Herkomst

De Mongoolse gerbil wordt het meest als huisdier gehouden en is hier ook het best geschikt voor. Hier leeft het diertje in de woestijn onder barre omstandigheden. Dit kleine knaagdier is in Nederland gevangen en eerst als proefdier gebruikt. Hier kwam men erachter dat dit dier goed als huisdier te houden is en is hij verder voor dit doeleinde gefokt.

Gedrag

De gerbil leeft in het wild in groepen met veel familieleden. Ze leven hierbij veel in hun zelfgebouwde gangenstelsels en komen daarbuiten om op zoek te gaan naar voedsel. Het liefst blijft de gerbil in het gangenstelsel omdat de droogte en hitte daarbuiten niet lang vol te houden is. Gerbils verzamelen ook veel voedsel, waarvoor zij aparte voorraadkamers aanleggen.

Een groep bestaat vaak uit één paartje met hun nakomelingen uit verschillende nesten. Deze diertjes zijn gedurende de dag afwisselend actief en in rust. Ook overdag kun je dus genieten van de bezigheden van je gerbil. Hierbij heeft je gerbil thuis natuurlijk het liefst een vriendje, net zoals in de natuur.

Voeding

Gerbils eten vooral plantaardige materialen maar kunnen ook dierlijke eiwitten goed gebruiken. In de natuur eten ze vooral zaden en granen, aangevuld met insecten. Er zijn verschillende soorten voeding te krijgen waarin alle nodige voedingsstoffen aanwezig zijn. Er is speciale gerbil voeding maar er is ook knaagdiervoeding die onder andere voor gerbils geschikt is. Raadpleeg hiervoor de verpakking. Voorzie je gerbil ook de hele dag door van vers, schoon drinkwater.

BESTEL HIER JOUW GERBILVOER

Huisvesting & verzorging

Gerbils worden veel in gesloten plastic of glazen bakken gehouden. Dit is handig omdat gerbils nogal eens willen knoeien wanneer zij in de bodembedekking gaan graven. Ook zijn gerbils behendige springers waarvoor een gesloten bovenkant van het verblijf is aan te raden. Zorg dan wel dat een gedeelte van het verblijf uit gaas of ander luchtdoorlatend materiaal bestaat waardoor voldoende ventilatie plaatsvindt. Je gerbil is erg blij met een dikke laag bodembedekking zodat hij lekker kan blijven graven. Zand is niet erg praktisch en tunnels van zand storten gemakkelijk in. Er zijn gelukkig veel alternatieven te krijgen zoals zaagsel, hennepvezel en katoenvezel. Om je gerbils makkelijker tunnels te laten graven, is het handig om hooi te mengen door het strooisel. Hierdoor worden gangen steviger en het hooi wordt ook gebruikt om op te knabbelen. Je gerbil heeft daarbij graag een zandbad om zijn vacht te verzorgen. Hiervoor is speciaal zand te krijgen.

Maak het hele verblijf minimaal één keer in de week schoon en vervang daarbij alle bodembedekking zodat dit weer lekker fris is. Omdat gerbils graag nestjes maken, worden ze erg blij als je ze nestmateriaal aanbiedt. Dit is te krijgen bij de dierenspeciaalzaak. Ook kant en klare nestjes uit natuurlijke materialen zijn te gebruiken. Wanneer je een huisje of nestje aanschaft, let dan goed op het materiaal.

Er gaat geheid geknaagd worden dus zorg voor hout of een ander knaagbaar materiaal en dus liever geen plastic. Een looprad is geen overbodige luxe voor een gerbil.  Hij zal dankbaar gebruik maken van de mogelijkheid om zijn pootjes te strekken. Houd rekening met het materiaal; gerbils knagen graag en hebben smalle pootjes. Met speelgoed kun je je gerbil bezig en actief houden. Vooral klimspeelgoed valt in de smaak en ook tunneltjes en andere kruipruimtes worden gewaardeerd. Om de aankleding van het verblijf wat te bespraken, is het verstandig speciaal knaagmateriaal aan te bieden. Hier zijn veel verschillende natuurlijke materialen en speciale snacks voor te krijgen. Zo houdt je gerbil ook zijn gebit in goede conditie.

BESTEL HIER JOUW GERBILSPEELGOED

Gezondheid & ziekte

Bij een goede verzorging zal je gerbil over het algemeen goed en gezond blijven. Tandproblemen kunnen voorkomen wanneer er te weinig knaagmogelijkheden zijn of een gebitsafwijking aanwezig is. Dit is te verhelpen door de dierenarts. Ook de nagels kunnen te ver doorgroeien; deze kun je eenvoudig zelf bijknippen.

Het is verstandig parasieten tegen te gaan met middelen die bij de dierenspeciaalzaak te krijgen zijn. Bij eventuele schimmels of mijten kun je hier ook terecht voor bestrijdingsmiddelen. Let altijd goed op de dosering en indicaties van deze middelen.

Het komt voor dat gerbils een soort epileptische aanval krijgen. Dit is niet echt een ziekte maar wordt vaak opgewekt door te veel stress. Ook kannibalisme komt voor bij gerbils, waarbij jonge of pasgeboren dieren worden opgegeten. Dit kan komen door een gebrek aan voedingsstoffen bij de ouders; door een afwijking van de jonge dieren of doordat het verblijf te vol is en er teveel dieren aanwezig zijn. Zie je afwijkend gedrag bij je dier of heeft hij duidelijk ergens last van, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

BESTEL HIER ALLE GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Afhankelijk van ras en kleur kosten gerbils ongeveer €10 tot €50. Een ruime kooi is verkrijgbaar vanaf €80. Houd wel rekening met plastic kooien, aangezien gerbils graag alles onderzoeken met hun tanden. Bodembedekking, gerbilvoer en snacks varieert in prijs, maar het komt gemiddeld uit op zo’n €25 tot €30 per maand. Variabele kosten, bijvoorbeeld dierenartskosten kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een gerbil kan 4 à 5 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL HIER ALLES VOOR JOUW GERBIL
null

Meer informatie over knaagdieren

Voor meer informatie over knaagdieren klik je hier.