lellen en de kam horen bij een gezonde kip dieprood te zijn en de pootjes zijn mooi egaal. Kleurt de kam blauw? Dat is een teken van ziekte, dus zorg dat je de juiste maatregelen treft en een dierenarts bezoekt.
Gedrag
Een ongezonde of zieke kip zal zich minder actief gedragen dan een gezonde kip. Ze zal zich ook meer afzonderen en stilzitten. Gezonde kippen zijn vrij levendig, nieuwsgierig en continu opzoek naar voedsel, ook wel scharrelen genoemd. Ze eten voldoende (zo’n 100 gram per dag voor een kip van gemiddelde grootte) en drinken ook veel water. Zonder water kunnen kippen namelijk geen eieren leggen.
Bloedluis
Een veel voorkomende parasiet bij kippen is bloedluis. Deze boosdoener komt vooral ’s nachts in actie door bloed uit de kippen te zuigen, waardoor bloedarmoede kan ontstaan. Jouw kippen zullen hierdoor vermageren, minder eieren leggen en de kam zal een doffe kleur krijgen. Ook de veren zullen ruw aanvoelen en niet meer strak op elkaar aansluiten.
Je kan erachter komen dat er bloedluis in het hok aanwezig is doordat jouw kippen bovenstaande kenmerken vertonen, maar ook doordat ze niet meer op de zitstokken willen zitten. De parasieten verstoppen zich hier namelijk graag onder, waardoor jouw kippen liever blijven staan.
Gezonde kip verzorgen
Om de gezondheid van jouw kippen te stimuleren, is goed voedsel en voldoende vers drinkwater essentieel. Daarnaast is een goede hygiëne erg belangrijk om parasieten, bacteriën en schimmels buiten de deur te houden. Dit kan je doen door het kippenhok te desinfecteren en goed schoon te houden. Doe dit ook met de drink- en voerbakken!