Net als mensen en andere dieren hebben katten water nodig. Ze drinken niet dezelfde hoeveelheid als mensen, maar hebben natuurlijk wel vocht nodig om in leven te blijven. Maar hoe weet je nou hoeveel je kat moet drinken en of je kat voldoende drinkt? En als je kat te weinig drinkt, hoe zorg je er dan voor dat hij meer vocht binnenkrijgt? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.
Katten en water drinken
Katten drinken van nature vaak te weinig. Dit komt doordat de verre voorouders van onze huidige huiskatten in hele droge gebieden leefden. Hierdoor ging het lichaam van de katten in spaarstand, om op deze manier zo min mogelijk vocht te verliezen. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de urine: deze is enorm geconcentreerd, waardoor het niet nodig zou moeten zijn om veel water te drinken. Over het algemeen zal een kat dus eerder geneigd zijn om te weinig te drinken, dan te veel.
Drinkproblemen bij katten
Katten drinken dus vaak van nature te weinig, maar het kan ook zo zijn dat ze te veel drinken. De drinkproblemen hebben verschillende aanleidingen. Het kan zo zijn dat je kat gezondheidsproblemen heeft waardoor hij te veel of juist te weinig drinkt. Daarnaast kunnen er drinkproblemen ontstaan zodra je kat wat ouder wordt.
Voeding en drinkgedrag
Ook heeft de soort kattenvoer die je kat krijgt een grote invloed op het drinkgedrag. Veel katten krijgen een combinatie van droogvoer en natvoeding. Een groot voordeel van natvoeding is, is dat het bijdraagt aan het binnen krijgen van voldoende vocht. Dit is dus een aanrader als je kat te weinig drinkt!
Hoeveel water moet mijn kat drinken?
Een richtlijn voor het aantal milliliter water die een volwassen kat per dag zou moeten drinken is 30 tot 40 ml per kilogram lichaamsgewicht. Weegt jouw kat 3 kg? Dan zal je kat 90 tot 120 ml water moeten drinken om een goede vochtbalans te behouden.
Hoe weet ik of mijn kat te veel drinkt?
Het kan zo zijn dat je kat ineens veel meer drinkt. Dit gaat vaak samen met veel plassen. De urine wordt ook veel wateriger. Merk je dat er veel meer urine in de kattenbak ligt in vergelijking met normaal? Dan drinkt je kat waarschijnlijk te veel. Wil je dit zeker weten? Probeer dan eens een keer de urine van je kat op te vangen. Dit kan je makkelijk doen door een versnipperde plastic zak als kattengrit te gebruiken. Dit absorbeert het vocht niet, waardoor je met een pipetje de urine kan opnemen en dit in een plastic potje kan doen. Je kunt bij de dierenarts ook plastic korrels kopen die je in de kattenbak kunt doen. Dit kan je vervolgens bij de dierenarts afgeven, waar zij een urineonderzoek uit zullen voeren.
Het is belangrijk om na te gaan of je kat daadwerkelijk te veel drinkt, omdat te veel drinken kan wijzen op gezondheidsproblemen zoals blaasontsteking of nierfalen. Het is niet altijd zo dat katten gezondheidsproblemen hebben als ze veel drinken. Ze kunnen ook veel drinken doordat zij bijvoorbeeld veel bewegen of doordat ze het warm hebben.
Hoe weet ik of mijn kat te weinig drinkt?
Als je kat te weinig drinkt, kan dit voor uitdroging of blaasproblemen zorgen. Uitdroging kun je simpel controleren door het volgende te doen: til de huid in de nek of aan de zijkant van de schouders en borst op met twee vingers en laat het vervolgens weer los. Valt de huid soepel terug in de plooi? Dan heeft je kat voldoende vocht in zijn lichaam. Zakt de huid langzaam terug of blijft deze zelfs rechtop staan? Dit kan een teken van uitdroging zijn. Ook de vacht kan laten zien dat je kat te weinig vocht binnenkrijgt. De vacht ziet er dan namelijk dof uit.
Tips om je kat meer te laten drinken
Zorg voor een rustige drinkplek voor je kat. Katten drinken meestal pas als ze zich veilig voelen en geen stress hebben.
Een kat houdt van afwisseling. Zorg dus voor verschillende drinkplekken met vers water. Zo kan je kat zelf kiezen waar hij op dat moment willen drinken.
Zet het drinkbakje niet naast het voerbakje. Van nature drinken katten niet graag naast de plek waar zij ook eten. Houd deze plekken dus gescheiden.
Geef je kat natvoer. Omdat hier al vocht inzit, help je je kat aan zijn dagelijkse vochtbehoefte te komen.
Geef het water een lekker smaakje. Dit kan je doen door zelf bouillon te trekken uit vlees of botten. Voeg hier geen zout en andere ingrediënten aan toe en zeef de bouillon voor dat je deze aan je kat geeft.
Gebruik stromend water. Katten vinden dit vaak veel interessanter dan stilstaand water. Probeer eens een waterfonteintje uit,
katten vinden stromend water vaak onweerstaanbaar en het geeft een extra stimulans aan het drinken van genoeg water.