Soms wil je jouw konijnen iets afleren, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Konijnen kunnen namelijk de gewoonte hebben om te rijden op andere konijnen, te stampen, bijten, sproeien of graven. Kan je dit afleren? Ja, konijnen kunnen hun gewoontes afleren. Dit vergt echter meer tijd dan iets aanleren, je moet dus even geduld hebben. Sommige gewoontes zijn natuurlijke gedragingen en daardoor niet te voorkomen. In dit artikel geven we je tips om je konijnen iets af te leren.

Leid je konijnen af

De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen. Als de konijnen niet meer op de bank kunnen komen, zullen ze het op den duur vergeten. Tegelijkertijd moet er iets anders in de plaats gegeven worden. Net zoals bij kleine kinderen moet aan konijnen, als iets verboden wordt, een alternatief gegeven worden wat ze wél mogen.

null

Let op!

Niet elke gewoonte is op die manier af te leren. Slaan of schreeuwen is echter nooit zinvol. Konijntjes zullen hier niets van begrijpen en vaak schuw gedrag gaan vertonen.

Konijnen afleren te rijden

Konijnen die op elkaar rijden vertonen natuurlijk gedrag, wat niet gestoord hoeft te worden. Merk je echter dat één van de konijnen het niet prettig vindt? Zorg er dan voor dat je het andere konijn afleidt of even apart zet.

Konijnen afleren te stampen

Stampen doen konijnen om soortgenoten te waarschuwen voor gevaar. Je kan en hoeft dit niet af te leren, het is namelijk natuurlijk gedrag. Echter, als je konijnen veel aan het stampen zijn kun je wel ingrijpen. Dit doe je door te achterhalen waar het gevaar vandaan komt. Is er bijvoorbeeld een ander huisdier dat telkens bij de kooi van de konijnen komt of kom je zelf te uitbundig naar de kooi toe? Voorkom dit dan, konijnen kunnen dat opvatten als gevaar.

null

Belonen!

Je kunt stampen ook afleren door tijdens of direct na het gevaar te belonen. Hiermee laat je jouw konijnen het gevaar associëren met iets positiefs. Bijvoorbeeld: elke keer dat een ander huisdier langs de konijnenkooi loopt en je konijnen hierdoor schrikken, geef je ze een klein snackje. Op den duur associëren ze dit niet meer als een gevaar, maar als iets positiefs.

Konijnen afleren te bijten

Konijnen zijn prooidieren en daardoor van nature ingesteld dat de wereld gevaarlijk kan zijn. Ze rennen het liefst weg van gevaar, maar dat kan niet altijd als ze in een kooi of hok leven. Zorg daarom altijd voor voldoende ruimte, zodat je konijnen zich schuil kunnen houden. Bijten kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen dat je konijnen bijten omdat ze zich bedreigd voelen (bijvoorbeeld doordat ze opgepakt worden of in een hoekje gedreven worden). Wanneer dit gebeurt zien konijnen geen uitweg om te ontsnappen en zullen ze hun tanden gebruiken. Het is hierbij dus belangrijk om te zorgen voor voldoende bewegingsvrijheid en konijnen alleen op te pakken wanneer ze dat prettig vinden. Wil je weten hoe je konijnen het beste op kunt pakken? Bekijk hier onze tips hoe je een konijn op de juiste manier optilt.

Konijnen bijten elkaar

Konijnen kunnen ook elkaar bijten. Dit is natuurlijk gedrag en meestal gebeurt het naar aanleiding van iets wat er aan vooraf ging. Als het ene konijn op het andere konijn aan het rijden is, kan er bijvoorbeeld een knauw uitgedeeld worden. Meestal is dit niet ernstig en hoef je niet in te grijpen. Beginnen ze dit vaker te doen en leidt dit tot gevechten? Dan dien je wel in te grijpen en ze even uit elkaar te halen.

Konijnen bijten mij

Bijten je konijnen in je handen/vingers? Dan moet je jezelf afvragen wat er aan vooraf ging. Ben je te uitbundig naar je konijn toe gegaan? Heb je jouw konijn tegen zijn/haar zin in opgepakt? Heeft je konijn geen maatje? Dan zijn dat mogelijke oorzaken van het gedrag. Konijnen kunnen ook bijten om aandacht te vragen. Dit kun je het beste afleren door het te negeren en goed gedrag te belonen met wat lekkers.

null

Wist je dat...

Konijnen niet recht voor zich kunnen kijken? Dat houdt in dat ze dus niet altijd door zullen hebben waar ze op knagen. Jouw handen zullen lekker ruiken en daarom denken je konijnen wellicht: hap! Zorg er daarom voor dat je altijd een knaaghoutje- of speeltje bij je hebt. Dan kan je het konijn afleiden om niet in je vingers te bijten.

Konijnen afleren te sproeien

Niet alle konijnen doen het, maar als ze het doen heb je liever dat je het kan afleren: sproeien. Hierbij sproeien konijnen hun urine in het rond, waardoor er een nare geur verspreid wordt. Je kan het helaas niet afleren, maar je kan konijnen wel laten steriliseren of castreren. Hiermee zal het sproeien grotendeels voorbij zijn, maar ook na deze behandeling kan het doorgaan.

Konijnen afleren te graven

Konijntjes vinden het erg leuk om op ontdekking te gaan en lekker actief bezig te zijn. Ze zullen daarom maar al te graag een gat graven in je tuin. Dit is een natuurlijke bezigheid wat je niet kunt voorkomen, maar waar wel slimme oplossingen voor zijn. Lees hier onze tips en oplossingen!

null

Konijnen afleren te knagen aan de kooi?

Knagen jouw konijnen weleens aan de kooi? Dan is dat een teken van knaagbehoefte bij je konijnen. Knagen is iets wat je absoluut niet af hoeft te leren, het is een natuurlijk proces om de tanden te laten slijten. De tanden groeien namelijk oneindig door, dus moeten die continu afgesleten worden. Zorg voor voldoende knaagmogelijkheden in de kooi van je konijnen, dat voorkomt dat ze op de tralies van hun kooi of hok knagen.
BEKIJK KNAAGSPEELGOED