Herkomst

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar het diertje vooral op open vlaktes leeft. In deze droge gebieden leeft de cavia in groepen en verschuilt zich in holen. De cavia’s werden veelal gehouden door de Inca’s en zijn later ook naar Europa gekomen om zich daar verder te ontwikkelen tot het huisdier dat we nu kennen.

Gedrag cavia’s

Van nature zijn cavia’s vooral in de ochtend en avond actief. Daarbuiten verschuilen ze zich graag in hun holen. Cavia’s leven in een groep met meerdere vrouwtjes en vaak één mannetje. Omdat het echte groepsdieren zijn, dien je minimaal 2 cavia’s in huis te hebben. Een combinatie die niet verstandig is, zijn meerdere mannetjes bij één of meer vrouwtjes houden. Alleen mannetjes samen gaat meestal goed, maar dit kan ook ruzie op leveren. De ideale situatie is, net als in de natuur, één mannetje en één of meerdere vrouwtjes.

Voeding cavia’s

Als cavia’s in het wild actief zijn, zijn ze voornamelijk op zoek naar verschillende grassoorten om te eten. Ook groente- en fruitsoorten zijn hierbij heel welkom. Jouw huisdiervriendjes kunnen dan ook een vergelijkbaar menu voorgeschoteld krijgen. Het belangrijkste is om veel ruwvoer aan te bieden in de vorm van hooi. Dit moet altijd voorradig zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je een complete voeding geeft waar alle voedingsstoffen die je cavia nodig heeft bevat. Hiervoor zijn verschillende soorten caviavoer te krijgen in brokjes en muesli’s. Hiernaast kun je je cavia verschillende soorten groente en fruit geven. Is hij dat niet gewend? Wen hem dan langzaam aan vers voer door met kleine beetjes te beginnen.

Heel belangrijk voor de cavia is de aanwezigheid van vitamine C. Dit kunnen de diertjes niet zelf aanmaken en dit moet via het voer gegeven worden. In alle caviavoeders is vitamine C aanwezig. Wil je je cavia ander voer, zoals konijnenvoer, geven? Zorg dan dat je zelf vitamine C toevoegt aan zijn menu.

null

Wil je meer informatie over caviavoer?

Lees dan hier verder! We leggen je graag uit welke soorten voer geschikt zijn voor jouw knagers.
BESTEL CAVIAVOER IN DE WEBSHOP

Huisvesting & verzorging

Het belangrijkste voor je knagers is een caviakooi met voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Cavia’s kunnen zowel buiten als binnen gehouden worden, maar moeten dan natuurlijk wel wennen aan een bepaalde temperatuur. In beide gevallen moet het hok altijd schoon en droog zijn met een absorberende, zachte bodembedekking. Hiervoor zijn in de winkel verschillende producten aanwezig zoals stro of hennepstrooisel. Let erop dat het hok of de kooi niet op een tochtige, koude plek staat. Ook heeft je cavia graag een rustige plek in huis.

Het is belangrijk dat je jouw cavia ook vaak de benen laat strekken. Je kunt hem hiervoor in een afgezette omgeving laten rondlopen en spelen. Hiervoor kun je handig een ren gebruiken. Naast water en voer, heeft je cavia ook graag speeltjes en knaagmateriaal om zichzelf bezig te houden. Er zijn verschillende speeltjes te krijgen voor knaagdieren en je kunt verschillende knaagmaterialen afwisselen. Zo houdt je cavia ook gelijk zijn gebit in goede conditie.

Heb je een cavia met lang haar? Dan kun je deze borstelen met een speciaal borsteltje. Zorg er in ieder geval goed voor dat er geen nare klitten of viezigheid in de vacht blijven zitten.

Gezondheid & ziekte

Cavia’s zijn vrij gemakkelijk in onderhoud. Een groot deel van de verzorging doen ze namelijk helemaal zelf. Gezondheidsproblemen zijn goed te voorkomen wanneer je goed voor je diertje zorgt. Zorg ervoor dat je cavia een goede voeding krijgt om bijvoorbeeld een vitamine C tekort te voorkomen. Het water van je cavia moet altijd aanwezig zijn en regelmatig ververst worden. Zorg ook voor voldoende knaagmaterialen om gebitsproblemen te voorkomen. Houd de vacht en nagels van je cavia in de gaten. De nagels moeten namelijk bijgeknipt worden als deze te lang worden en de vacht moet schoon blijven.

Zie je iets vreemds aan je cavia of gedraagt hij zich anders dan normaal? Dan is er vaak iets mis en voelt hij zich niet goed. Bij twijfel kun je altijd een dierenarts bellen voor advies. Er zijn echter ook thuiszorgmiddelen te krijgen voor verschillende problemen. Wanneer je iets vreemds ziet aan de huid en je cavia veel jeuk heeft, dan is er een kans dat hij schimmel of schurft heeft opgelopen. Hiertegen zijn middelen te krijgen bij de Pets Place. Ook zijn er pipetjes te krijgen om een besmetting met o.a. wormen, luizen en mijten te voorkomen. Oogzalf is in te zetten bij geïrriteerde ogen. Let bij zelfzorgmiddelen altijd op de dosering en indicatie en laat je goed voorlichten bij de dierenwinkel. Wanneer een klacht niet vermindert, snel erger wordt of je cavia er veel last van heeft, ga dan altijd naar een dierenarts.

BEKIJK VERZORGINSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP

Kosten cavia

Afhankelijk van het ras kost een cavia tussen de €15 en €30. De prijs van een hok of kooi varieert, maar begint bij ongeveer €40. Dat is dan een kooi waar in elk geval een grote ren bij moet; een flink formaat hok is duurder. Bodembedekking varieert in prijs, maar komt gemiddeld uit op zo’n €15 per maand voor twee cavia’s. Voor het caviavoer en hooi kom je uit op €20 tot €25 per maand. Variabele kosten zoals inenting, chippen en dierenartskosten kunnen aardig oplopen, mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en er een bezoekje aan de dierenarts nodig is.

Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier. Het diertje kan 8 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

null

Een boodschappenlijstje voor je cavia's!

Ben je van plan om cavia's aan te schaffen? Met dit boodschappenlijstje vergeet je niets en maak je een waar paradijs voor je knagers!
BESTEL KNAAGDIER PRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Informatie knaagdieren

Voor meer informatie over alle knaagdieren klik je hier.