Je tamme vogel kan misschien allang netjes opstappen, maar heb je weleens geprobeerd om hem een ander trucje te leren zoals een pootje laten geven, gewoon net als bij de hond? Het klinkt misschien een beetje raar, maar probeer het maar eens. Hartstikke leuk en het trucje is zo aangeleerd. Is jouw vogel nog niet tam? Bekijk dan deze video.

Je vogel een trucje leren

Voordat je je vogel een trucje gaat leren is het makkelijk om iets te hebben waarmee je hem kan belonen. De meeste vogels zijn goed te stimuleren met wat lekkers. Pompoenpitten of in kleine stukjes geknipte trosgierst zijn lekkere beloningen die je kunt geven. Daarnaast kan je ook kleine stukjes van je eigen gemaakte vogelsnacks geven! Benieuwd? Check hier het recept van vogelsnacks.

null

Vogels houden van uitdaging!

Wist je dat de meeste vogels het leuk vinden om een trucje te leren? Vogels zijn ontzettend intelligent en houden wel van wat uitdaging! Daarnaast is het ook een goede manier om interactie te hebben met je dier. Zorg er er wel voor dat iedere "sessie" een positieve ervaring voor je vogel is!
 • null

  Stap 1: zoek een geschikt plekje om te trainen

  Voor je begint zoek je een rustig plekje om met je vogel aan de slag te gaan, even geen visite, geen radio of tv, maar jullie samen. Plaats de vogel op een plek die hij prettig vindt. Dit kan bijvoorbeeld op je vinger, op een standaard of op zijn kooi zijn.

 • null

  Stap 2: laat je vogel weten dat je wat lekkers hebt

  Houd wat lekkers, bijvoorbeeld een snack, bij de vogel en laat hem even proeven. Zo heeft hij gelijk aandacht voor jou en het lekkers.

 • null

  Stap 3: vraag voetje/pootje

  Meestal als je je vogel vraagt op te stappen begint hij met één voetje. Vraag je vogel om een “voetje” en doe alsof je hem laat opstappen. Zodra hij met zijn pootje je hand raakt haal je je hand weg en beloon je hem.

 • null

  Stap 4: herhalen, herhalen

  Als je de bovenstaande stap blijft herhalen heeft je vogel heel snel door dat hem niet gevraagd wordt op te stappen. Hij zal het nog niet meteen snappen, maar heeft wel door dat je iets van hem wilt. Hij wil ook graag wat lekkers en zal daarom zijn best doen om juist dat te doen wat hem het lekkers oplevert.

 • null

  Stap 5: verfijnen

  Inmiddels heeft je vogelvriendje wel door dat hij met zijn voetje op jouw hand/vinger moet komen. Nu gaan we eraan werken dat hij zijn pootje daar ook een momentje houdt zonder op te stappen of terug te trekken.
  Als hij met zijn pootje op de juiste plek zit kreeg hij daar voorheen daar direct een beloning voor. Nu moet hij ineens eventjes wachten en krijgt dan zijn beloning. Na een paar keer moet hij een seconde of 2 a 3 zijn pootje goed houden om wat lekkers te krijgen.

 • null

  Stap 6: missie geslaagd

  Als je nu aan je vogel “voetje” vraagt en je hand/vinger ophoudt zal hij je graag een voetje geven, omdat dat voor hem heel vaak een positieve ervaring is (hij krijgt wat lekkers).

Aan de slag!

Ga lekker met je vogel aan de slag. Houd de trainingen bij kleinere vogels (parkieten bijvoorbeeld) kort (2-3 min) en bij papegaaien niet langer dan 5-6 minuten. Beter een paar keer kort oefenen dan één keer lang. Vogels kunnen namelijk niet lang gefocust blijven.
Nog een belangrijke regel: word nooit boos en straf niet! Het is samen spelen en als je vogel jou niet begrijpt of het niet leuk vindt is hij niet geschikt om op deze manier dit trucje te leren.

Zorg ervoor dat je vogel het leuk blijft vinden. Als hij geen zin heeft: niet aandringen maar lekker stoppen. Sluit ook elke keer af met iets goeds, bijvoorbeeld een stap die hij al goed beheerst en beloon hem hiervoor!
Bij de meeste vogels is dit trucje in 2 x 5 minuten aan te leren!
Andere leuke trucjes om mee aan de slag te gaan zijn bijvoorbeeld een rondje draaien op zijn stok, een high five geven of een stukje naar je toe vliegen of lopen op commando!

Veel succes en plezier voor jou en je vogel!

BEKIJK HET VOLLEDIGE VOGELASSORTIMENT IN ONZE WEBSHOP