Herkomst

De rode rattenslang, ook wel korenslang genoemd, is de meest voorkomende rattenslang die als huisdier wordt gehouden. Het is een beweeglijke wurgslang die voorkomt in verschillende, mooie kleurvarianten. Van oorsprong komt de rattenslang voor in het zuidwesten van de VS en in het noorden van Mexico. Hij is ’s avonds en ’s nachts actief en jaagt op knaagdieren en vogels.

Gedrag

De rattenslang is een beweeglijke, nieuwsgierige slang. Hij is meester in ontsnappen en is gek op klimmen. Een goed afgesloten terrarium is daarom erg belangrijk. Rattenslangen zijn gemakkelijk te houden, stressbestendig en nauwelijks agressief.

Voeding rattenslang

Je kunt een rattenslang het beste muizen voeren. Een pasgeboren rattenslang zal na vijf tot tien dagen vervellen, daarna kun je hem voor het eerst voeren met een babymuis. Voer in het begin elke drie tot vijf dagen. Naarmate je slang groeit, ga je over op steeds wat grotere muizen en verlaag je de voerfrequentie. Een volwassen rattenslang geef je een keer per week of per twee weken volwassen muizen. De meeste rattenslangen kunnen wennen aan dode voederdieren, zodat je ze diepgevroren in kunt kopen. Laat ze goed ontdooien en op kamertemperatuur komen. Koop de voedseldieren altijd bij een dierenspeciaalzaak; dieren die je zelf vangt kunnen parasieten en bacteriën bij zich dragen.

Huisvesting & verzorging

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken, zorg dus dat je goed bent voorbereid voordat je een slang aanschaft.

null

Zorg voor voldoende ruimte!

Een terrarium voor een rattenslang dient minimaal 75 liter aan inhoud te hebben. Zorg er ook voor dat het niet te laag is, de slang houdt namelijk van klimmen! Sluit het terrarium wél goed af, het is namelijk een meester in ontsnappen!

Zet het terrarium op een rustige, stabiele plek en uit de zon. De dagtemperatuur van het terrarium moet tussen de 24 en 30 graden Celcius liggen. Onder de warmtelamp of warmtemat mag het warmer zijn. ’s Nachts mag de temperatuur zakken tot ongeveer 21 graden. Zorg voor voldoende verlichting in het terrarium en let er op dat je slang zich niet kan branden aan de lampen.

Gezondheid & ziekte

Gezonde rattenslangen hebben een schone, stevige huid zonder mijten, een schone cloaca, kijken helder uit de ogen en zijn alert. Slangen kunnen last hebben van schimmel- of bacteriële infecties, wormen, mondrot, slechte vervelling en legnood. Als je slang slecht eet, slecht vervelt, braakt of zich anders gedraagt, kan er wat aan de hand zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. De inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een rattenslang wordt in gevangenschap maximaal 15 jaar oud en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BEKIJK ALLE REPTIELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over reptielen

Wil je meer informatie over verschillende soorten reptielen? Klik dan hier.