Menu

Hamsters zijn één van de populairste knaagdieren die als huisdier worden gehouden. Deze knaagdieren vinden een thuis bij duizenden huishoudens in Nederland. Wil je een hamster kopen of wil je meer weten over de hamster? Lees dan snel verder!

info

Hamster kopen? Denk goed na en bereid jezelf goed voor!

Wil je een hamster kopen? Denk goed na of een hamster in je leven past en zorg ervoor dat het geen impulsaankopen is. Koop bijvoorbeeld geen vriendje voor je hamster, aangezien hamsters solitair leven. Bezoek één van onze Pets Place winkels voor advies op maat.
ZOEK EEN PETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Herkomst

De hamster komt voor in verschillende soorten en maten. De grote Syrische hamster of goudhamster is afkomstig van vlaktes in Syrië en Turkije. Daarnaast zijn er verschillende soorten dwerghamsters als de Russische, Chinese, Roborovski en Campbelli dwerghamster, waarvan de Russische het meest als huisdier wordt gehouden.

De gedrag van een hamster

Het gedrag van de hamster is in een paar woorden te beschrijven: solitair, nachtdier en hamsteren. Lees hier de belangrijkste eigenschappen van het gedrag van een hamster.

De hamster leeft solitair

Hamster zijn solitair levende dieren. Ze zullen de aanwezigheid van een andere hamster niet waarderen. Gevechten ontstaan en kunnen leiden tot dodelijke gevolgen Ook een man en vrouw samen is enkel voor de paring, daarna zullen zij weer gescheiden moeten worden gehouden. Ook dwerghamsters moeten apart gehouden worden, hoe groot het hok ook is. Het risico is te groot dat het fout kan gaan. 

Het kan daarnaast lastig zijn om een hamster tam te maken, omdat daar veel geduld voor nodig is. Benader je hamster altijd rustig en liever niet direct van boven.

De hamster is een nachtdier

Overdag rust de hamster en ’s avonds actief worden. Er zijn soorten die ook overdag korte tijd actief zijn, waarna ze verder gaan met slapen. Het is voor hamsters heel belangrijk om niet gestoord te worden tijdens het slapen. Deze rust is nodig voor de gezondheid en bovendien kunnen hamsters bijten wanneer ze hierbij worden gestoord.

Hamsters leven vooral op de grond maar er zijn soorten die ook behendig kunnen klimmen. Alle hamstersoorten kunnen “hamsteren” waarbij grote hoeveelheden voedsel in de wangzakken kunnen worden meegenomen om een voorraadje mee te nemen naar het hol. Je zult dan ook vaak een voorraadje voer vinden in het hamsterverblijf.

Voeding van een hamster

Je kunt je hamster het best ’s avonds voeren omdat hij dan actief is. In de natuur is de hamster in de avonduurtjes op zoek naar voedsel. Het is mogelijk het bakje met voer altijd gevuld te houden, maar houd daarbij ook rekening met de voorraad die je hamster waarschijnlijk al heeft aangelegd tijdens het hamsteren. 

Wat eten hamsters?

Hamsters eten voor het grootste deel plantaardige producten en vullen dit aan met dierlijke eiwitten, vooral uit insecten. Groente en fruit zorgen hierbij voor extra vocht en vitaminen. Let er echter wel op dat het geen giftige stoffen zijn! Lees hier wat giftig is voor knaagdieren. Je kunt voor je hamster speciaal hamstervoer krijgen. Hierin zitten alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Ter aanvulling kun je hem af en toe kleine beetjes groente of fruit geven en speciale hamstersnacks. Ook kun je je hamster een plukje hooi geven. Hij zal hier lekker op knabbelen en kan er gelijk een nestje mee maken. Zorg altijd voor vers en schoon drinkwater in het verblijf van je hamster.

Huisvesting & verzorging van een hamster

Er zijn verschillende hamsterverblijven op de markt en de verzorging van hamsters is anders dan die van andere knaagdieren. Lees hier meer over de huisvesting en verzorging van de hamster.

Het hamsterverblijf

Let bij de keuze voor een verblijf altijd op de ruimte die beschikbaar is voor je hamster. De grote Syrische hamster heeft meer ruimte nodig dan een dwerghamster, maar beide moeten de mogelijkheid hebben om lekker rond te lopen, te klimmen en te graven. Hamsters kunnen zichzelf heel plat maken waardoor ze makkelijk tussen tralies door kunnen, houd daar ook rekening mee bij de keuze voor een verblijf. Je kunt ook een terrarium als verblijf voor een hamster gebruiken.

info

De minimale afmeting van een hamsterverblijf.

Verschillende groottes hamsters hebben verschillende minimale afmetingen van de hamsterkooi. Zo is de minimale afmeting van een grote hamstersoort (Goudhamster) 100 x 50 centimeter. De minimale afmeting van een dwerghamsters is 70 x 50 centimeter. Heb je een hok wat minder breed is? Zorg voor extra verdiepingen zodat het leefoppervlakte wordt vergroot.
BEKIJK HAMSTERKOOIEN

De inrichting van het hamsterverblijf

Om het dierwelzijn van je hamster te waarborgen moet je ook goed nadenken over de inrichting van het hamsterverblijf. Let er goed op dat het hamsterverblijf voldoende ventileert en je hamster zo gezonde en frisse lucht krijgt. Tocht is echter ook niet goed voor je hamster: hij leeft het liefst in kamertemperatuur. Op de bodem van je hamsterkooi kun je verschillende soorten strooisel gebruiken. Het is belangrijk dat dit goed absorberend en zachte bodembedekking is. Je kunt een dikke laag strooisel gebruiken als je een hamster hebt die houdt van graven en een hamsterbad met badzand is ook geliefd door de hamster voor de vachtverzorging. Maak het hok in ieder geval wekelijks goed schoon en vervang daarbij het strooisel.

Knagen en bewegen zijn de key

Hamsters knagen graag en zo houden zij ook hun tandjes in goede conditie. Zorg ervoor dat er altijd iets te knagen is voor je hamster. Hier zijn verschillende producten, zoals knaagstenen en wilgentakken, verkrijgbaar en je kunt zo ook afwisselen met verschillende materialen. Ook zijn er snacks te krijgen waar je hamster langere tijd op kan knagen.

Een looprad is welkom bij de meeste hamsters, want op die manier kunnen ze lekker blijven bewegen. Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.

BEKIJK INRICHTING VOOR HET VERBLIJF

Gezondheid & ziekte van een hamster

De tanden en nagels van de hamster slijten door gebruik en blijven zo op de juiste lengte. Het kan voorkomen dat de tanden en/of nagels van je hamster te ver doorgroeien, controleer hier regelmatig op. Nagels kun je zelf bijknippen en bij te lange tanden kan de dierenarts hulp bieden. Deze problemen zijn te voorkomen door voldoende ruwe ondergronden voor de nagels en voldoende knaagmateriaal voor de tanden.

Verder kan het voorkomen dat je hamster last krijgt van parasieten. Dit is te voorkomen door hem regelmatig preventief te behandelen. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan kun je bij de apotheek van een dierenspeciaalzaak verschillende middelen vinden tegen onder andere mijten en schimmels. Mocht je hamster ernstige klachten krijgen of duidelijk last hebben ergens van, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

BEKIJK IN DE APOTHEEK VOOR HAMSTERS

Hoeveel kost een hamster?

Afhankelijk van ras en kleur kost een hamster ongeveer €10,- tot €15,-. Een hok, inclusief huisje, voerbakje en looprad is verkrijgbaar vanaf €50,- tot €100,-. Er zijn kleinere verblijven beschikbaar die je kan koppelen tot een groter verblijf. Bodembedekking, hamstervoer en snacks varieert in prijs, maar komt gemiddeld uit op zo’n €20,- tot €25,- per maand. Variabele kosten, bijvoorbeeld dierenartskosten, kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Hoe oud wordt een hamster?

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een hamster kan 2 à 3 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar via een dierenasiel of via verhuisdieren.nl.

info

Informatie knaagdieren

LEES MEER ADVIES