Menu

Herkomst

De kanarie staat bekend om de mooie zang van het mannetje en is daardoor erg geliefd. Het zijn sociale vogeltjes die zowel in huis als in een mooie buitenvolière gehouden kunnen worden. De wilde kanarie komt voor op de Canarische Eilanden en Madeira. Rond 1478 hebben de Spanjaarden de wilde kanarie ingevoerd in Europa. Daar is de kanarie waarschijnlijk gekruist met andere vogels, waaronder de kleinere Europese kanarie.

Gedrag

De mannetjes zingen van nature om de vrouwtjes te imponeren. De zang is deels aangeleerd en deels erfelijk. Kanaries zijn gemakkelijk te houden vogels, ze kunnen prima gehouden worden samen met andere zangvogelsoorten. Kanaries zijn van nature niet agressief, behalve als het om twee mannen in de broedtijd gaat die om een vrouwtje (pop) vechten.

Voeding

Kanaries zijn zaadeters; voor deze vogels zijn er speciale zaadmengelingen verkrijgbaar. Zaden alleen bevatten niet voldoende vitaminen en kalk. Daarom kun je het beste eivoer bijgeven waarin de benodigde vitaminen en mineralen zitten. Geef eivoer het hele jaar door. Daarnaast kun je bijvoeren met onkruidzaden. Ook kun je kanaries groente en fruit bijgeven. Geef nooit avocado! Dit is giftig voor vogels. Geef daarna nooit teveel sla; dit kan diarree veroorzaken.

In plaats van een zaadmengeling kun je natuurlijk ook pellets geven. Het voordeel hiervan is dat vogels dan niet selectief kunnen eten; alle pellets zijn hetzelfde waardoor er minder voedselverspilling ontstaat. Je kunt het beste voer geven wat in één dag vrijwel helemaal opgegeten wordt. Kanaries eten dagelijks tot 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten aangezien ze erg snel verhongeren. Grit en maagkiezel moet altijd aanwezig zijn, zorg daarnaast dagelijks voor schoon drinkwater.

BESTEL HIER JOUW VOGELVOER

Huisvesting & verzorging

Sommige kanariesoorten leven bij voorkeur binnen, maar de meeste kanaries kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Je kunt meerdere kanaries bij elkaar zetten, maar zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, de kans is groot dat ze gaan vechten. Twee vrouwtjes kunnen wel prima samen, en je kunt natuurlijk ook een koppeltje houden. Gaat het om de zang? Dan zul je een mannetje alleen moeten houden.

Het is belangrijk dat je vogel beschikt over een tocht- en vorstvrij nachthok. Als bodembedekking kun je metselzand, schelpenzand of beukensnippers gebruiken. Een kooi voor kanaries moet minimaal twee zitstokken gevallen, van verschillende diktes. Daarnaast is het verstandig om geen ijzeren stang in het hok te plaatsen; dit kan in de winter tot bevriezing van de voet en tenen leiden. Als kanaries binnen worden gehuisvest, is het belangrijk dat ze elke dag ongeveer even lang licht krijgen, gebeurt dit niet, dan heb je kans dat je kanarie blijft ruien. Dek daarom liever de kooi ’s avonds af met een doek. Een periode van 11 uur licht is het beste.

BESTEL HIER ALLE VOGELKOOIEN

Gezondheid & ziekte

Gezonde kanaries maken een levendige indruk en zitten goed in hun verenkleed. Zijn ze mager, of zijn de veren aan de onderzijde van de staart vies? Dan kunnen ze ziekten onder de leden hebben. Een zieke vogel slaapt vaak met opgezette veren en op twee poten op een stok. Ziekten kunnen worden veroorzaakt worden door verkeerde/onvoldoende voeding of infecties. Een aantal bekende kanarieziekten zijn coccidiose (parasiet), zweetziekte (bacteriële darminfectie) en pokken (virusinfectie). Houd een pas aangekochte vogel uit voorzorg een aantal weken apart van de andere vogels. Plaats een zieke vogel ook direct apart van de rest. Heb je het idee dat je vogel zich niet lekker voelt, of echt ziek is? Neem je vogel dan zo snel mogelijk mee naar een vogeldierenarts. Als je vogel genezen is, wacht dan nog een paar weken voordat je hem terug zet bij de andere vogels.

BESTEL HIER ALLE GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een tamme kanarie wordt gemiddeld 12 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL ALLE VOGELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP