Herkomst

De rat komt overal ter wereld voor omdat dit diertje zich uitstekend weet aan te passen aan veel verschillende omstandigheden. Vooral de bruine rat wordt veel gezien. Deze rat werd en wordt vooral als ongedierte gezien en bestreden. De varianten met bijzondere kleuren werden vroeger gevangen en hier werd verder mee gefokt. Uit deze dieren zijn de tamme ratten ontstaan die we nu kennen, in veel verschillende kleurslagen.

Gedrag

De rat is een heel slim dier dat graag bezig is en ook graag aandacht krijgt van zijn baasje(s). Ratten zijn erg sociaal en het is dan ook aan te raden je rat nooit alleen te houden. In het wild vormen ratten vaak groepen met zowel mannen als vrouwen waarin er altijd één man de baas is. Als je ratten bij elkaar zet moeten zij even bepalen wie de baas is. Gaan ze langer door met vechten, dan kun je ze beter uit elkaar halen.

Ratten zijn gedurende de hele dag (en nacht) wisselend actief en weer aan het rusten. Ze besteden veel tijd aan sociaal gedrag en het spelen met en verzorgen van soortgenoten. Verder spelen ze graag met voorwerpen en ontdekken graag nieuwe dingen. Doordat ratten erg slim zijn, kun je ze zelfs trucjes leren!

Voeding

Ratten zijn omnivoren, wat wil zeggen dat ze zowel plantaardige als dierlijke producten eten. Het grootste gedeelte van hun natuurlijke dieet bestaat uit granen en zaden, aangevuld met insecten, eieren en kleine dieren. Je rat heeft dus ook bij jou thuis een gevarieerde voeding nodig met alle noodzakelijke voedingsstoffen. Deze zijn aanwezig in de verkrijgbare rattenvoeding van verschillende merken. Aanvullend zijn er verschillende snacks te krijgen voor je rat. Hierin is veel variatie qua ingrediënten zodat je zelf kunt kijken wat je rat het lekkerst vindt.

Er zijn ook snacks waar je rat lang mee bezig kan zijn en waarmee je dus verveling kunt voorkomen. Ook zal je rat smullen van kleine beetjes (vers) groente en fruit. Schoon en vers drinkwater moet altijd aanwezig zijn in het verblijf van je rat.

BESTEL HIER RATTENVOEDING

Huisvesting & verzorging

Het verblijf van je rat moet groot genoeg zijn om je rat te kunnen laten rondlopen, klimmen en spelen. Je kunt hiervoor een dichte bak gebruiken maar ook een traliekooi voldoet aan de eisen. Wanneer je voor een dicht materiaal kiest, zorg er dan voor dat een gedeelte van open materiaal is gemaakt voor voldoende frisse lucht.

De bodem van de kooi bedek je met houtvezel. Je rat zal altijd urine verspreiden door het verblijf om zijn geur eraan te geven. Naast deze kleine plasjes, kan je rat zindelijk worden gemaakt om in een bepaalde hoek zijn behoefte te doen. De bak moet minimaal 1 keer per week en het liefst vaker schoongemaakt worden.

Je kunt het hok inrichten met verschillend speelgoed in klimmaterialen. Ook heeft je rat graag plekjes waar hij in kan kruipen en zich kan verstoppen. Wanneer je nestmateriaal aanbiedt, zal je rat hier ook graag gebruik van maken. Om vies drinkwater te voorkomen, kun je water aanbieden in een drinkflesje. De kooi kan het best op een hogere plek staan zodat de rat zich veilig voelt. Ook zorg je zo voor minder tocht. Zorg ook voor een constante (kamer) temperatuur en zet je rat niet te dicht bij deuren of ramen of bij de verwarming in de buurt.

BESTEL HIER EEN VERBLIJF VOOR JOUW RAT

Gezondheid & ziekte

Je kunt aan het gedrag van je rat zien of hij lekker in zijn vel zit. Zit hier verandering in? Dan kan er iets mis zijn. Let altijd goed op hoe je rat er uit ziet. Ziet de vacht en huid er kalend, schilferig of dof uit? Het kan zijn dat je rat problemen heeft door schimmels of mijten. Hier zijn producten tegen te krijgen in de dierenspeciaal zaak.

Houdt ook in de gaten hoe de nagels en tanden van je rat er aan toe zijn. Deze slijten op een natuurlijke manier maar kunnen ook te lang worden. De nageltjes kun je zelf bijknippen en het bijwerken van de tanden kan door de dierenarts gedaan worden. Zorg hierna dan voor de materialen voor het natuurlijke slijtproces. Natuurlijk kan je rat ook ziek worden door andere oorzaken. Wanneer je ziet dat je dier ergens last van heeft of je ziet een gedragsverandering, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor passend advies.

BESTEL HIER GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Afhankelijk van ras en kleur kost een rat ongeveer €10 tot €20. Een ruim hok is verkrijgbaar vanaf €90. Bodembedekking, rattenvoer en snacks varieert in prijs, maar komt gemiddeld uit op zo’n €20 tot €25 per maand. Variabele kosten, bijvoorbeeld dierenartskosten,kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een rat kan 3 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BEKIJK HIER ALLE PRODUCTEN VOOR KNAAGDIEREN
null

Meer informatie over knaagdieren

Voor meer informatie over knaagdieren klik je hier.