Herkomst

Het konijn komt van oorsprong uit Spanje en leeft tegenwoordig in vrijwel alle droge gebieden met open vlaktes of open bosgebieden. Nadat konijnen enkel voor de het vlees en de vacht werden gehouden, zijn zij nu ook veel bekend als gezelschapsdier.

Gedrag

Het konijn in het wild leeft in grote groepen die zich in holen met aansluitende gangenstelsels verschuilen. Hierbij blijven de dieren vaak in de directe omgeving van het hol om zich snel te kunnen verstoppen. Je konijn voelt zich dan ook het beste als hij in een veilige omgeving, met schuilmogelijkheid en andere dieren verblijft.

Een combinatie van één mannetje en één vrouwtje gaat vaak het best samen. Dit hangt ook af van de socialisatie en hoe je konijn voor aanschaf werd gehouden. Houd er rekening mee dat je konijn een echt vluchtdier is. Ga rustig met hem om en laat hem langzaam aan je aanwezigheid en het aaien wennen.

Voeding

Konijnen hebben veel vezelrijk voedsel nodig om hun gebit en darmen in goede gezondheid te houden. Het liefst heeft je konijn de hele dag beschikking over vers hooi. Om hem verder alle benodigde voedingsstoffen te geven, heeft hij compleet konijnenvoer nodig. Deze voeding is te krijgen in brokjesvorm en in muesli en kun je in kleine porties per dag geven. Hierbij kun je je konijn groente en fruit in kleine porties geven ter afwisseling. Win van tevoren informatie in over eventuele giftige soorten. Je konijn moet ook de hele dag beschikking hebben over vers en schoon water.

BESTEL HIER KONIJNENVOEDING

Huisvesting & verzorging

Je konijn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. Er moet dan wel voldoende tijd zijn om te wennen aan de temperatuur en het eventueel aangroeien van de wintervacht. Zorg ervoor dat het konijnenhok altijd droog en schoon is en er voldoende stro of ander materiaal is waarmee het konijn zich warm kan houden. Konijnen kunnen slecht tegen schommelingen in temperatuur en ook tocht is niet gezond.

Naast voldoende hooi om te knabbelen, kun je in het hok ook knaagmogelijkheden aanbieden. Hier zal je konijn zichzelf mee zoet houden en zo onderhoud hij ook zijn tanden. De bodem van het hok of de kooi moet voorzien zijn van zacht, absorberend strooisel zoals vlas, hennepstrooisel, stro of zaagsel. Ook kun je een konijnentoilet gebruiken en je konijn zindelijk maken. Een hok of kooi is doorgaans niet groot genoeg voor een konijn om voldoende te bewegen. Zorg daarom voor ren of uitloop waarin het konijn lekker kan rondlopen en ook eens een sprintje kan trekken. Je kunt je konijn ook los in huis of in de tuin laten lopen wanneer er een gebied goed is afgezet.

Het is verstandig je konijn regelmatig te borstelen, vooral in de ruiperiode als hij veel haar verliest. Een langharig konijn moet vaker geborsteld worden om klitten en vuil uit de vacht te verwijderen. De nagels van je konijn mogen niet te lang worden en zullen soms moeten worden geknipt, afhankelijk van de natuurlijke slijtage.

Gezondheid & ziekte

Wanneer je goed let op alle aspecten van de verzorging van je konijn, zal hij over het algemeen goed gezond blijven. Houd je konijn altijd goed in de gaten om te zien of er iets mis is. Controleer regelmatig of je konijn goed eet en drinkt en zich zoals normaal gedraagt. Het komt voor dat een konijn, door een te klein of vies hok, een vieze vacht met uitwerpselen krijgt. Dit vormt een groot gezondheidsrisico en moet voorkomen worden door een goede hygiëne.

Ook de tanden moeten gecontroleerd worden. Wanneer deze te lang zijn kan de dierenarts hulp bieden. Huidproblemen als jeuk en irritatie kunnen ontstaan door schimmels of mijten. Ook tegen oogirritatie zijn druppels verkrijgbaar. Let bij zelfzorg altijd op de juiste dosering van de medicatie en laat je goed voorlichten. Wanneer klachten lang aanhouden, snel verergeren of je konijn veel last heeft, win dan altijd advies in bij een dierenarts.

BESTEL HIER ALLE GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Afhankelijk van het ras kost een konijn tussen de €25 en €50. De prijs van een hok of kooi varieert, maar begint bij ongeveer €40. Dat is dan een hok waar in elk geval een grote ren bij moet; een flink formaat hok is duurder. Bodembedekking varieert in prijs, maar komt gemiddeld op zo’n €15 per maand voor twee konijnen. Voor het konijnenvoer en hooi kom je uit op €20 tot €25 euro per maand. Variabele kosten, zoals inenting, chippen en dierenartskosten kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een konijn kan 15 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL HIER ALLES VOOR JOUW KONIJN
null

Informatie knaagdieren

Voor meer informatie over alle knaagdieren klik je hier.