Herkomst
De valkparkiet komt in het wild voor in het drogere binnenland van Australië. Valkparkieten worden zo’n 30 centimeter lang en wegen zo’n 80 tot 110 gram. Ze zijn overwegend grijs met witte vlekken op de vleugels. Ze hebben een lange staart, welke in een punt loopt.
Het mannetje heeft vaak een bleekgele kop en een opvallend rechtopstaande kuif, en met oranjerode vlekken op de wangen. Bij het vrouwtje is het geel en rood wat doffer van kleur. Daarnaast heeft het vrouwtje vaak een regelmatig patroon van horizontale donkere strepen op de buitenste staartveren. De valkparkiet behoort, in tegenstelling tot wat zijn naam suggereert, niet tot de parkieten maar tot de kaketoes.
Gedrag
De valkparkiet is een sociale en slimme vogel die veel aandacht nodig heeft. Je kunt de valkparkiet het beste in een koppel houden omdat ze zich anders snel gaan vervelen. Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter. Let er wel op dat een valkparkiet hard kan bijten.
De valkparkiet is sociaal en nieuwsgierig van aard, en als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt, zal hij zelf het initiatief nemen. Valkparkieten vinden het leuk om veel verschillende geluidjes te maken. Ze kunnen zachtjes kletsen, maar kunnen ook flink schreeuwen of zelfs proberen om jou na te praten. Geef je valkparkiet voldoende afleidingsmogelijkheden, ze vinden het ontzettend leuk om dingen te leren en te ondernemen.
Voeding
Een valkparkiet kun je het beste een gevarieerd menu van pellets, parkietenzaad, groenten en vruchten geven. Daarnaast kun je ze als lekkernij af en toe wat zaden en noten geven, of wat trosgierst. Het is belangrijk dat je vogel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Geef je je valkparkiet geen pellets maar een zadenmengeling, zorg dan altijd dat er eivoer beschikbaar is.
Zorg voor dagelijks schoon drinkwater, en geef om de week grit. Daarnaast is het verstandig om sepia in het verblijf van je valkparkiet te hangen; hiermee kan je vogel zijn snavel slijpen, en krijgt hij voldoende kalk binnen.
Huisvesting & verzorging
Valkparkieten leven niet graag alleen, zorg dus voor één of meerdere soortgenoten. Zorg voor een ruim verblijf, dit kan zowel binnen als buiten. Als je er voor kiest om je vogels buiten te huisvesten, zorg dan wel voor een warm en tochtvrij binnenhok zodat je vogels kunnen schuilen voor slecht weer en vorst. Zet het verblijf niet in de directe zon maar wel op een lichte, tochtvrije plek.
Zorg voor voldoende zitstokken, liefst van verschillende diktes. Valkparkieten houden van klimmen en spelen, zorg dus voor voldoende speelgoed, klimtrapjes en afleiding in het verblijf. Zijn je vogels binnen gehuisvest? Onze woonkamers zijn meestal te droog voor valkparkieten. Ze houden van badderen; geef ze daarom regelmatig een bad, neem ze mee onder de douche of sproei ze nat met een plantenspuit.
Gezondheid & ziekte
Parkieten kunnen allerlei ziekten oplopen, bijvoorbeeld de papegaaienziekte, het circovirus of KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom). De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Symptomen lijken op verkoudheid zoals; neusuitvloeiing, moeilijk ademen en ontstoken ogen. Het is een ernstige ziekte welke lastig te behandelen is. Het circovirus veroorzaakt de beruchte snavel- en veerrotziekte (PBFD). De ziekte komt voornamelijk voor bij vogels jonger dan drie jaar. De belangrijkste symptomen zijn kaalheid, een doffe vacht, snavel- en nagelafwijkingen. KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom) wordt veroorzaakt door het Bornavirus. Hierbij worden de zenuwen welke het maag-darmkanaal besturen aangetast.
De kans dat een huiskamervogel ziek wordt is wel wat kleiner dan wanneer je vogel buiten leeft, maar het is goed om je vogel goed in de gaten te houden. Een gezonde parkiet is alert en levendig. Gezonde parkieten hebben een vrij stevige ontlasting met een grijsgroene of bruine kleur. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je vogel eet. Als je vogel bol gaat zitten, dien je direct een dierenarts in de schakelen. Ook neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, zwaar ademen, een dof verenkleed, gele ontlasting of verenplukken zijn aanwijzingen dat er iets mis is met je vogel. Het is verstandig om je vogel jaarlijks te laten checken door een vogeldierenarts.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.
Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig is. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een goed verzorgde valkparkiet kan 15 tot 25 jaar oud worden. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.
Wel interessant over gras parkieten en valkparkieten
Ik kan een 4 manden jonge valkparkiet krijgen, die in dit moment in zijn eentje is.. Hij is grijs van kleur en ik weet niet 100%, of hij bij de valkparkieten gehoord of toch een ander zoort vogel is. Wel heeft hij het uiterlijk van een kaketoe .
Mijn 1e vraag is, hoe lang mag ik hem alleen laten en
De 2de vraag: zijn bij jullie ook deze vogels verkrijgbaar, als ik toch overweeg, een 2de vogel te nemen?
Beste C.,
Of het er echt een valkparkiet is, kunnen wij zonder afbeelding niet zeggen. Valkparkieten zijn zeer sociaal en leven altijd in een paartje (m/m, m/v en v/v kan allemaal meestal wel) of in kleine groepen, dus minimaal een 2e vogel raden wij aan. Hoe langer valkparkieten alleen zitten, hoe eerder deze gewend raken aan de mens (mits ze genoeg aandacht krijgen) en wordt een nieuwe vogel moeilijker geaccepteerd. Daarnaast is het een kwestie van tijd en aandacht hoe snel ze elkaar zullen leren kennen/accepteren. Valkparkieten zijn bij ons te verkrijgen, wellicht niet bij alle fillialen. Vraag bij een Pets Place winkel in de buurt of daar valkparkieten beschikbaar zijn. Succes!
Groet, Dieke van Pets Place
Wanneer begint een baby valkparkiet van 6 weken oud
Te klimmen blijft nog altijd op grond van zijn kooi zitten
Alhoewel hij naar komt op schouder begin al goed te vliegen
Waar ik het toelaat
Maar klimt nog niet op zijn stokjes
Beste Nuyttens Dirk,
Zolang de vogel geen gekke stand van de poten heeft, genoeg kracht in de pootjes heeft en gezond is, moeten jonge valkparkieten met een leeftijd van 6 weken kunnen klimmen. Kijk daarnaast naar de vogelkooi: bevat het verticale spijlen? Dan is klimmen lastiger dan bij horizontale spijlen. Daarnaast kan je ook beginnen met oefenen door een stokje net boven de grond te bevestigen. Is er iets mis met de gezondheid van je vogel? Bezoek de vogeldierenarts. Hopelijk helpen deze tips!
Groet, Dieke van Pets Place
erg handige site ga zelf een valkparkiet aanschaffen binnenkort en weet er nu nog meer over na het lezen van de infromatie hier top website! 🙂