Herkomst

De goudvis is te vinden in verschillende soorten met verschillende eigenschappen. De oorsprong van de goudvis ligt in China, waar karpersoorten werden geselecteerd op speciale kleuren.  De “gewone” goudvis en ook de sluierstaart komen veel voor. Verdiep je goed in de soort vis die je hebt. Sommige goudvissoorten kunnen erg groot worden en zijn daarom niet geschikt voor een klein aquarium of horen eigenlijk in de vijver thuis. Je kunt hier meer lezen over de goudvis die in een vissenkom of aquarium wordt gehouden.

Huisvesting & verzorging

Vissen kunnen het best in een aquarium leven, waar voldoende ruimte is om te zwemmen en te groeien. Het voordeel van een aquarium of een rechthoekige bak, is de circulatie van het water en daarmee de kwaliteit van het water en de zuurstofvoorziening. Wil je toch een ronde vissenkom gebruiken? Gebruik dan een moderne variant waarin voorzieningen aanwezig zijn om het water op de juiste manier te laten circuleren. Let er ook op dat je dan een grote maat kiest.

De waterkwaliteit is van grote invloed op de gezondheid en het welzijn van je goudvis. Voordat je je goudvis in zijn nieuwe verblijf plaatst, moet het water al aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij de dierenspeciaalzaak zijn verschillende producten te krijgen om je water voor te bereiden op de komst van je goudvis. Dit zorgt ervoor dat kraanwater wordt omgezet in kwalitatief vissenwater. Laat je vis bij thuiskomst in het reiszakje en hang dit zakje eerst in het aquarium. Voeg vervolgens één of meerdere malen een klein beetje aquariumwater toe aan het zakje. Na ongeveer een kwartier kun je je vis in het aquariumwater zetten met behulp van een schepnetje. Zo went je vis langzaam aan het nieuwe water.

De inrichting van het aquarium kun je helemaal naar eigen smaak bepalen. Gebruik wel decoratie die speciaal voor aquariumgebruik gemaakt is. Je kunt ook natuurlijke materialen gebruiken zoals stenen en hout. Het is aan te raden dat je de materialen hiervoor uitkookt met water zodat eventuele ziekteverwekkers worden uitgeroeid.
Het is belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is voor je goudvis. Hier kun je voor zorgen door waterplanten in het aquarium aan te brengen en eventueel een luchtpomp te gebruiken. Het water moet ook goed schoon blijven om je goudvis gezond te houden. Er zijn verschillende producten te krijgen om de bodem en de ruiten van je aquarium te reinigen. Ook kun je een filter installeren om het water schoon te houden.

BEKIJK ALLE AQUARIA IN DE WEBSHOP

Voeding

Je goudvis heeft speciaal voer voor goudvissen nodig. Hierin zitten alle voedingstoffen die hij nodig heeft. Je kunt korrels of vlokken kiezen als voer maar ook levend voer of diepgevroren waterdiertjes vindt je goudvis erg lekker. Je goudvis blijft gezond als hij zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten binnenkrijgt. Deze zijn beide aanwezig in een compleetvoer. Let er altijd op dat het voer binnen enkele minuten wordt opgegeten. Wanneer er te veel overblijft, raakt het water vervuilt door de voedselresten. Ook kan je goudvis zichzelf gemakkelijk overeten. Je kunt je goudvis 2 keer per dag tot 1 keer per 2 dagen voeren. Ga je op vakantie? Hier zijn handige voerblokjes voor te krijgen die langzaam oplossen en je goudvis zijn dagelijkse hoeveelheid voer geven.

BESTEL VISSENVOER IN DE WEBSHOP

Gezondheid & ziekte

Je kunt ziektes bij je goudvis herkennen door zijn gedrag. Zwemt je vis op een andere manier dan normaal of is hij minder actief? De kans is groot dat hij iets onder de leden heeft. Ook kun je aandoeningen constateren doordat je aan de buitenkant van je vis afwijkende zaken tegenkomt. Wanneer je meerdere vissen hebt waarvan er één ziek is, is het verstandig deze apart te houden van de rest. Zo voorkom je besmetting. Ga bij ziekte eerst na of er iets mis is met het water waar je vis in zwemt. Controleer of dit schoon genoeg is en gebruik eventueel een watertest om de waardes te meten. Je kunt dit ook laten doen bij de dierenwinkel. Hier kun je ook informatie inwinnen over medicatie. Er zijn verschillende middelen aanwezig om ziektes bij je vis te bestrijden of het water te optimaliseren zodat je vis zich weer snel goed voelt.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. De inrichting van het aquarium zal af en toe aan vervanging toe zijn en waterverzorgingsproducten gebruik je regelmatig opnieuw. Ook kan het zijn dat je vis ziek wordt en er kosten voor geneesmiddelen worden gemaakt. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je vis en het schoonhouden van het aquarium.

Een goudvis kan wel meer dan 15 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BEKIJK ALLE VISPRODUCTEN IN DE WEBSHOP