Menu

Herkomst

Van oorsprong leeft de muis op steppen en vlaktes in warme gebieden. Dit diertje past zich makkelijk aan en is daarom nu overal te vinden. De muizensoort is vaak vernoemd naar de directe leefomgeving van het beestje. Zo zijn er woestijnmuizen, veldmuizen en huismuizen. De kleurmuis is de soort die veel en ook al lang als huisdier wordt gehouden.

Gedrag

Muizen zijn erg actieve en bovendien hele slimme diertjes. In de natuur leven muizen in groepjes binnen een bepaald gebied. Ze communiceren daarbij veel met elkaar door geur en geluid. Overdag zijn muizen vaak aan het slapen of rusten met af en toen een kleine activiteit tussendoor. In de avond worden deze dieren echt actief en ze gaan dan graag klimmen, spelen, nestjes bouwen of elkaar wassen. Het sociale gedrag speelt een grote rol en het is dan ook af te raden een muis alleen te houden.

Houd er rekening mee dat muizen zich heel snel kunnen voortplanten. Meerdere vrouwtjes bij elkaar houden gaat beter dan meerdere mannetjes in één verblijf.

Voeding

Van nature eet de muis heel gevarieerd, afhankelijk van het voedsel dat hij kan vinden. Zijn menu bestaat uit granen en zaden, aangevuld met dierlijke eiwitten, vooral uit insecten. Deze voedingsbronnen zijn terug te vinden in speciaal muizenvoer. Je kunt dit voer aanbieden in complete brokjes en er zijn ook lekkere mixen van verschillende ingrediënten te krijgen. Deze voeding is nodig om je muis alles binnen te laten krijgen wat hij nodig heeft. Ter aanvulling zijn er verschillende snacks te krijgen waar je muis lekker lang mee bezig is. Naast deze voeding heeft je muis de hele dag door de beschikking tot vers water nodig.

BESTEL HIER MUIZENVOEDING

Huisvesting & verzorging

Je muis heeft een ruim verblijf nodig om actief in te kunnen zijn. Je kunt hiervoor een (gedeeltelijk) dichte bak kiezen of een kooi met een kleine tralie afstand. Muizen houden van klimmen en kruipen graag door tunnels en andere obstakels. Geef ze dan ook speelgoed en gebruik het liefst een verblijf waar ze ook de hoogte in kunnen. Omdat muizen zo handig en klein zijn, worden dichte glazen verblijven ook gebruikt. Hierbij moet de bovenkant van het verblijf wel open genoeg zijn om voor voldoende frisse lucht te zorgen.

Als bodembedekking hebben muizen zacht, absorberend materiaal nodig zoals hennepstrooisel of vlas. Met een dikke laag strooisel om in te graven maak je je muis erg blij. Ook kun je nestmateriaal in het verblijf leggen met natuurlijk ook verschillende schuilplaatsen en/of huisjes waarin je muis dit kan gebruiken.

Om te voorkomen dat het drinkwater van je muis vies wordt, kun je een drinkflesje gebruiken. Het verschonen van het hok moet in ieder geval wekelijks gebeuren. Muizen zetten graag hun geur af in hun leefomgeving en plassen hierbij overal. Je kunt dit verminderen door een gedeelte van het oude strooisel in het hok te laten wanneer je nieuwe bodembedekking toevoegt.

BESTEL HIER JOUW MUIZENKOOI

Gezondheid & ziekte

Muizen zijn erg gevoelig voor invloeden van hun omgeving. Wanneer er niet voldoende frisse lucht in het verblijf kan komen, kan je muis last krijgen van zijn luchtwegen. Dit kan ook het geval zijn bij tocht. Je muis heeft het niet graag koud; hier kan hij zelfs ziek van worden. Zorg daarom dat je muis bij kamertemperatuur wordt gehouden zonder teveel schommelingen in temperatuur.

Zorg dat het verblijf altijd goed schoon is om verdere gezondheidsproblemen te voorkomen. Houdt de huid van je muis goed in de gaten. Wanneer je voor een schone omgeving zorgt, zal je muis niet snel problemen krijgen. Toch kan het zo zijn dat je muis jeuk of een schilferige huid krijgt. Hiervan kunnen mijten of schimmels de oorzaak zijn. Tegen deze problemen zijn middelen te krijgen bij de dierenspeciaalzaak. Bij twijfel over de gezondheid van je muis kun je altijd de dierenarts raadplegen voor advies.

BESTEL HIER ALLE GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Afhankelijk van ras en kleur kost een muis ongeveer €10 tot €15. Een ruime kooi is verkrijgbaar vanaf €30. Bodembedekking, muizenvoer, snacks en speeltjes variëren in prijs, maar komen gemiddeld uit op zo’n €15 tot €20 per maand. Variabele kosten, bijvoorbeeld dierenartskosten, kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een muis kan 2 à 3 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over knaagdieren

Meer informatie over knaagdieren vind je hier.