Herkomst
Kwartels zijn hoenderachtigen die behoren tot de familie der fazantachtigen. Het zijn de kleinste hoenderachtigen en vallen onder de siervogels. Vrijwel alle kwartels die als huisdier worden gehouden zijn zogenaamde oorspronkelijke soorten, wat inhoudt dat deze dieren in hun vorm en gedrag nog natuurlijke vogels zijn. Het zijn levendige vogels die geschikt zijn om in een groepje in een grote volière of kwartelhok te houden. Er bestaan allerlei soorten kwartels, zoals boomkwartels, kuifkwartels en grondkwartels.
Voeding
Kwartels kun je het beste een volledige siervogelvoeding geven. Dit is verkrijgbaar in korrel- en kruimelvorm. Kippenvoer is ongeschikt voor kwartels aangezien ze in het algemeen veel minder eieren leggen dan kippen, en behoefte hebben aan andere voedingsstoffen. Als voerbak zijn trogjes, platte voerbakjes en voersilo’s geschikt. Geef je kwartels zoveel voer dat ze de hele dag genoeg hebben en het voer ’s avonds op is. Als bijvoeding kun je groenvoer, wormen of een beetje graan geve. Met name kuifkwartels zijn gek op groenvoer. Geschikte bijvoeding is bijvoorbeeld vogelmuur, fris jong gras, sla, wortel of meloen. Meelwormen of buffalowormen mogen in kleine hoeveelheden worden bijgevoerd.
Zorg altijd voor een bakje grit. Dit zorgt voor voldoende kalkopname en een goede vertering van het voedsel. Vers drinkwater is belangrijk; geef je vogels dagelijks schoon, vers drinkwater. Kwartelkuikens kunnen het beste gevoerd worden met opfokmeel of –kruimel voor siervogels. Meng het voer met een beetje fijne maagkiezel. Vanaf twee à drie weken leeftijd kun je overstappen op meel of korrel, in het begin wat gemalen, voor volwassen siervogels. Na een aantal weken kun je gaan bijvoeren van fijn geknipt groenvoer.
Huisvesting & verzorging
Kwartels zijn sociale dieren en leven daarom graag in groepen. Deze groepen bestaan uit meerdere hennen met eventueel één haan. Ook kunnen verschillende soorten kwartels samen gehouden worden. Vaak worden kwartels in een volière gehuisvest samen met andere exotische vogels of kleine duiven. Daarnaast zijn er ook speciale kwartelhokken verkrijgbaar. De meeste kwartels leven buiten, maar de Chinese dwergkwartel kan ook binnen gehuisvest worden. Zorg ervoor dat het verblijf droog en tochtvrij is. Het is belangrijk dat er voldoende licht binnenkomt, en dat de kwartels een schuilplaats hebben waar ze kunnen zitten. Dit kan gecreëerd worden door middel van stukken boomschors, dakpannen, bloempotten of struikjes (zonder bessen!).
Als bodembedekking is schoon, scherp zand geschikt. Andere materialen die geschikt zijn zijn gehakseld stro, hennepstro, en houtkrullen. Plaats in het hok dan wel een zandbad.
Gezondheid & ziekte
Zieke kwartels kun je herkennen aan een verandering in hun gedrag; ze zijn suf, komen niet snel naar de voerbak, zonderen zich af en zitten bol. Ook ziet hun verenkleed er dof en rommelig uit. Inwendige parasieten die problemen kunnen geven zijn wormen en coccidiën. Vaak zijn kwartels hiermee besmet, zonder dat ze verschijnselen vertonen. Daarom is het verstandig om regelmatig de mest van je dieren te laten controleren door een dierenarts. Wormen en coccidiën zijn eenvoudig te behandelen.Ook kunnen kwartels last hebben van uitwendige parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Hiervoor zijn middelen verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak, maar het kan vaak ook voor een groot deel bestreden worden door de kwartel zelf. Kwartels nemen meerdere malen per dag graag een zandbad om zo de parasieten te bestrijden.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.
Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een kwartel in gevangenschap kan zo’n vijf jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.