Blije kippen beschikken over een goed kippenhok en -ren die over alle middelen beschikt en voldoende ruimte biedt. Het voorkomt dat je kippen ontsnappen of een makkelijk slachtoffer zijn van de vossen in de buurt. Bovendien zorgen gelukkige en stressvrije kippen voor meer en betere eitjes. Hieronder lees je alles over het ideale kippenhok.
Basisonderdelen van een kippenhok
- Nachthok; zo kunnen je kippen veilig, warm en droog zitten
- Legnesten; zodat kippen op een veilige plek eieren kunnen leggen
- Zitstok; kippen rusten graag veilig en hoog op stok, behalve Zijdehoenders, zij kruipen liever tegen elkaar aan op de grond. Zorg altijd voor genoeg ruimte, op één meter stok passen ongeveer 5 kippen. Plaats de stok 30 cm uit de muur, zodat ze hun staart niet beschadigen. Meerdere stokken? Hang ze dan 30-40 cm uit elkaar, maar altijd op dezelfde hoogte. Een kippenpoot moet goed om de stok passen, 4 a 5 cm doorsnee is gangbaar.
- Buitenren; frisse lucht en kunnen scharrelen is erg belangrijk. Hier lees je meer over de ideale kippenren.
- Kippendeur; een goede kippendeur beschermt de kippen tegen roofdieren en ongenodigde gasten in het kippenhok. Lees hier meer tips over kippen beschermen tegen roofvogels en roofdieren!
Een zandbad voor je kippen
Als kippen zich wassen, maken ze gebruik van een zandbad. Zorg voor een zandbadje met opstaande rand van minimaal 20 centimeter. De grootte van het bad hangt af van de grootte van de kippen. Voor dwerghoenders is een oppervlakte van minstens 55 vierkante centimeter voldoende. Voor grotere rassen kan een zandbadoppervlakte tot één vierkante meter nodig zijn. Vul dit bad met fijn wit zand en vervang dit geregeld. Zoek een mooie droge locatie, want nat zand is niet ideaal voor kippen om zich in te baden.
Naast dat het zand de veren van de kip schoon houdt, heeft een zandbad ook een goede werking tegen parasieten zoals luizen, vlooien en mijten. Het zand zal de parasieten doden. Daarnaast verwijdert het ook het overtollige vet in de veren. Verder dient een zandbad ook als heerlijke verkoeling. Gebruik bijvoorbeeld de Esve Badzand 3kg, Esve badzand 10 liter of de Finecto+ Stofbadpoeder.
Naast de basisonderdelen van een kippenhok en het bijbehorende zandbad is het ook belangrijk om met andere aspecten rekening te houden. Bijvoorbeeld de oppervlakte, temperatuur en bescherming. Met onderstaande tips krijg je een beeld waar je rekening mee moet houden voor het aanschaffen van het ideale kippenhok.
Hoe groot moet een kippenhok zijn?
De afmeting van een kippenhok is heel belangrijk. Voor 3 gemiddelde kippen is 1 vierkante meter voldoende. Wanneer je grotere kippen houdt, dan mag dit iets ruimer zijn. Bedenk ook of je in de toekomst nog meer kippen wilt gaan houden, dan is het verstandig alvast een groter hok aan te schaffen.
Hoogte en het onderhoud
Een hok gaat het langst mee als die goed onderhouden wordt. Een hok met hoge poten mag op stenen gezet worden, dit voorkomt dat het hout gaat rotten. Verder is een plafondhoogte van meer dan 1 meter het meest praktisch, dit maakt het schoonmaken een stuk gemakkelijker. Ook jaarlijks beitsen zorgt voor een langer behoud van het hok.
Houd roofdieren buiten de deur
Je wilt natuurlijk niet dat jouw kippen het doelwit worden van roofdieren, zoals vossen of roofvogels. Voorzie het hok van een stevig luik. Vergeet niet om het hok ’s morgens te openen en ’s nachts te sluiten.
Zorg voor een tochtvrij hok
Zorg voor een droog, hygiënisch en tochtvrij hok. Daarnaast zijn comfortabele zitstokken, goede ventilatie en voldoende lichtinval belangrijk, meer info lees je hier. Ook een goede bodembedekking mag niet missen, zoals zaagsel, hennepvezel of beuksnippers. Dit is om infecties en de verspreiding van ziektes te voorkomen.
Ongedierte weren uit het kippenhok
Een verkeerd geïnstalleerd kippenhok kan al snel ongewenste dieren aantrekken, zoals muizen, ratten en vossen. Deze kunnen ziektes overbrengen op de kippen of stress veroorzaken. Zorg er dus voor dat het nachthok goed afgesloten kan worden. Daarnaast zijn er speciale voerbakken te krijgen die ongedierte tegen gaan. Bijvoorbeeld de automatische voerbak van Olba.
Bloedluis voorkomen
Bloedmijt is een van de meest hardnekkige en vervelende ongedierte bij kippen. Niet iedereen krijgt er mee te maken, maar de kans is groot dat ze een keertje komen kijken in het kippenhok. Hier staat een stappenplan beschikbaar hoe je bloedluis het beste kan aanpakken.
Zorg voor voldoende verrijking in het hok
Naast dat het het kippenhok gezellig uit laat zien, is verrijking ook echt nodig voor de kippen! Met verrijking moeten de dieren actief opzoek gaan naar het eten en stimuleer je zoveel mogelijk het natuurlijke gedrag. dit kan je doen met bijvoorbeeld de accessoires van Beeztees en Gaun. Daarnaast zorgt de Petlando Chicknick Tafel ook voor een gezellige bedoeling in het kippenren!
Boodschappenlijstje voor de inrichting
- Drinkbak: vers drinkwater is erg belangrijk voor kippen. Zorg dat je drinkbak dagelijks ververst en schoonmaakt, hiermee voorkom je ziektes.
- Voerbak: ook dagelijks vers voer is belangrijk voor kippen. Belangrijk is dat de voerbak zo min mogelijk morst, dit houd het ongedierte weg.
- Bodembedekking: het beste is bodemmateriaal dat goed absorbeert. Zaagsel, hennepvezel of beuksnippers kunnen hier goed voor gebruikt worden.
- Nestmateriaal: kippen zijn niet heel kieskeurig, een beschut nest waar ze verse eitjes in kunnen leggen voldoet. Een laagje absorberend materiaal en bijvoorbeeld wat stro is voldoende als nestmateriaal.
- Zandbad: een kuiltje met zand vullen is voldoende om te voorzien in de behoefte van de kip.
- Grit: kippen hebben grit nodig om hun kippenvoer te vermalen. Als kippen in een kippenren zitten zonder kiezeltjes, kun je het beste onbeperkt kippengrit geven.