Herkomst
De kanarie staat bekend om de mooie zang van het mannetje en is daardoor erg geliefd. Het zijn sociale vogeltjes die zowel in huis als in een mooie buitenvolière gehouden kunnen worden. De wilde kanarie komt voor op de Canarische Eilanden en Madeira. Rond 1478 hebben de Spanjaarden de wilde kanarie ingevoerd in Europa. Daar is de kanarie waarschijnlijk gekruist met andere vogels, waaronder de kleinere Europese kanarie.
Gedrag
De mannetjes zingen van nature om de vrouwtjes te imponeren. De zang is deels aangeleerd en deels erfelijk. Kanaries zijn gemakkelijk te houden vogels, ze kunnen prima gehouden worden samen met andere zangvogelsoorten. Kanaries zijn van nature niet agressief, behalve als het om twee mannen in de broedtijd gaat die om een vrouwtje (pop) vechten.
Voeding
Kanaries zijn zaadeters; voor deze vogels zijn er speciale zaadmengelingen verkrijgbaar. Zaden alleen bevatten niet voldoende vitaminen en kalk. Daarom kun je het beste eivoer bijgeven waarin de benodigde vitaminen en mineralen zitten. Geef eivoer het hele jaar door. Daarnaast kun je bijvoeren met onkruidzaden. Ook kun je kanaries groente en fruit bijgeven. Geef nooit avocado! Dit is giftig voor vogels. Geef daarna nooit teveel sla; dit kan diarree veroorzaken.
In plaats van een zaadmengeling kun je natuurlijk ook pellets geven. Het voordeel hiervan is dat vogels dan niet selectief kunnen eten; alle pellets zijn hetzelfde waardoor er minder voedselverspilling ontstaat. Je kunt het beste voer geven wat in één dag vrijwel helemaal opgegeten wordt. Kanaries eten dagelijks tot 30% van hun lichaamsgewicht en mogen nooit zonder voer zitten aangezien ze erg snel verhongeren. Grit en maagkiezel moet altijd aanwezig zijn, zorg daarnaast dagelijks voor schoon drinkwater.
Huisvesting & verzorging
Sommige kanariesoorten leven bij voorkeur binnen, maar de meeste kanaries kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Je kunt meerdere kanaries bij elkaar zetten, maar zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, de kans is groot dat ze gaan vechten. Twee vrouwtjes kunnen wel prima samen, en je kunt natuurlijk ook een koppeltje houden. Gaat het om de zang? Dan zul je een mannetje alleen moeten houden.
Het is belangrijk dat je vogel beschikt over een tocht- en vorstvrij nachthok. Als bodembedekking kun je metselzand, schelpenzand of beukensnippers gebruiken. Een kooi voor kanaries moet minimaal twee zitstokken gevallen, van verschillende diktes. Daarnaast is het verstandig om geen ijzeren stang in het hok te plaatsen; dit kan in de winter tot bevriezing van de voet en tenen leiden. Als kanaries binnen worden gehuisvest, is het belangrijk dat ze elke dag ongeveer even lang licht krijgen, gebeurt dit niet, dan heb je kans dat je kanarie blijft ruien. Dek daarom liever de kooi ’s avonds af met een doek. Een periode van 11 uur licht is het beste.
Gezondheid & ziekte
Gezonde kanaries maken een levendige indruk en zitten goed in hun verenkleed. Zijn ze mager, of zijn de veren aan de onderzijde van de staart vies? Dan kunnen ze ziekten onder de leden hebben. Een zieke vogel slaapt vaak met opgezette veren en op twee poten op een stok. Ziekten kunnen worden veroorzaakt worden door verkeerde/onvoldoende voeding of infecties. Een aantal bekende kanarieziekten zijn coccidiose (parasiet), zweetziekte (bacteriële darminfectie) en pokken (virusinfectie). Houd een pas aangekochte vogel uit voorzorg een aantal weken apart van de andere vogels. Plaats een zieke vogel ook direct apart van de rest. Heb je het idee dat je vogel zich niet lekker voelt, of echt ziek is? Neem je vogel dan zo snel mogelijk mee naar een vogeldierenarts. Als je vogel genezen is, wacht dan nog een paar weken voordat je hem terug zet bij de andere vogels.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.
Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een tamme kanarie wordt gemiddeld 12 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.
Ik heb een vraag ik heb een man en pop kanarie in een kooie zitten .
Ik heb eerst een man kanarie gekocht toen fluit hij en nieuw heb ik er pop gezet en fluit hij niet meer zoumuw mijn daar antwoord op kunnen geven .
Goedemorgen,
Als je kanarie man niet meer zingt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken waarom jouw mannetje is gestopt met zingen.
1. Er is een verandering in de omgeving. Denk aan de kooi die veranderd is (van plaats) of simpelweg de pop die erbij is gekomen.
2. Het mannetje fluit om een partner te vinden. Het mannetje kan denken dat de partner is gevonden (in de pop) en stopt daarom met fluiten.
3. Het mannetje is in de rui. Je herkent dit door de vele veertjes die je in de kooi kunt vinden en de kale plekken.
Je mannetje zal vanzelf weer beginnen met fluiten. Doet hij dit niet na een langere tijd? Dan kan er iets anders aan de hand zijn waar jouw dierenarts bij kan helpen. In het laatste geval kan je dan contact opnemen met de Vets Place dierenarts!
Heel veel succes en hopelijk zal je kanarie in de toekomst weer flink fluiten!
Groet, Dieke van Pets Place
Dit jaar voor het eerst ’n apart verschijnsel bij drie kanariestelletjes!De mannetjes fluiten prima,de popjes leggen ’n aantal eitjes waarna de mannetjes het broeden overnemen.Na ’n aantal dagen broeden blijkt vervolgens dat de eitjes niet bevrucht zijn,oftewel ze hebben niet gepaard of er is iets anders a/d hand! Mineralen,eivoer,hennepzaad en sepia zijn beschikbaar evenals kanariezaad!
Goedemiddag,
Twee scenario’s zijn mogelijk bij de kanariestelletjes.
1. Wanneer de vrouwtjes voorafgaand aan de kweek worden bijgelicht en hun hok wordt verwarmd, dan zouden ze sneller broedrijp kunnen zijn dan de mannetjes. Vaak wordt een product met extra vitamine E (ferti vit bijvoorbeeld) aan het eivoer of het water toegevoegd om de vruchtbaarheid bij de mannetjes te verbeteren. Ook moet je de eieren die onbevrucht zijn weg te gooien. Het vrouwtje zal nieuwe eieren leggen en deze zullen dan wel bevrucht zijn.
2. Het is vreemd dat het mannetje het broeden overneemt, omdat bij kanaries alleen het vrouwtje broed. Wanneer beiden vogels broeden, kunnen het twee vrouwtjes zijn wat direct ook de onbevruchte eieren verklaard.
Hopelijk heb je antwoord op je vraagstelling. Succes!
Groet, Dieke van Pets Place
Hoi ik heb een vraagje . Heb 3 kanaries 1tje van 1j en dan 2 die ik een maand geleden nog aangeschaft heb. Die laatste2 zijn een koppel en heb intussen 4jongen van 2 weken . De andere omdat ze geen eitjes legde en redelijk agressief reageerde naar de nest van het koppeltje heb ik op aanraden van dierenarts appart gezet in een kooi naast her koppeltje. De dierenarts ging er ook van uit dat het een mannetje zou zijn. Nu 2 dagen geleden heeft ze een eitje gelegd en vandaag nog 1. Ze is dus ook een pop. Maar ze zit nog alleen . Kan ik ze eventueel met nest haar terug bij dat koppeltje zetten of niet vraag mij vooral af oals ze gaat broeden heeft ze niemand om haar te voeden. Ik vermoed dat de eitjes niet bevrucht zijn vermits ze al 2 weken appart zit . Graag advies . Dank u koppeltje zit in binnenvoliere
Goedemiddag,
Dank voor je vraag! Het beste is om het losse vrouwtje niet bij het koppeltje te zetten, maar om het mannetje bij het andere vrouwtje te zetten (anders zullen de eitjes niet bevrucht worden). Daarbij zullen de vrouwtjes gaan vechten als 2 vrouwtjes bij 1 mannetje in dezelfde kooi/volière zitten. Zet het mannetje daarom één dagdeel bij vrouwtje 1 en één dagdeel bij vrouwtje 2. Na een tiental dagen zullen de vrouwtjes eieren leggen en broeden de vrouwtjes deze uit. Wanneer je het mannetje erbij laat zitten zal deze ook helpen om de jongen te voeren maar dat is niet noodzakelijk, vandaar dat je het mannetje gemakkelijk kunt verplaatsen van vrouwtje naar vrouwtje 2. Hopelijk is je vraag beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place
Mag kanariepop in bad,als ie nog jonge in nest heeft liggen.
Beste Annemarie,
Dat mag zeker, de kanariepop weet zelf het beste wat goed of slecht voor haar jongen. Als ze ervoor kiest te gaan baden, wat zeker de eerste week niet zal gebeuren, is dat prima. Het wel of niet in bad gaan is juist een graadmeter van gezondheid bij vogels. Is de conditie niet goed? Dan zal een vogel nooit in bad gaan. Hopelijk is je vraag hierbij beantwoord!
Groet, Dieke van Pets Place
Ik heb 2jaar een pop alleen zitten. Nu heeft ze 3 eieren gelegd, na 2 weken heb ik ze weggegooid. Daardoor is ze 2 dagen van in de war geweest. Nu is ze in hetzelfde bakje weer touwtjes enz aan het leggen. En ze gaat er steeds weer in en gaat dan als het ware plat op buik heel druk bewegen. Is het beter als ik er een mannetje of pop bij zet?? En als ze alleen blijft wel of niet spiegeltje ophangen?? Vorige spiegel weggehaald, maar ze maakt hele lieve geluidjes tegen haar evenbeeld. Weet niet wat beter is. Graag advies. BVD.
Beste Elisa,
Dank voor je vraag! Als vogels broeds zijn, blijven ze eieren leggen. Wanneer je de eieren weghaalt, is er kans dat ze weer opnieuw gaat leggen (wat onder andere energie en kalk vraagt). Houd in de gaten of het stopt of dat ze opnieuw eieren wilt leggen. Kunsteieren kunnen uitkomst bieden, die leg je in het nest en dan haal je de eventueel gelegde eieren weg. Door de kunsteieren stopt je vogel met broeden en neemt de broedsheid af. In onze winkels kun je kunsteieren per stuk kopen en online in bepaalde hoeveelheden.
Een mannetje of pop erbij kan, met een mannetje is de kans op broedsheid wel groter. Een pop kan de aandacht van het broeden wegnemen, maar kan ook tot onrust leiden nu de broedsheid er nog is. Bij nestdrang wil je vaak geen concurrentie.
Het spiegeltje ziet ze als een kameraadje, echter is ons advies om dit soort groepsvogels met minimaal 2 te houden. Een spiegel vervangt nooit een echt maatje! Nu zij 2 jaar alleen zit, moeten de vogels langzaam koppelen.
Groet, Dieke van Pets Place
Hi ik heb ongeveer 3 maanden geleden een kanarie gehaald bij petsplace in den haag.
Mij werd toen verteld dat de mannetjes heel mooi konden zingen.
Ik heb een mannetje toen gekozen.
Alleen hij zingt tot nu toe niet.
Maakt Alleen piepgeluid.
En een soort van gorgel achtig geluid.
Weet u waarom dit zo is?
Of heb ik perongeluk een vrouwtje voor in de plaats gekregen?
Groetjes dalay.
Beste Dalay,
Dank voor je bericht! Mannelijke kanaries hebben soms een aanzet nodig om te zingen. Soms helpt het zelfs om kanariezang af te spelen als geluid, daar reageert het mannetje dan ook weer op. De piepende en gorgelende symptomen doen ons vermoeden dat dit mannetje last heeft van luchtpijpmijt. Als ze zich dan niet lekker voelen, is dat ook een reden dat ze niet zingen. Ze zijn immers niet op en top fit. Stress en ander ongemak kunnen dus ook een oorzaak zijn.
Groet, Dieke van Pets Place
Ok!
er bevind zich inderdaad veel stof waar wij wonen. Wat is het beste voor het vogeltje?
Schoonmaken doe ik al dagelijks.
Beste Dalay,
Wanneer je zeker weet of het luchtpijpmijt is (of niet) waar de piepende ademhaling bij hoort, hebben we het over een mijt/parasiet welke je niet bestrijdt door stof weg te halen. Vogels met luchtpijpmijt dienen behandeld te worden met Beaphar anti-luchtpijpmijt. Een stofvrije plek is altijd beter, echter kan verhuizen stress geven… Stel dat de luchtpijpmijt weg is, dan gaat het op dezelfde plek wellicht al goed.
Groet, Dieke van Pets Place
ik heb eenman en vrouw kanarie eigen kweek maar vechten heel vaak.
hoe kan dat.
Beste Peter,
Dank voor de vraag! Soms is de man al eerder in “broedstemming” en jaagt hij het vrouwtje op, die dan vlucht of van zich af bijt. De vogels scheiden en wel elkaar in het zicht zetten kan helpen. Er zijn nog een aantal dingen waar je aan kunt denken, namelijk:
– Zijn er geen andere paartjes in de kooi aanwezig? In de broedtijd kan je paartjes beter isoleren.
– Weet je zeker dat het een man en een pop zijn? 2 mannen gaan vrijwel altijd vechten (territorium bewaken, zeker als er poppen in de buurt zijn). 2 poppen kunnen ook vechten tijdens de broedtijd om het beste nest.
– Is de kooi groot genoeg? Een te kleine kooi kan ook zorgen voor gevechten, maar of het opgelost is met een grotere weet je meestal pas achteraf…
Als er geen ernstige verwondingen ontstaan kan het opeens goed gaan, echter wil je daar op wachten met eventuele risico’s? Hopelijk helpt de bovenstaande informatie. Succes met de kanaries!
Groet, Dieke van Pets Place
Heb een vraag.
heb al jaren een kanarie gehad.
vorig jaar is hij dood gegaan.
nu heb ik een andere kanarie sinds een maand of 11.
nu zijn we in deze periode 2 keer een week met vakantie geweest.
als wij er niet zijn past een buurvrouw op hem.
alleen als wij op vakantie zijn plukt hij zich elke keer kalle plekken.
als wij dan een week thuis zijn heeft hij weer een mooie vacht.
hebben jullie een idee wat ik hier tegen kan doen.
Beste Henk,
Hartelijk dank voor de vraag! Over het algemeen hoor je het meer bij papegaaiachtige dat hij of zij gaat verenplukken wanneer het baasje weg is. Vaak wordt dit gedaan vanuit stress/frustratie omdat het baasje weg is. Het kan ook zijn dat wanneer de buurvrouw alleen langskomt om bakjes te vullen en schoonmaak, kan het zijn dat de vogel onvoldoende afleiding krijgt, wat kan zorgen voor stress/frustratie. Eventueel kunnen jullie de buurvrouw vragen om extra aandacht te geven tijdens het verzorgen. Gelukkig herstelt het verenkleed als jullie weer thuis zijn en hopelijk helpt deze tip.
Groet, Dieke van Pets Place
5 weken geleden kreeg ik twee kanari’s, gezamenlijk in een kooi. Het zou een pop en een mannetje moeten zijn. Helaas lag de pop binnen enkele dagen zonder aanleiding dood in de kooi. Ik heb het mannetje twee weken alleen laten zitten ivm eventuele ziektes. Het mannetje bleek gezond en ik heb er een nieuwe pop bijgeplaatst.
Na een week vond ik een eitje gebroken onderin de kooi. Ik heb daarna twee nestkastjes opgehangen met nestmateriaal om de pop een plek te geven om te broeden. Vreemd genoeg ging het mannetje constant in het nestkastje zitten. De pop ging er ook regelmatig zitten maar het mannetje bleef dominant het nest “bezetten”. Na enkele dagen ligt er een eitje in het nest. Na vier dagen liggen er zes eitjes. De pop en het mannetje zitten nu op elkaar in het nestje. Ik vermoed dat het mannetje eigenlijk een pop is. Door de mooie zang van het mannetje was ik er eigenlijk ook van overtuigd dat het een mannetje is. Maar door dit gedrag en de hoeveelheid aan eitjes lijkt dit haast onmogelijk. Nu ben ik bang dat de pop die ik nieuw heb gehaald wel bevruchtte eitjes heeft en als deze uitkomen de jongen misschien niet gevoerd zullen worden. Kan ik de eitjes nu nog overleggen naar een ander nest of riskeer ik hiermee dat er helemaal niet gebroed gaat worden? Hoe ga ik het best met deze situatie om?
Beste Annemarie,
Als de kanarie mooie liederen zingt is het een man. Een geoefende vogelkenner zou zelfs kunnen zien of het een mannetje is door te blazen op de onderbuik. Kanaries kunnen 4 tot 6 eieren leggen, normaliter 1 per dag, maar dit is wellicht nu sneller gegaan. De mannen zijn soms flink aan het slepen met materiaal, maar het vrouwtje bouwt uiteindelijk het nest. Het mannetje voert tijdens het broeden het vrouwtje, wellicht zit hij daarom soms op of bij haar. Mannen komen wat eerder in broedstemming, dus vertonen wellicht al gedrag waarvan het vrouwtje denkt: “je doet maar”.
Je kan de eieren weghalen, maar dan moet je ze dagelijks om de twee uur kunnen draaien, op de juiste temperatuur houden en uiteindelijk weer terug leggen bij het 4e ei. Dit is best lastig en wij adviseren om het voor nu te laten, ook omdat er al 6 liggen. Na 4 eieren wordt het popje namelijk broeds en blijft ze er op zitten. Na 14 dagen zouden de jongen uit moeten komen, maar blijft ze 16-17 dagen zitten? Dan is het beter de eieren weg te halen, anders kan zij zich doodbroeden.
Groet, Dieke van Pets Place
Dag Dieke,
Bedankt voor je advies! Ik laat ze gewoon met rust en dan kijk dan wel wat er van komt. Inmiddels hebben we acht eitjes en zitten ze de hele dag samen te broeden. Het is een bijzonder stel. Ik ben benieuwd of er iets gaat komen. Als er na 16-17 dagen nog niets is, haal ik ze uit. Volgende keer zal ik meer nestkastjes neer hangen om te kijken wat er dan gebeurd.
Groeten,
Annemarie
Beste,
Als ik al deze vragen en reacties lees zal mijn vraag een makkie zijn. Toch vraag ik een reactie a.u.b.
Ik heb twee mannetjes die veel vechten maar ook op elkaar zitten. We hebben een ontsnapte kanarie gevangen (pop) en bij de mannetjes gezet. Nu vechten de mannetjes heel veel.
M.v.g.
Katie
Beste Katie,
Bedankt voor je vraag! In de tekst in ons blog kun je de het antwoord op je vraag al vinden. “Je kunt meerdere kanaries bij elkaar zetten, maar zet nooit meerdere mannetjes bij elkaar, de kans is groot dat ze gaan vechten. Twee vrouwtjes kunnen wel prima samen, en je kunt natuurlijk ook een koppeltje houden. Gaat het om de zang? Dan zul je een mannetje alleen moeten houden.” Ik hoop dat je antwoord hebt op je vraag. Succes met de kanaries!
Groet, Dieke van Pets Place
Hallo ik had een vraag over de eikrachtvoer ruit patee de ene zegt niet te veel van geven 2xper week andere zegt in x in de maand hij is in de rui mijn kanarie. hoeveel keer mag die dat hebben en met wat er bij ? Ik geef hem namelijk nu gewoon voer voor kanaries en dan idd die patee iets meer dan een theelepel op verpakking staat vaker geven maar omdat er veel zuiker in zit doe ik dat liever niet welke vitamine moet die hebben voor de rui en hoe vaak ?
Beste Anoek,
Dank voor je vragen! Wij hebben een samenvatting van krachtvoer in het algemeen:
– Jonge vogels kunnen het beste dagelijks eivoer krijgen, zij moeten immers nog flink groeien! Geef ei-Krachtvoer als 1/4 deel van het dagrantsoen. Het eivoer kan ruller gemaakt worden door enkele druppels water toe te voegen.
– In het kweekseizoen dienen de vogels 2-3 keer per dag eivoer te krijgen, behalve de eerste 24 uur nadat de jongen zijn uitgekomen.
– Tijdens de ruiperiode adviseren wij om dagelijks eivoer te geven.
– Zit je vogel in geen van de bovengenoemde periodes? Dan adviseren wij 2 keer per week eivoer te geven.
Succes!
Groet, Dieke van Pets Place